Kazak elçiden Türk işadamlarına çağrı: Kazakistan’da üretime geçin

Kazakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, ülkede faaliyet gösteren Türk işadamlarına üretime geçmeleri çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Kazak elçiden Türk işadamlarına çağrı: Kazakistan’da üretime geçin

Kazakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, ülkede faaliyet gösteren Türk işadamlarına üretime geçmeleri çağrısında bulundu. Ülkenin eski başkenti Almatı’da Türk işadamları ile bir araya gelen Canseyit Tüymebayev, Türk işadamlarının sorunlarını dinledi.
Ankara Oteli’nde “Kazakistan-Türkiye İlişkilerinin Geleceği'' konulu panelde konuşan Büyükelçi Tüymebayev, Kazakistan Türk İşadamları Derneği’nin (KATİAD) yeni başkanı ve yönetim kurulunu tebrik ederek başladı. Kazak ve Türk ilişkilerin ekonomik ve ticari alanda ileri gitmesinin en önemli hedeflerinden biri olduğuna dikkat çeken Büyükelçi, iki ülke arasında siyasi olarak hiç bir problemin olmadığının altını çizdi.
Ülkeler arası bürokrasiden dert yanan Tüymebayev: “20 senedir Türk işadamları ile birlikte çalışıyorum. Ülkeler arası işlerin hızlanması için bürokrasiyi azaltmamız lazım. Dünya ekonomisinde şartlar ve imkanlar sürekli değişiyor. Bu değişim sürecinde siz Türk işadamları da yerlerinizi almalısınız. Taşıma su ile artık değirmenin dönmesi çok zor. Kazakistan’da artık üretimi düşünmelisiniz.” şeklinde konuştu.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 4 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Canseyit Tüymebayev, bu miktarın 3 milyar dolarının Kazakistan’dan Türkiye’ye yapılan ticaretle oluştuğunu söyledi.

EN İYİSİ TÜRK İŞADAMLARI
Konuşmasında Türk işadamlarından övgü ile bahseden Büyükelçi Canseyit Tüymebayev, bağımsızlıklarını kazandıkları günden bu zamana kadar yatırım yapan yabancı iş adamları içinde Türk işadamlarının en iyisi olduğunu ifade etti.
Kazakistan’ın 22 yıl içinde çok zorlu süreçten geçtiğine vurgu yapan Büyükelçi: “Türkiye’de bir çok işadamı hala Kazakistan’ı bilmiyor. Merhum Turgut Özal döneminde Türkiye ekonomik alanda büyük atılım gerçekleştirdi.” şeklinde konuştu.

ASTANA’YI TÜRK İŞADAMLARI İHYA ETTİ
Ülkenin yeni başkenti Astana’nın inşasında Türk işadamlarının büyük pay sahibi olduğuna dikkat çeken Tüymebayev, Türk işadamlarının birlikte hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Almatı’da 600 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ifade eden Büyükelçi, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun faaliyete geçmesinden sonra ticari ilişkilerin daha da artacağını vurguladı.

KAZAKİSTAN’IN BÜYÜMESİ BİZLERİ MUTLU EDİYOR
Panelde konuşma yapan Türkiye’nin Almatı Başkonsolosu Suphi Atan, Türk işadamlarının ticari ilişkilerde bir takım zorluklarla karşılaştıklarını belirterek bu tür toplantıların problemlerin çözmek için iyi bir zemin olduğunu söyledi.
Kazakistan’ın bu güne kadar 172 milyar dolar yabancı yatırım çektiğine dikkat çeken Başkonsolos Atan, ülkede bulunan Türk iş gücünün önemli bir düzeyde olduğunu ifade etti. Kazakistan hem gölgesel olarak hem de global olarak sözü dinlenen bir ülke haline geldiğini de sözlerine ekleyen Suphi Atan: “Kazakistan’ın bu şekilde gelişmesini görmek bizleri son derece mutlu ediyor.” dedi.

ATANER DEMİREL: YENİ DÖNEMDE DAHA AKTİF OLACAĞIZ
KATİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ataner Demirel ise yaptığı açıklamada KATİAD olarak yeni dönemde yeni ekiple birlikte daha aktif olacaklarını söyledi. Panelde Kazak Büyükelçiye çalışmaları ve planları hakkında bilgi veren Demirel, KATİAD olarak Kazakistan’daki işadamlarını tek bir çatı altında toplamayı başardıklarını vurguladı.
CİHAN

Yorumlar