'Kayıtdışı hayvanlara af, kaçakları arttırabilir'

Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Atilla Muharrem Uçmaklıoğlu, kayıt altına alınamayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara getirilen affı olumlu karşıladıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Kayıtdışı hayvanlara af, kaçakları arttırabilir'

Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Atilla Muharrem Uçmaklıoğlu, kayıt altına alınamayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara getirilen affı olumlu karşıladıklarını söyledi. Affın sektördeki faydalarının yanında bir tehlikesine de dikkat çeken Uçmaklıoğlu, yurtdışından kaçak yollarla büyükbaş ve küçükbaş hayvan getirilebileceğini belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol ve Genel Müdürlüğü’nden gelen küpe uygulamasını değerlendiren Oda Başkanı Uçmaklıoğlu, kayıtdışı hayvanların yaş gözetilmeden küpelenerek kayıt altına alınmasının çok iyi bir uygulama olduğunu belirtti. Özellikle yaylarda, dağ köylerinde ve bazı yerleşim yerlerinde doğduktan sonra 20 günü geçen hayvanların kayıt altına alınmaması sonucu şu anda Aydın’da yüzde 10 civarında kayıtdışı olduğunu söyledi: “Bu afla küpe takılamayan ve kayıtdışı olan hayvanlar kayıt altına alınarak, üreticinin mağduriyeti giderilecek. Kayıtaltı verileri daha da düzgün hale gelecek." dedi. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nden yeni bir yazı gönderildiğini aktaran Uçmaklıoğlu, "Sığır cinsi hayvanlar 30 Haziran 2014, koyun ve keçiler 31 Aralık 2014'e kadar küpelenip kayıt altına alınabilecek. Bugüne kadar kayıt altına alınamayan hayvanlar, kayıt altına alınacak. Bu güzel bir uygulama. Bizim ilimizde de dağ köylerinde küpelenmemiş hayvanlar var." şeklinde konuştu.

KAÇAK HAYVANCILIĞA DİKKAT

Yaş gözetilmeksizin yapılacak kayıt altına alma çalışmalarında, sınırda bulunan illere yurtdışından kaçak hayvan getirilebileceği uyarısını da yapan Atilla Muharrem Uçmaklıoğlu, “Bu tür kaçak girişimler için önlem alınmalı. Bunu önlemek için küpeleme ve kayıt altına alınacak hayvanların ülkemizdeki ırklardan olması şartı getirilmiş ama yine de kaçak girişler olabilir. Bizim ülkemize ait olmayan hayvanlar, kaçak yollardan sokulabilir ve küpelenebilir. Hayvan ırkımızın korunması ve sektöre sahip çıkılması için bu kaçakların mutlaka önlenmesi gerekir.” dedi. CİHAN

Yorumlar