Katılım Bankacılığı ve Girişimcilik Ekosistemi Çalıştayı

- Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ: - "Patent sahiplerinin, patente ihtiyaç duyan yatırımcılar ile işlem yapmasını sağlamayı amaçlayan 'Patent Borsası'nı yakın gelecekte Borsa bünyesinde faaliyete geçireceğiz" - "Ülkemizin girişimcilik ve yatırım ekosistemini iyileştirmek adına faizsiz finans ürünlerinin, geniş kitlelere hitap edebileceği yeni yapılar ve enstrümanlar geliştirme gayretindeyiz"

Google Haberlere Abone ol
Katılım Bankacılığı ve Girişimcilik Ekosistemi Çalıştayı

İSTANBUL (AA) - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "Patent sahiplerinin, patente ihtiyaç duyan yatırımcılar ile işlem yapmasını sağlamayı amaçlayan 'Patent Borsası'nı yakın gelecekte Borsa bünyesinde faaliyete geçirme hedefindeyiz. Ülkemizin girişimcilik ve yatırım ekosistemini iyileştirmek adına faizsiz finans ürünlerinin, geniş kitlelere hitap edebileceği yeni yapılar ve enstrümanlar geliştirme gayretindeyiz." dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent ve Borsa İstanbul iş birliğiyle düzenlenen "Katılım Bankacılığı ve Girişimcilik Ekosistemi Çalıştayı"nın açılış töreni, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, küresel piyasalarda belirsizliğin ve oynaklığın arttığı, ekonominin yavaşladığı bir dönemden geçildiğine işaret ederek, mevcut ekonomik durgunluğun aşılabilmesi adına KOBİ'lere ve girişimcilere önemli görevler düştüğünü söyledi.

Karadağ, ABD'de kriz sonrasında yaratılan istihdamın yarısından fazlasının küçük girişimci işletmeler tarafından sağlandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Yine ABD'de 2014 yılında 73 bin girişim 24,1 milyar dolar tutarında melek yatırım almış ve bu sayede her bir yatırım başına 3,6 adet istihdam yaratılmıştır. Benzer şekilde ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99,7'sini oluşturan, ihracatımızın yüzde 56,5'ini ve istihdamımızın da yüzde 76'sını sağlayan KOBİ'lerimiz için yeni finansman modellerinin geliştirilmesi, ülkemizin girişimcilik ekosistemine çeşitli katkılar sağlayacak, neticede ülkemizin ekonomik büyümesi desteklenmiş olacaktır.

Girişimcilik, ülkemiz açısından da büyümenin sürdürülebilmesi ve hızlandırılması noktasında büyük önem arz ediyor. Ülkemizde son yıllarda girişim sermayesi ve yatırım fonları, bireysel katılım yatırımcılığı ve melek yatırımcılık gibi uygulamalarla birlikte girişimciliği desteklemeye yönelik çeşitli teşvik mekanizmaları hayata geçirildi. Son yıllarda devlet tarafından yapılan uygulamaların da etkisiyle ülkemizde girişimcilik ekosisteminin oluşup büyümesine yönelik önemli gelişmeler gözlemlenmekte."


- "Özel Pazar'da, 7 yatırım anlaşması kapsamında 24 milyon lira tutarında sermaye finansmanı sağlandı"


Karadağ, Borsa İstanbul olarak Türkiye ekonomisi içinde çok yönlü bir platform görevi üstlendiklerini, Borsa'nın, sunduğu imkanlar ve geliştirdiği projelerle şirketlerin büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunduğunu aktardı.

Girişimciler ve yatırımcıları bir araya getirmek suretiyle finansman ve likidite sorunlarına çözüm sağlayacak bir pazar yeri oluşturmaya karar vererek, yaklaşık 1,5 yıl önce "Özel Pazar"ı devreye aldıklarını anımsatan Karadağ, şunları kaydetti:

"Bu platformun en önemli özelliği, girişimci şirketlere, halka açılmadan finansman ve likidite imkanı sağlamak. Kuruluşunun üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen bugün Özel Pazar 332 üyeye ulaşarak büyük bir aileye dönüşmüş durumda.

Üye olan 200 girişimci şirketimizin yüzde 45'i bilgi teknolojileri sektöründe hizmet veriyor. Özel Pazar'da şu ana kadar 7 adet yatırım anlaşması kapsamında üye şirketlere 24 milyon lira tutarında sermaye finansmanı sağlandı. Özel Pazar'a 'Yılın en inovatif girişimi', 'Bölgede girişimciliği en çok destekleyen Borsa' ödüllerinin verilmesini ise çabalarımızın hem şirketler hem de yatırımcılar tarafından pozitif karşılık bulduğunun göstergesi olarak algılıyoruz."

Karadağ, Özel Pazar'a benzer şekilde patent sahiplerinin, patente ihtiyaç duyan yatırımcılar ile işlem yapmasını sağlamayı amaçlayan "Patent Borsası"nı yakın gelecekte Borsa bünyesinde faaliyete geçireceklerini belirterek, "Ülkemizin girişimcilik ve yatırım ekosistemini iyileştirmek adına faizsiz finans ürünlerinin, geniş kitlelere hitap edebileceği yeni yapılar ve enstrümanlar geliştirme gayretindeyiz." bilgisini de paylaştı.

Yorumlar