Kapalıçarşı, İhya Projesi ile dünya markaları arasında öne çıkacak

- Kapalıçarşı yönetimi tarafından hayata geçirilecek proje ile çarşının dünya markaları arasında ön sıralara taşınması ve adının dünyanın her yerinde bilinir hale gelmesi hedefleniyor - Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Kökler: - "Proje ile daha fazla turist çekip, onların daha fazla harcama yapmasını sağlayacağız. Çarşının ticaret hacminin iki kat artmasını hedefliyoruz" - "Çarşı yönetimi olarak, ticaretin geliştirilmesi, değişen alışveriş kültürüne karşı rekabetin artırılması, bu alanda kültür ve tanıtım faaliyetlerinin yaygınlaştırılması için gerekli çalışmaları yapmaya devam ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Kapalıçarşı, İhya Projesi ile dünya markaları arasında öne çıkacak

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - Kapalıçarşı Yönetim Kurulu tarafından hayata geçirilecek "Kapalıçarşı'yı İhya Projesi" ile tarihi çarşının dünya markaları arasında ön sıralara taşınması ve dünyanın her yerinde isminin bilinir hale gelmesi hedefleniyor.

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler, uzun süredir üzerinde çalıştıkları ve Kapalıçarşı Restorasyon Projesi ile birlikte hayata geçirmek istedikleri Kapalıçarşı'yı İhya Projesi'ne ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın ilk alışveriş merkezi olan Kapalıçarşı'nın, 555 yıllık tarihe sahip ve "adeta yaşayan bir müze" olduğunu söyledi.

Kökler, dünyanın neresinden gelmiş olursa olsun İstanbul'a ayak basan turistlerin Kapalıçarşı'ya uğramadan geçemediğini, çarşının Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camisi ve Yerebatan Sarnıcı gibi dünyaca ünlü tarihi eserlerin çok yakınında, Tarihi Yarımada'nın merkezinde bulunduğunu hatırlattı.

"Kapalıçarşı turizmin göz bebeği, geçmişten bugüne ticaretin de merkezi" diyen Kökler, buradan yıllık 90 milyon kişinin geçtiğini, çarşıyı ziyaret eden turist sayısının da en az 4 milyonu bulduğunu bildirdi.

Kökler, "Kapalıçarşı yönetimi olarak, ticaretin geliştirilmesi, değişen alışveriş kültürüne karşı rekabetin artırılması, bu alanda kültür ve tanıtım faaliyetlerinin yaygınlaştırılması için gerekli çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Kapalıçarşı, zaten bir dünya markasıdır. Bizim amacımız, bu dünya markasını ön sıralara taşımak ve Kapalıçarşımızın ülkemizin tüm şehirlerinde örnek alınabilecek bir kültür, ticaret, tarih ve turizm merkezi olabilmesini sağlamaktır." diye konuştu.


- "Kapalıçarşı'daki meslekleri tüm dünyaya tanıtacağız"


Ahmet Kökler, Kapalıçarşı'nın artık dünyadaki yenilikleri daha fazla takip edeceğini ve güncelden kopmayacağını belirterek, "Teknolojiyi, ticaretin ve güvenliğin içerisinde en iyi şekilde kullanacağız. Proje ile çarşının dünya değişimine ayak uydurması için gerekli çalışmaları yapıyoruz." dedi.

Sosyal medya ve internet aracılığıyla Kapalıçarşı'da faaliyete devam eden meslekleri tüm dünyaya tanıtacaklarını, bu mesleklerin yok olmadığını meraklılarına duyuracaklarını bildiren Kökler, yine teknoloji sayesinde son sistemleri kullanarak Kapalıçarşı'yı daha da güvenli hale getireceklerini söyledi.

Kökler, "Artık güvenlik, turizm açısından çok önemlidir. Şükürler olsun, çarşımızda son yıllarda güvenlik açısından sıkıntı yoktur. Hem emniyet birimlerimiz hem özel güvenliklerimiz gerçekten gözünü daldan budaktan sakınmadan turistlerin rahat bir şekilde alışveriş yapabilmesi için çaba sarfetmektedir. Bu güvenliği turiste yansıttıkça çarşı turizmi daha da canlanacaktır." diye konuştu.


- "Kurumsal kimlik ve logo hazırlanıyor"


Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Kökler, Kapalıçarşı'nın bir dünya markası olduğunu, ancak bilinirliği ve marka değerini daha da ileriye götürmek için ellerinden geleni yapacaklarını, bu kapsamda zaman zaman çarşı esnafının görüşüne başvurduklarını, her türlü öneriye açık olduklarını söyledi.

Kurumsal kimlik, logo ve iç tüzüğün hazırlandığını dile getiren Kökler, Kapalıçarşı'ya gelen misafirlerin rahat etmesini sağlayacak her türlü hizmet ve teknik imkanları kullanacaklarını bildirdi. Kökler, hazırlanacak logonun Kapalıçarşı'da üretilen herhangi bir hediyelik eşya veya ürünün üzerinde bulunacağını, bu logonun da tanıtımını yapacaklarını, böylece dünyanın neresine gidilirse gidilsin o eşyanın Kapalıçarşı'dan alındığının bilineceğini kaydetti.

Kapalıçarşı'nın Türk ekonomisine turizm alanında önemli katkı sunduğunu, Kapalıçarşı'ya gelen turistlerin ciddi harcamalar yapabildiğini ifade ederek, "Şu anda turizmin getirisi geçmiş yıllara oranla düştü. Bu oranı artırmaya niyetliyiz. Kapalıçarşı'yı İhya Projesi ile daha fazla turist çekip, onların daha fazla harcama yapmasını sağlayacağız. Çarşının ticaret hacminin iki kat artmasını hedefliyoruz." diye konuştu.


- "Kapalıçarşı, altın dönemlerini yaşayabilir"


Ahmet Kökler, Türkiye'nin çevresindeki sıkıntılar ve jeopolitik sorunların atlatılması halinde turizmde son yıllarda yaşanılan atılımın daha da üzerine çıkılabileceğini, Kapalıçarşı'nın bu anlamda altın dönemlerini yaşayabileceğini ifade etti.

Kapalıçarşı'nın bütün vatandaşları kucakladığını dile getiren Kökler, "Evlenecek, nişanlanacak vatandaşlarımız takı için geliyor. Eşine, dostuna hediye almak isteyen buraya geliyor. Yani Kapalıçarşı herkesin özel, mutlu ve güzel günlerine dokunuyor. İstanbul'dan gezip giden yerli turistler, buradan eşine dostuna hediye alıyor. Vatandaşlarımız Kapalıçarşı ismini bir şekilde duyuyor." dedi.

Çarşıdaki tarihi dokuyu incelemek için gelen çok sayıda yerli ve yabancı turist bulunduğuna işaret eden Kökler, "Bu projelerimizi gerçekleştirirken manevi ve tarihi değerlerimizden hiç kopmayacağız ve taviz vermeyeceğiz, vermiyoruz. Yerli ve yabancı turist sayımızı tarihi algıyı koruyarak sağlayacağız. Kapalıçarşı, bu proje sayesinde turistler için cazip hale gelecek." şeklinde konuştu.

Kökler, Kapalıçarşı'yı İhya Projesi'ne bazı kurum ve kuruluşların da destek verdiğini anlattı.

Yorumlar