Kamu Bilişim Zirvesi

- AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Şıvka: - "Yeni nesil gazetecilikte mesleki eğitim yeterli değil, teknolojinin de çok iyi bilinmesi ve takip edilmesi gerekir" - "AA'nın bugün itibarıyla 10 ayrı dilde haber hizmeti, 5 dilde mobil uygulaması bulunuyor. Bu hafta itibarıyla mobil uygulamaya 4 dil daha eklenecek"

Google Haberlere Abone ol
Kamu Bilişim Zirvesi

ANTALYA (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka, yeni nesil gazetecilikte mesleki eğitimin yeterli olmadığını, teknolojinin de çok iyi bilinmesi ve takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Şıvka, International Data Corporation (IDC), Kamu Bilişimcileri Derneği, Bilgi Güvenliği Derneği ve ISSA Türkiye iş birliğiyle düzenlenen Kamu Bilişim Zirvesi'nde "Teknolojinin Gazeteciliğe Etkisi" konulu sunumunda, üreticinin son tüketiciyle iletişim halinde olduğu interaktif bir alan olan yeni medyanın, erişilebilebilirlik, kullanılabilirlik, kısa sürede geri dönüş ve güncellenebilirlik özelliklerinin fark ve avantaj yarattığını söyledi.

Eskiden gazeteciliğin büyük şirketlerin ve devletlerin tekelinde bulunduğuna dikkati çeken Şıvka, artık internet ortamında ücretsiz olarak haber üretmenin ve habere ulaşmanın mümkün olduğunu belirtti.

Şıvka, gazetecilik mesleğinde aranan niteliklerin, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak değişmeye başladığını, yeni nesil gazetecilikte mesleki eğitimin yeterli olmadığını, internet ve teknolojinin de çok iyi bilinmesi ve takip edilmesi gerektiğini kaydetti.

Doğru haber ihtiyacının her zaman olduğuna işaret eden Şıvka, ajansların ve medya organlarının farkının "doğru haber" konusunda ortaya çıktığını söyledi.

- "Sektörde akıllı saat uygulamasını çıkaran ilk ajansız"

Dünya nüfusunun yarısından fazlasının internet, internet kullanıcılarının da yarısından fazlasının sosyal medya kullanıcısı olduğuna dikkati çeken Şıvka, kişilerin yeni medya araçları üzerinden gündemi takip etmesi nedeniyle yazılı medyanın bir süre sonra etkisizleşeceğini söyledi.

Şıvka, yeni medyanın temel bileşenlerinin bilgisayar, internet ve iletişim teknolojileri olduğunu söyledi.

AA'nın yeni medya uygulamaları hakkında da bilgi veren Şıvka, "AA'nın bugün itibarıyla 10 ayrı dilde haber hizmeti, 5 dilde mobil uygulaması bulunuyor. Bu hafta itibarıyla mobil uygulamaya 4 dil daha eklenecek" dedi. Şıvka, AA'da Türkçe, İngilizce, Boşnakça, Fransızca, Arnavutça, Makedonca, Farsça, Kürtçe (Sorani ve Kurmançi), Rusça, Arapça dillerinde hizmet verildiğini aktardı.

Şıvka, AA'nın Türkçe, İngilizce, Arapça, Farsça ve Rusça dillerindeki mobil uygulamasına, bu hafta itibarıyla Arnavutça, Makedonca, Kürtçe (Sorani ve Kurmançi), Boşnakça'nın da ekleneceğini kaydederek, "Hem IOS hem Android hem de Windows Phone ortamlarında mobil uygulamalarımız bulunuyor. Türkiye'de medya sektöründe akıllı saat uygulaması çıkaran ilk ajans olduk." diye konuştu.

Yorumlar