Kaçak akaryakıt satan 120 bayinin kapısı mühürlendi

Petrol Kanunu'nu düzenleyen yasada yapılan düzenlemenin ardından Türkiye genelinde kaçak akaryakıt satan 120 bayinin kapısına kilit vuruldu.

Google Haberlere Abone ol
Kaçak akaryakıt satan 120 bayinin kapısı mühürlendi

Petrol Kanunu'nu düzenleyen yasada yapılan düzenlemenin ardından Türkiye genelinde kaçak akaryakıt satan 120 bayinin kapısına kilit vuruldu. Bayilere, 13 bin lira ila 1 milyon arasında cezalar kesildi. Akaryakıt kaçakçılığı yapan zanlılar ise Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlandı.

Akaryakıt kaçakçılığının önüne geçmek amacı ile 8 ay önce çıkarılan 5015 sayılı yasa ile birlikte kaçakçılık yaptığı belirlenen bayilere yetkililer göz açtırmamaya başladı. Yasanın getirdiği hükümlülük gereği, yetkililer 8 ay içinde 120 bayinin kapısına mühür vurdu. Bayilere 13 bin ile 1 milyon arasında idari para cezası kesildi. Kaçakçılık suçunu işlediği belirlenen bayi sahipleri ise Ağır Ceza Mahkemeleri’nde yargılanıyor. Yargılama sonlanıncaya kadar bayiler kullanılmayacak. Mahkemenin vereceği kararın ardından bayileri mevcut sahipleri işletemeyecek. Bayilerin devreilmesi durumuda iseidari para cezalarının ödenmesi gerekecek.

YASA NELER GETİRDİ

5015 sayılı yasa ile gizli tank kullananlara verilen ceza miktarında da değişikliğe gidilmişti. Yani yasa ile gizli tank kullananlara daha önce verilen ceza 13 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı. Düzenleme ile dağıtıcının bayisinde gizli tank ve düzenek yakalanırsa bundan böyle dağıtıcı da cezaya çarptırılması ön görüldü. Kanununu düzenleyen 5015 sayılı yasanın 20'inci maddesinde yapılan düzenleme ile de kaçakçılık fillerinin tespit edildiği, rafiner hariç her türlü tesislerin tüm işlemleri durdurulacağı belirlendi. Daha önce bayiden numune alınırken markeri geçersiz olduğu tespit edilen bayilerin, sadece markeri geçersiz olan tankı mühürleniyordu; işletme kapatılmıyordu. Ulusal Marker kullanımında usulsüzlük tespit edilmesi durumunda da Ağır Ceza Mahkemeleri yargılanmalırının önü açıldı. CİHAN

Yorumlar