Japonya ve Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye Genel Sağlık Sigortası desteği

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Genel Sağlık Sigortası’na geçen ve uygulamadaki başarısını ekonomisine de yansıtan Japonya ile Türkiye’nin de dahil olduğu 11 ülke Genel Sağlık Sigortası konusundaki deneyimlerini birbirleriyle paylaşacak.

Google Haberlere Abone ol
Japonya ve Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye Genel Sağlık Sigortası desteği

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Genel Sağlık Sigortası’na geçen ve uygulamadaki başarısını ekonomisine de yansıtan Japonya ile Türkiye’nin de dahil olduğu 11 ülke Genel Sağlık Sigortası konusundaki deneyimlerini birbirleriyle paylaşacak.

Japonya ve Dünya Bankası, Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyümeye Yönelik Genel Sağlık Sigortası (UHC) konusunda ortaklık programı başlattı. Çalışmada Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 ülkeyi içeren çalışmada genel sigorta programının vatandaşların sağlık ve refahını geliştirebileceği, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi destekleyebileceği kanaatine varıldı.

UHC Global Konferansı bugün Japonya’da gerçekleştirildi. Söz konusu konferans, Japonya-Dünya Bankası Grubu UHC Ortaklık Programı kapsamında Dünya Bankası Grubu ve Japonya Hükümeti tarafından ortaklaşa olarak düzenlendi. Konferans, sağlık bakanlarını, Dünya Sağlık Örgütünün Genel Müdürü dahil olmak üzere çok tarafları kurumlardan paydaşları, akademisyenleri ve sivil toplum örgütlerini UHC aracılığıyla kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya getirmiştir. Konuşmacılar arasında başlıca şu kişiler yer almaktadır: Japonya Başbakan Yard. Ve Maliye Bakanı Taro Aso; Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida; Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı Norihisa Tamura ve Dünya Bankası Grubu Başkanı Dr. Jim Yong Kim.

Ortaklık Programında, Japonya ve diğer ülkelerin UHC ile ilgili deneyimlerinden ders çıkarmak amacıyla, Japonya da dahil olmak üzere 11 ülkedeki sağlık politikaları ve programlarının sistematik analizine destek veriliyor. Bu şekilde, UHC politika ve stratejilerini desteklenmeye yönelik olarak düşük ve orta gelirli ülkelerdeki artan talebe cevap verilmesi amaçlanıyor.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI EKONOMİK BÜYÜMEYİ DESTEKLER

İki yıllık ortaklığın sonunda, UHC’ye ilişkin olarak karşılaşılan zorlukların ve elde edilen deneyimlerin ülkeler arasında paylaşılması ve Japonya’nın deneyim ve bilgilerinin yaygınlaştırılması amacıyla bakanlık düzeyinde bir konferans düzenlendi. Bugünkü konferansta açıklanan 11 ülkeyi içeren çalışmada genel sigorta programının vatandaşların sağlık ve refahını geliştirebileceği ve kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi destekleyebileceği kanaatine varıldı. Çalışmada yer alan ülkeler; Bangladeş, Brezilya, Etiyopya, Fransa, Gana, Endonezya, Japonya, Peru, Tayland, Türkiye ve Vietnam. Bu ülkeler, köklü reformlar yapmakta ve genel sigorta yolunda farklı aşamalarda olan ülkelerin karşılaştığı bazı zorluklar ve fırsatlar için değerli öngörüler sunan derslerin ortaya çıktığı belirtildi.

Ülke çalışmalarının kilit politika mesajına göre, UHC başarılı bir şekilde benimsenmesi ve genişletilmesi için; (1) güçlü politika liderliği ve uzun vadeli taahhüt;(2) adil sigorta kapsamı; (3) UHC’nin mali açıdan sürdürülebilirliği; (4) sağlık iç gücünün arttırılması ve (5) güçlü bir birinci basamak sağlık hizmetine yatırım yapılması gerekliliği vurgulandı.

“JAPONYA 2. DÜNYA SAVAŞININ ARDINDAN GENEL SAĞLIK SİGORTASINA GEÇTİ”

Açılış oturumunda, Japonya Başbakan Yard. ve Maliye Bakanı Taro Aso şu ifadeleri kullandı: “Global sağlıkta önemli değişiklikler kaydedilirken, genel sağlık sigortasının önemli giderek artmaktadır. Japonya II. Dünya Savaşının ardından genel sağlık sigortasını başarılı bir şekilde uygulamıştır ve sağlık sistemi, sağlık ve üretken bir orta sınıfın genişlemesine büyük katkıda bulunmuş ki; bu da ekonomik büyümeyi desteklemiştir. Adaletin sağlanması, tıbbi hizmetlerin kalitesinin arttırılması ve mali sürdürülebilirliğin devam ettirilmesi için genel sağlık sisteminin oluşturulmasının ardından reformların devam etmesi şarttır.”

Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim de bugün, gelişmekte olan ülkelerde genel sigorta kapsamını başarıyla uygulamaya yönelik kapsamlı sağlık reformlarını üstlenme yönünde önemli düzeyde ve gittikçe artan bir hareketin mevcut olduğuna işaret etti. Kim, çalışmalardan elde edilen ümit verici mesajın, sağlık sigortası kapsamı dar olan düşük gelirli ülkelerin dahi UHC’yi amaç edinebileceği olduğunu söyledi.

ÜLKELER ARASI PAYLAŞIMIN ETKİLERİ

Kapsamı genişletme konusu yüksek düzeyde başarı sergileyen ülkeler, sürekli öğrenmekte ve dünya çapındaki en iyi bilgi ve kanıtları esas alarak bir yaklaşım benimsediklerinin altı çizildi. Ülkelerin UHC’de başarı elde etmelerine yönelik tek bir yol olmasa da, tüm ülkeler, kendi yollarını planladıkça ve ayarladıkça, birbirilerinin deneyimlerinden bir şeyler öğrenebileceği de kaydedildi. Hayat kurtarma, sağlık harcamalarındaki sarmalın azaltılması ve paranın karşılığının gösterilmesine yönelik olarak belgeleme, değerlendirme ve ülkeler arasında paylaşımda bulunma gibi uygulamaların tamamı ülkelerin en maliyet-etkili müdahalelerde bulunmasına yardımcı olma konusunda önemli rol oynadığına işaret ediliyor.

JAPONYA-DÜNYA BANKASI GRUBU UHC PROGRAMI HAKKINDA

Japonya’nın UHC alanındaki başarısının 50. Yıldönümünün kutlanmasının ardından, UHC politika ve stratejilerinin tasarımı ve uygulanması bağlamında düşük ve orta gelirli ülkelerdeki artan teknik danışmanlık talebine cevap verilmesi amacıyla, Japonya Hükümeti ve Dünya Bankası Grubunun ortak çabalarıyla Japonya-Dünya Bankası Grubu UHC Programı oluşturulmuştur. CİHAN

Yorumlar