İZTO Başkanı Demirtaş: EXPO’ya yeniden adaylık olmaz

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Fransa’nın başşehri Paris’te biraraya geldiği Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Loscertales ile EXPO 2020 oylaması ve sonrasını görüştü.

Google Haberlere Abone ol
İZTO Başkanı Demirtaş: EXPO’ya yeniden adaylık olmaz

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Fransa’nın başşehri Paris’te biraraya geldiği Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Loscertales ile EXPO 2020 oylaması ve sonrasını görüştü. Demirtaş, İzmir’in EXPO’ya yeniden adaylık düşünmediğini söyledi.

Genel Sekreter Loscertales, Demirtaş’ın ziyaretinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “İzmir, her iki EXPO adaylığında da oldukça başarılı bir süreç yürüttü ancak ne yazık ki başarılı olamadı.” dedi. Yeni projelere başlamadan önce hem geçmiş adaylıklarda neden başarılı olunamadığının hem de diğer adayların neden ve nasıl kazandığının iyi etüt edilmesi gerektiğini belirten Loscertales, “Dünya üzerinde EXPO düzenlemeyi gerçekten hak eden bir şehir varsa bu kesinlikle İzmir’dir diye düşünüyorum. Türkiye, son dönemde her alanda hızla gelişim gösteriyor ve dünyada dikkat çeken bir konuma ulaşmış durumda. İzmir de başlıbaşına kendi dinamizmi olan bir şehir.” diye konuştu.

İZTO Başkanı Demirtaş ise bunun üzerine İzmir için iki defadan sonra yeniden bir EXPO adaylığı düşünülemeyeceğini söyledi. Onun yerine BIE ile işbirliği içerisinde başka bir uluslararası organizasyon seçeneği üzerinde fikir üretmeyi arzu ettiklerini belirterek, “Bu uluslararası etkinliği de cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında gerçekleştirmek istiyoruz.” dedi. BIE’nin beş yılda bir büyük EXPO’lar, ara EXPO’lar ve Botanik EXPO’lar düzenlediğini belirten Loscertales de 2023 yılının Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü olması dolayısıyla yapılacak etkinliklerin sadece bir etabının EXPO olabileceğini söyledi. Loscertales, “İzmir’in diğer önemli dünya şehirleri ve kardeş şehirleriyle buluşacağı, ekonomi, teknoloji ve inovasyon alanlarında buluşmaların gerçekleştirileceği geniş çaplı ve çok etaplı bir organizasyon, İzmir’in ve Türkiye’nin dünyada daha da ön plana çıkmasını sağlar. İzmir’de düzenlenecek bu etkinlikle hem Türkiye’nin modern yüzü dünyaya tanıtılmış olur hem de cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları dünyada yankı bulur.” şeklinde konuştu. Demirtaş, Loscertales’e görüş ve önerileri için teşekkür ederken bu konu üzerinde kapsamlı bir çalışma yapacaklarını ve bir proje üreteceklerini, ardından kendisiyle projeyi sonuçlandırmak üzere yeniden görüşeceklerini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar