İTO Başkanı: Artık enerjimizi reel ekonomiye yoğunlaştıralım

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, "Artık seçim gündeminden sıyrılalım, enerjimizi reel ekonomiye yoğunlaştıralım.

Google Haberlere Abone ol
İTO Başkanı: Artık enerjimizi reel ekonomiye yoğunlaştıralım

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, "Artık seçim gündeminden sıyrılalım, enerjimizi reel ekonomiye yoğunlaştıralım." dedi.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, düzenlediği basın toplantısında gündemi ve ekonomik konuları değerlendirdi. Türkiye'nin ekonomik olarak büyük bir potansiyel barındırdığını anlatan Çağlar, yatırım açısından bakıldığında Avrupa ülkeleri arasında en güvenilir ülke olduğunu ileri sürdü. Türkiye'nin bölgesinin, 3 kıtanın 137 ülkenin siyasal ve ekonomik dinamosu olduğunu ifade ederek, üretim ve ticaret ile Türkiye'nin daha büyüyeceğini ve zenginleşeceğini söyledi. Bu yüzden reel sektörün desteklenmesi gerektiğini kayedederek, "Reel sektörde başarı, düşük faizli ve istikrarlı bir ekonomiden geçiyor. Bu noktada faizdeki seviyelerin en kısa zamanda düşmesini ve normalleşmesini bekliyoruz." dedi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çağlar, büyüme konusunda iyimser olduğunu dile getirirken, döviz kurunun mevcut haliyle hem ihracatçı, hem de ithalatçılar için doğru bir yerde olduğunu düşündüğünü aktardı. İstanbul'da odaları bünyesinde bir tahkim kurulması için çalışmalar yaptıklarını, bunun için bazı yasal düzenlemeler gerektiğini ve konuyu Adalet Bakanı ile görüştüklerini ve gerekli düzenlemenin en kısa zamanda Meclis'e getirilmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.

Kredi kartlarına taksit sınırlamasını, yerinde bir karar olarak niteleyen Çağlar, "Biz bunu normal karşılıyoruz. Çok fazla soğuma olduğunu düşünmüyorum." dedi. AK Parti'nin yerel seçimde yüksek oy almasının Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde tansiyonu düşüreceğine inandığını ifade etti. Gezi olayları ile ilgili bir soru üzerine, yaşanan can kayıplarının herkesin acısı olduğunu ancak provakatif hareketlerin de tasvip edilemeyeceğini aktardı. 17 Aralık'ta yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi:

"Tabii orada ortaya atılan iddialar hepimizin karşısında olduğu iddialar, bunları kesinlikle kabul edemeyiz. Fakat Meclis'te bir komisyon kuruldu. Seçim sonrasında komisyon toplanacaktır. Bunların hepsi değerlendirilecektir. Burada, oradan çıkacak kararı bekleyeceğiz. Hukuka intikal eden olaylarda bizim İTO olarak bir beyanatta bulunmamız hiç doğru değil. Bunu her türlü hukuki dava ile ilgili söylüyorum."

Çağlar, TOBB başkanlığı ile ilgili bir soru üzerine, seçimlere daha 2,5-3 sene olduğunu ve o yüzden bu konuyu şimdi konuşmayı doğru bulmadığını söyledi. Mevcut başkan Rifat Hisarcıklıoğlu'nun tebrik eden Çağlar, birlikte kendisinin de başkan yardımcısı olarak görev yaptığını belirterek, "Kendisine ayak uyduramıyoruz. Müthiş bir motivasyonu, çalışması var. Bu işi de layıkıyla yapıyor." dedi. Hisarcıklıoğlu sonrası için yöneltilen bir soru üzerine de "Genel seçimlerde Rifat beyin milletvekili olup olmayacağına dair bir şey bilmiyoruz. Ama olursa, başkan yardımcıları var. Üye odaların büyüklüğüne çapına bakılır, Ona göre karar verilir." şeklinde cevap verdi.

İTO Başkanı, Transatlantik Anlaşması'na Türkiye'nin de taraf olması ile ilgili bir soru üzerine, "Bunun içinde Türkiye'nin de yer alması gerekir. Malların dolaşımı serbest ama malı taşıyacak kişi gidemiyor." dedi. Diğer yandan Transatlantik'in ticaret ve ekonomiyi tek çatı altında toplama çalışması olduğunu aktaran Çağlar, "Türkiye'yi almamaları çok yanlış tabi. Ama Türkiye'den 4 saat uçtuğunuzda dünya ekonomisinin yüzde 60'ına ulaşabiliyorsunuz. O yüzden bu oluşumlardan çok etkilenmeyeceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı. Avrupa ülkeleri arasında ekonomisi güçlü olan 3 ülkenin; Almanya, Fransa ve Türkiye şeklinde sıralandığını ve bunların içerisinde yatırım yapılabilirlik açısından en güvenli ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.

"TUSKON İLE ARAMIZDA BİR SIKINTI YOK"

Çağlar, Kaynak Holding'e yapılan baskın ile ilgili ne düşündüğünün sorulması üzerine şu cevabı verdi:

"Holding konusu çok konuşuldu ama sahipleri de bunu yalanladı. Bize de böyle bir şikayet gelmedi. Çünkü 350 bin üyeniz var, böyle bir şey olsa bu konuda şikayet önce size gelir. Gelmese bile duyum alırsınız. Şimdiye kadar herhangi bir duyum almadık. Zaten o holding patronu da bunu yalanladı. Ama biz iş dünyası olarak baktığınız zaman zaten denetim altındayız. Maliye belli bir sistem içerisinde firmaları denetliyor, firmaları inceliyor. Zaten bu incelemeler devamlı yapılıyor ama olumsuz bir şeyin, konjonktürel bir şeyin şikayetini şimdiye kadar almadık, duymadık."

İTO'da, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'na da üye iş adamlarının bulunduğu, bunlar ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanıp yaşanmadığı yönündeki soru üzerine Çağlar, "İTO meclisinde TUSKON üyesi bir çok arkadaşımız var ve bunlarla aramızda hiç bir sorun yok. Niçin olsun? Biz ekonomi, ticaret konuşuyoruz." diye konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı firmaları boykot çağrısı ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Biz iş dünyası olarak işin ekonomi tarafında olmalıyız. Siyasilerin alanına çok fazla kişisel duygularla, kişisel itirazlarla müdahale edersek, onlar da gelir bizim alanımıza aynı duygularla müdahale eder. Onun için herkes kendi işini yapacak, herkes kendi mecrasında çalışacak. Orada iş tamamen bireyselleşti, kişiselleşti ve bundan dolayı da tepki aldı. Onun dışında Türkiye'de bir çok mağaza, bir çok marka, bir çok dükkan var, hepsine gitmedi bu laflar."

İTO Başkanı Çağlar, 'paralel yapı'ya inanıp inanmadığı yönündeki bir soruya da şöyle karşılık verdi:

"Paralel yapı derken önce bunun ne olduğunu tarif etmek lazım. Eğer bütün kurumlar kendilerine biçtikleri misyon çerçevesinde hareket edip birbirlerinin sahasına müdahale etmezler, herkes üzerine vazife olan işi yaparsa; ülkede herhangi bir yapıdan ya da yapılanmadan söz edilmez. Bu kurumlar birbirlerinin alanlarına girerse, cemaat içinde paralel yapı, oda içerisinde paralel yapı, hükümet içerisinde paralel yapı, orada paralel yapı, burada paralel yapı telaffuz edilebilir."
CİHAN

Yorumlar