İşverenle iş arayanlar istihdam zirvesinde buluştu

İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü tarafından, işgücünü arttırmak ve işsizliğin önüne geçmek amacıyla düzenlenen 2.

Google Haberlere Abone ol
İşverenle iş arayanlar istihdam zirvesinde buluştu

İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü tarafından, işgücünü arttırmak ve işsizliğin önüne geçmek amacıyla düzenlenen 2. İstihdam Zirvesi başladı. İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda, "Güvenli ve Engelsiz İstihdam" temasıyla yapılan zirveye 150 firma katıldı. Öğrenciler, tam ve yarı zamanlı iş imkanı için firmalarla buluşacak, staj imkanlarını görüşecek. Açılışta konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, istihdamın üzerindeki yükü hafiflettiklerini söyledi. Türkiye’de işsizlik oranının AB ülkelerine göre düşük olduğuna dikkat çekerek, “Bu zirve, iş arayanlarla işvereni buluşturacak. İş arayanlar, iş başvurusu yapabilecek. Ülke olarak istihdamı yüzde 46’ya, işgücünü ise yüzde 51’lere ulaştıracağız.” dedi.

‘İŞKUR 630 BİN KİŞİYİ İŞE YERLEŞTİRDİ’

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı ise 2013 yılının ilk 11 ayı itibariyle 630 bin kişiyi işe yerleştirdiklerini bildirdi. Son iki yılda 1 milyon 880 bin kişiye iş ve meslek seçimi konusunda profesyonel destek verdiklerini de belirterek, “İşsizliğin ana sebeplerinden biri olan mesleksizlik sorununa yönelik de mesleki eğitim, işbaşı eğitimi ve girişimcilik kursları düzenliyoruz. Bu programlardan 2008 yılında sadece 30 bin kişi yararlanırken bu sayı, 2013 yılının 11 aylık döneminde 388 bine çıktı. Ayrıca bu yılın 11 ayında 207 bin işyerini ziyaret ederek, işverene işgücü açığının giderilmesi için yardımcı olduk ve danışmanlık hizmeti verdik. Yaklaşık 100 bin işyerinde de işgücü piyasası araştırması yaptık.” diye konuştu.

‘MESLEK LİSELERİ ETKİN HALE GELMELİ’

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ise meslek liselerinin etkin hale getirilmesi çağrısında bulundu. Türkiye'de her yıl üniversiteden mezun olan 700 bin kişinin endişe içinde olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, üniversitelerde okutulan derslerle ekonomideki yerin örtüşmediğini savundu. Okullarda sınıf geçme yerine uygulamalı sisteme geçilmesi gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, şunları kaydetti: “Üniversite öğrencileri, üç dört ayını sanayi içinde geçirmelidir. Türkiye, krizlerle yaşayan ve bunları aşan bir ülke. Bu krizleri, yatırım ve ihracat yaparak aştık. İstihdam için üretim ve yatırım yapmak şart. Bu açıdan yatırımın üzerindeki engeller alınmalı ve yükler azalmalı. Kıdem tazminatı konusu çözülmeli. UMEM kapsamında meslek lisesine yapılan yatırımlar, iş taleplerini eritebilmek için çok önemli. UMEM ve işbaşı eğitimi birleştirilerek tek çatı altında devam etmeli. Meslek liseleri, daha etkin bir hale getirilmeli.”

İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak da zirvenin İzmir çalışma hayatına ayrı bir sinerji katacağını, istihdam anlamındaki problemlerinin giderilmesine fırsat vereceğini söyledi.

‘İŞVERENLE İŞ ARAYANIN TALEPLERİ BİRLEŞTİRİLMELİ’

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ağustos ayı rakamlarına göre Türkiye'de 2 milyon 800 bin kişinin işsiz olduğunu hatırlattı. Bu işsizlerin yüzde 18,7’sinin 15-24 yaş aralığında olduğunu kaydeden Mutlu, “Okumuş gençler de işsizliğin pençesindedir. Bu kadar çok işsiz varken işveren de nitelikli eleman bulamıyor. Bu rakamlar bize, istihdam kapasitesinin arttırılması ve eğitim sisteminin değişmesi gerektiğini gösteriyor. Biz madenci arıyoruz, siz arkeoloji mühendisi yetiştiriyorsunuz. Biz kaynakçı istiyoruz, siz harita mühendisi yetiştiriyorsunuz. İşverenle iş arayanın talepleri birleştirilmeli.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar