İSO Başkanı: Soma’da yaraların sarılması için katkı yapacağız

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Manisa Soma’da meydana gelen maden faciasının yaralarının sarılması için sanayici olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. Bahçıvan, facianın yarınlara dair...

Google Haberlere Abone ol
İSO Başkanı: Soma’da yaraların sarılması için katkı yapacağız

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Manisa Soma’da meydana gelen maden faciasının yaralarının sarılması için sanayici olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. Bahçıvan, facianın yarınlara dair dersler çıkarılması; eksiklerin belirlenmesi adına uyarı olduğunu da vurguladı.

Erdal Bahçıvan, 12. Sanayi Kongresi’ne verilen arada gazetecilerin Soma'da meydana gelen maden kazası ile ilgili sorularını cevapladı. Kazadan duyduğu üzüntüyü dile getiren Bahçıvan, “Soma’da yitirdiğimiz değerli işçilerimizi rahmetle anıyor, ailelerine sabır diliyorum. Şu an tarifi sözlerle, kelimelerle mümkün olmayan bir acı yaşıyoruz. Temennimiz ulus olarak, devlet olarak bu tür acıları bir daha yaşamamız." dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 5 milyon liralık yardım kampanyasına katılıp katılmayacakları sorusuna ise, “Madende insanların yanında olmak, duyarlı olmak gerek. TOBB bizim çatı kurumumuz, burada öncü rol almasını takdirle karşılıyoruz. Tabii şu da bilinmeli; İstanbul sanayicisi de bu yaraların sarılmasına gereken katkıyı yapacaktır.” karşılığını verdi.

Maden ocakları ve iş güvenliği ile ilgili sorulara da muhatap olan Bahçıvan, şunları ifade etti:

“Her sanayici için can önemlidir. İş güvenliği konusu bizim önem verdiğimiz bir konu. Bu anlamda bilinçlendirmeler yapıyoruz. Geçenlerde birkaç bakan ile bir araya geldik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı da bunlara dahildi. Onunla toplantımızda iş güvenliğinin öneminin altı çizildi. Tabii ne yazık ki sonra talihsiz kaza oldu. Üretim, eğer ardında iş güvenliği, can güvenliği varsa kutsaldır. Bizim en önemli varlığımız işçilerdir. Onların canına, bir tırnağına dahi hassasız. Son maden kazası elimdir. Düne bakmayıp yarınlar için dersler çıkartılıp nelerin eksik yapıldığı ile ilgili bir ikazdır. Temennimiz bu elim kazanın tekrar olmamasıdır.”

İSO Başkanı Bahçıvan, gazetecilerin işsizlik rakamları ile ilgili sorularını da şöyle cevapladı:

“İşsizlik rakamına rakam olarak değil kalite olarak bakmalıyız. Cari açığa da, büyümeye de, enflasyona da, kura da böyle bakmalıyız. Salt rakam olarak değil rakamın içinde yer alan faktörlere ve kaliteye bakmalıyız. İşsizlik sorunundan ziyade uzun vadeli eğitim sistemine bakmalıyız. Bu sistemin hangi işsizliği körüklediği sorununa eğilmeliyiz. İstanbul sanayicisinin sorunlarından biri nitelikli, yeterli işgücüne ulaşamaması. Ben, onun için ‘eğitim, eğitim, eğitim’ diyorum. Uzun vadeli eğitim sistemimizi oluşturamadıktan sonra işsizlik ve iş arama sorununu çok tartışırız.”

CİHAN

Yorumlar