Işık: Ar-Ge ve inovasyona daha çok yatırım yapılmalı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge ve inovasyona daha çok yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Işık: Ar-Ge ve inovasyona daha çok yatırım yapılmalı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge ve inovasyona daha çok yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. Işık, "2002’de Ar-Ge’ye milli gelirden ayrılan pay 0,42 idi. Şu an yüzde 1 oldu. 2014’te yüzde 1’i aşacak. Gayemiz bu oranın 2023’te yüzde 3’ü bulması. Umuyorum 2023’te Ar-Ge harcamalarının milli gelirde yeri 60 milyar dolar olacak. Bunun 40 milyar doları özel sektörden, 20 milyar doları kamudan gelecek." dedi.

Fikri Işık, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) üyeleri ile Conrad Otel’de bir araya geldi. Buluşmada ekonomi adına üretimin önemini anlatan Işık, "Avrupa ülkeleri 2008 bunalımından büyük yara aldı. Ancak Almanya gibi ekonominin üretime dayandığı ülkeler, bunalım dönemini rahat atlattı. Onun için Türkiye, üretimi ajandasının ilk sırasına yazmak durumunda." ifadelerini kullandı.

Işık, şu aşamada Türkiye’nin üretim ve ihracatta önemli merhale aldığını, dünya ile rekabet ettiğini dile getirdi.

Bundan böyle üretimin Ar-Ge ve inovasyona dayanması gerektiğini belirten Işık, "Şu an ihracat kilogram birim fiyatımız 1,59 dolar. İlk etapta 2 doları, 2023’te 3 doları aşmamız, dünya rekabetinde iyi bir yer edinmemiz için Ar-Ge ve inovasyona yönelmemiz mecburi." dedi.

“KORE’DEN BİR ŞİRKETİN İHRACATI TÜRKİYE KADAR”

Kalifiye ürün üretiminin önemine değinen Işık, şöyle devam etti:

"Artık Ar-Ge ve inovasyona daha çok yatırım yapılmalı. 2002’de Ar-Ge’ye milli gelirden ayrılan pay 0,42 idi. Şu an yüzde 1 oldu. 2014’te yüzde 1’i aşacak. Gayemiz bu oranın 2023’te yüzde 3’ü bulması. Umuyorum 2023’te Ar-Ge harcamalarının milli gelirde yeri 60 milyar dolar olacak. Bunun 40 milyar doları özel sektörden, 20 milyar doları kamudan gelecek. Olumlu, iyi şeyler var. Ama ülkemiz Ar-Ge ve inovasyona geç girdi. Biz senelerdir lisanslı üretimi önemli gördük. Onun için Ar-Ge ve inovasyona geçmek kolay olmadı. 1960’ta Kore Türkiye’den gerideydi. O dönem ülkenin birey başına milli geliri 200 dolardı, Türkiye’nin 560 dolardı. Şu an Kore’nin birey başına milli geliri 35 bin dolar. Biz 3 bin 500 dolardan aldığımız rakamı ancak 10 bin 500 dolara getirebildik. Bir Kore şirketinin ihracatı Türkiye kadar. İsim vereyim Samsung’un senelik ihracatı 150 milyar dolar."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, TÜBİTAK’ın Ar-Ge ve inovasyon için önemli adımları olduğunu; hard disk, kripto veya tapeler ile anılsa da olumlu icraatlarda bulunduğunu vurguladı.

“BEYAZ YAKALI KADIN SAYISI, BEYAZ YAKALI ERKEK SAYISINA YAKLAŞIYOR”

Fikri Işık, KOSGEB’in girişimciliği artırma adına eğitim, 30 bin lira hibe, 70 bin lira faizsiz kredi verdiğini bildirdi. Bu imkânlardan en çok kadınların yararlandığını ifade etti. Kadının eğitim oranına uyumlu olarak istihdamının arttığından söz eden Işık, "Memnunuz akıl gücü ve yetiye bağlı olarak kadının önemi arttı. Rakamlar da bunu teyit ediyor. Beyaz yakalı kadın sayısı beyaz yakalı erkek sayısına yaklaşıyor." açıklamalarında bulundu.

TİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Bulut ise kadının sanayide, enerjide ve tekstilde var olması, manilerle karşı karşıya kalmaması temennisinde bulundu. Bu anlamda kadınların örgütlenmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar