'İş güvenliği uzmanlarının ücretleri ilgili firma tarafından ödenmemeli'

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, "Ölüm riskinin fazla olduğu sektörlerde hala iş güvenliği istenilen düzeye getirilemedi. Bunun en önemli sebeplerinden biri de iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin...

Google Haberlere Abone ol
'İş güvenliği uzmanlarının ücretleri ilgili firma tarafından ödenmemeli'

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, "Ölüm riskinin fazla olduğu sektörlerde hala iş güvenliği istenilen düzeye getirilemedi. Bunun en önemli sebeplerinden biri de iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin ilgili firma tarafından ödenmesi. ‘Parayı veren düdüğü çalar’ mantığıyla hareket edilmesidir." dedi.

Türkiye’yi yasa boğan Manisa Soma’da meydana gelen maden faciası İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı yeniden irdelenmesini gündeme getirdi. 301 kişinin hayatın kaybettiği olayda maden ocağını denetlemekle görevli iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin firma sahibi tarafından ödenmesi ve sözleşmeyle işverene bağı olması denetimlerin gerektiği gibi yapılmadığı gerçeğini gözler önüne serdi.

ASMMMO, hükümete bir çağrıda bulunarak Soma’da yaşanan maden kazasının iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekiminin ücretinin ilgili firma tarafından ödenmesi uygulaması başta olmak üzere, sektör çalışanlarının maaşları, mali mesuliyet ve ferdi kaza sigortasının zorunlu hale getirilmesi gibi bazı radikal önlemler almasını istedi.

ASMMMO Başkanı Mehmet Okkalı, yaşanan facianın madencilik, tersanecilik ve inşaat sektöründe acil bazı önlemlerin alınmasını zorunlu kıldığına dikkat çekti. İş güvenliği uzmanlarının ücretlerini firma ödediği için objektif bir denetim yapmanın mümkün olamayacağının altını çizen Okkalı, “Soma’da yaşanan olay bize gösterdi ki özellikle yeraltı madenciliği, inşaat ve tersane sektörü gibi ölüm olaylarının en fazla yaşandığı alanların denetimlerinde ve alınması gereken tedbirlerinde sorunlar var. Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki kriterlere uygun bir yasamız var. Ancak buna rağmen ölüm riskinin fazla olduğu sektörlerde hala iş güvenliği istenilen düzeye getirilemedi. Bunun en önemli sebeplerinden biri de iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin ilgili firma tarafından ödenmesi. ‘Parayı veren düdüğü çalar’ mantığıyla hareket edilmesidir." dedi.

İş güvenliği uzmanlarının cüzdan ile vicdan arasında sıkışıp kalmaması gerektiğini vurgulayan Okkalı, "Böyle bir sistemde objektif bir denetimin yapılması mümkün değildir. Daha şeffaf denetim, daha radikal önlemler alınmadan ölümlü iş kazalarının önüne geçmek mümkün değildir. Bu anlayış sürdüğü müddetçe Allah korusun daha nice Soma faciaları yaşarız.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar