Irak ve Tayland’da Türk zeytinyağı tanıtıldı

Türkiye’nin 2014-15 sezonunda zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin yüksek olacağını öngören Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Irak ve Tayland’da düzenlenen fuarlara katılarak tanıtım yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Irak ve Tayland’da Türk zeytinyağı tanıtıldı

Türkiye’nin 2014-15 sezonunda zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin yüksek olacağını öngören Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Irak ve Tayland’da düzenlenen fuarlara katılarak tanıtım yaptı. Irak’ta 18-21 Kasım 2013 arasındaki Erbil Gıda Ürünleri Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağına yoğun ilgiyle karşılaştıklarını belirten ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş, Türkiye'nin sofralık zeytin ihracatında ikinci, zeytinyağında ise ilk 10 ülke arasında yer alan Irak’a ihracatın, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla artabileceğini gördüklerini söyledi.

Son dönemde Irak’a ihracatta sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Gündeş, Türkiye’nin Erbil Ticaret Müşaviri Ramazan Turan’a konuyu aktardıklarını ve destek istediklerini, onun girişimleriyle meselenin çözüm yoluna girdiğini aktardı. Iraklıların Türk zeytin ve zeytinyağına ilgisinin sevindirici olduğunu belirterek, “Irak’a 2012-13 sezonunda 30 milyon 106 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç ettik. Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında yüzde 25’lik pazar payına sahip. Sofralık zeytin ve zeytinyağı ihracatımız ise yüzde 28’lik artışla 35 milyon 41 bin dolara ulaştı. Irak, sektörün toplam ihracatında yüzde 8’in üzerinde bir payla temsil ediliyor. 2023 yılı için sektörümüzün belirlediği 3,8 milyar dolarlık ihracat hedefinden Irak’ın büyük pay alması için tanıtım çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz.” diye konuştu.

'TAYLAND ALTERNATİF PAZAR OLARAK ÖNE ÇIKABİLİR'

ZZTK, 28 Kasım-1 Aralık 2013 arasında ise Bangkok’ta düzenlenen Tayland 1. Türk Ürünleri Fuarı’nda 15 metrekarelik stantla zeytin ve zeytinyağı tanıttı. Sadece Tayland’dan değil, Endonezya, Myanmar, Laos, Malezya ve Güney Kore’den de ziyaretçiler geldiğini belirten ZZTK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Davut Er, özellikle siyah zeytin ve zeytinyağına ciddi ilgi olduğunu kaydetti. Türkiye’nin, içinde bulunduğumuz sezonda zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde yüzde 30 düşüş olmasına rağmen 2014-15 sezonunda yüksek bir rekolte beklentisi içinde olduklarını dile getiren Er, “Oluşacak yüksek rekoltenin katma değere dönüşmesi için tanıtım çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Tayland, rekoltenin bol olduğu sezonlarda alternatif pazar olarak öne çıkabilecek potansiyele sahip. Avrasya’da ilerleyen dönemde kurulması düşünülen ekonomik birlikle yapılacak olan serbest ticaret anlaşmalarının, Uzakdoğu ile ticaretimizi ilerleyen yıllarda olumlu etkileyeceğini düşünüyorum.” dedi. CİHAN

Yorumlar