İnternet yasakları ve Suriye gerginliği iş hayatını ürkütüyor

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun kaset savaşları, iktidar mücadelesi, yolsuzluk iddiaları, internet yasakları ve son olarak Suriye ile yaşanan gerginliğin, iş hayatı temsilcilerini ürküttüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İnternet yasakları ve Suriye gerginliği iş hayatını ürkütüyor

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun kaset savaşları, iktidar mücadelesi, yolsuzluk iddiaları, internet yasakları ve son olarak Suriye ile yaşanan gerginliğin, iş hayatı temsilcilerini ürküttüğünü söyledi. Odanın mart ayı olağan meclis toplantısında konuşan Coşkun, “Geçtiğimiz aya şöyle geriye dönüp baktığımızda, konjonktür içerisinde ekonomik gelişmeleri bulmak oldukça zor. Ürküyoruz, çünkü genç bir nüfusa sahibiz. Her yıl daha fazla iş alanları tahsis etmeliyiz.” dedi.

Piyasayı tanımlamak için "durmuş, karamsar, içine kapanmış" gibi tabirlerin abartılı olmayacağını savunan Coşkun, “Yüksek faiz, piyasada dolaşan para miktarını azalttı. Kurdan kaynaklanan bir fiyat artışı da var. Dayanıklı tüketim malı satın alma gücü, en az yüzde 15 azaldı. Tüketiciler de satıcılar da karamsar. Sanayici, kapasite kullanım oranını geçen yılın ortalamasının altına düşürdü, çünkü enerji ve hammadde maliyetlerindeki artışı karşılayacak bir gelir atışı, yeni bir fiyatlama yok. Dolayısıyla bu yıl katma değer oluşturan bir büyümeden bahsetmek pek mümkün olmayacak gibi. İşte bu ortam, uluslararası değerlendirme kuruluşlarından Fitch’in, Türk şirketlerini gelişmekte olan Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden bile daha riskli olarak açıklanmasına neden oldu. Risk grubunda zirveyi, TL kazanıp döviz borcu ödeyen firmalarımız tutuyor. Umuyoruz ülkemiz üzerindeki kara bulutlar dağılır.” diye konuştu. Zor bir 2014 yılı yaşayacaklarını düşündüklerini aktaran Yaşar Coşkun, “Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve önümüzdeki yıl genel seçimler, yine sıkıntılı dönemlere gebe olacak gibi. Birçok yatırım, siyasi istikrar ortamı tahsis edilinceye kadar ertelenecek. Bu da işsizlik, milli gelirde azalma, dünyayla rekabette kapatılması uzun yıllar süren fark demek. Şu an genç nüfusa sahibiz. Bu bizim için büyük bir artı ama bildiğiniz gibi toplumlar modernleştikçe nüfus artış hızı düşüyor. Bu bizde de böyle, yani gittikçe yaşlanıyoruz. İşte bizim toplumumuz için en önemli hususlardan birisi, yeterince zenginleşmeden yaşlanmak. Bu olduğu durumda, sosyal güvenlik sisteminden sağlık sistemine hepsi çökecek. Bunun Avrupa’da birçok örneği var. Umuyoruz orta gelir tuzağına düşmez ve tarımdan sanayiye gerekli reformları hızla tamamlayacağımız günlere kavuşuruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar