İngiltere'deki Türkler arasında da çeyrek altın revaçta

Altın ve pırlanta gibi kıymetli takıların seçiminde kuşaklar arası çatışma yaşandığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'deki Türkler arasında da çeyrek altın revaçta

Altın ve pırlanta gibi kıymetli takıların seçiminde kuşaklar arası çatışma yaşandığı belirtildi. Türkiye’deki mesleğini son 14 yıldan bu yana İngiltere’de sürdüren kuyumcu Rüçhan Bozyiğit, gençlerin romantik takı tercih ettiğini yetişkin hanımların ise ekonomiyi hesaba katarak değer kaybetmeyecek ürünlere yöneldiğini ifade etti.

Londra’da altın ve mücevher ticareti yapan Erbiller Jewellery yöneticisi Rüçhan Bozyiğit, altındaki düşüşe rağmen beklenen ilginin oluşmadığını kaydetti. Londra’nın çok renkli bir nüfusa sahip olduğuna işaret eden Bozyiğit, "Çok farklı etnik kökenlerden oluşan farklı toplumların yaşadığı Londra’da insanların altın ve mücevher tercihi de etnik kökenleri ve kültürel farklılıklarına paralel olarak değişiyor." dedi.

Bu farklılıklar nedeniyle Türkiye’ye göre İngiltere’de altın ticaretinin daha zor olduğunun altını çizen Bozyiğit, orta ve düşük gelirli kesimlerde, takı veya yatırım amaçlı olarak kış sezonunda daha fazla altını tercih ettiklerini kaydetti.

Türkiye ve Kıbrıs kökenli kadınların ‘altın günü’ gibi geleneklerini İngiltere’de sürdürdüklerini ve fiyatların düşmesine paralel olarak yatırım amaçlı altına yöneldiklerini hatırlatan Rüçhan Bozyiğit, "Takı takma merasimlerinde çeyrek ve yarım altın ile bilezik tercih ediliyor. Bu ülkede de Türkler arasında çeyrek altın daha popüler." diye konuştu.

Bozyiğit, birkaç yıldan bu yana İngiltere’de yaşanan ekonomik krizi nedeniyle hükümet tarafından uygulamaya konan tasarruf önlemlerinin altın, mücevher ve takı satışlarını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti.

HEDİYE ALIMINDA KUŞAK ÇATIŞMASI

Geliri düşen insanların mücevher alırken daha temkinli davrandığının altını çizen Bozyiğit, altın ve mücevher takı tercihinin, müşterinin etnik kökenine göre değiştiğini belirterek, "İngilizler pırlanta ve takı ürünlerini tercih ediyor. Hoşuna gideni alıyor ve fiyatları Türk toplumu kadar yakından takip etmiyor. Kosova, Polonya, Bulgaristan, Arnavutluk gibi Doğu Avrupa kökenliler altın ve takı ürünlerine yoğunlaşıyor. Türkiye ve Kıbrıs kökenli müşterilerimizde ise hediye alımında ciddi kuşak çatışması yaşanıyor. Gençler romantik takılara yönelirken, yetişkinler takı alırken ileriye dönük düşünerek değer kaybetmeyecek ürünleri alıyor. Bu nedenle, gençlerin aldığı takıların anneleri tarafından değiştirildiğine çok tanık oluyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar