İhracatın kilogram fiyatı 1,5 dolar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Şuanda ihracatımızın kilogram fiyatı yaklaşık 1,5 dolarlarda.

Google Haberlere Abone ol
İhracatın kilogram fiyatı 1,5 dolar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Şuanda ihracatımızın kilogram fiyatı yaklaşık 1,5 dolarlarda." dedi.

Antalya İhracatçılar Birliği'nin (AİB) düzenlediği 'İhracatın Yıldızları Ödül Töreni 2012' Rixos Downtown Otel'de gerçekleştirildi. Toplam 69 ödül dağıtılan törende, 2012 yılında AİB üzerinden en fazla ihracat gerçekleştiren 5 firmaya, 19 farklı sektörün en fazla ihracat yapan ilk 3 firmasına ve bölge ihracatına katkı sağlayan 7 firmaya özel ödül verildi. Ödül törenine; Antalya, Burdur, Isparta illerinin valileri, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, AİB Başkanı Mustafa Satıcı ve ihracatçılar katıldı.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için ihracatçılar olarak üzerlerine düşen katkıyı artırarak sürdürdüklerini ifade eden Mustafa Satıcı, 2000 yılında 111 milyon dolar olan bölge ihracatının 2013’te 1,5 milyar dolara ulaştığını söyledi. Türkiye'nin 500 milyar dolar olan 2023 hedefinin 5 milyar dolarının AİB'e ait olduğunu hatırlatan Satıcı, "Önümüzdeki dönemde de ihracatın artarak devam edeceğine inanıyoruz." dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de 2012'de 152,5 milyar dolar ile ihracat rekoru kırıldığına değinerek, "Türkiye, bu yılın 11 ayında mal ihracatını yüzde 5,5 artırdı. Antalya’nın ihracat artışı ilk 11 ayda yüzde 22. Türkiye ortalamasının dört katı. Bu da Antalya’nın turizmin yanında mal ihracatında da önemli bir yere geldiğini gösteriyor." diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 hedefine katma değeri yüksek ürünler ihraç ederek ulaşabileceğini vurgulayan Büyükekşi, "Bunun için de konteynırlarımızı yükte hafif, pahada ağır mallarla doldurabilmeliyiz. Şuanda ihracatımızın kilogram fiyatı yaklaşık 1,5 dolarlarda. Gelişmiş ülkelerde; özellikle Almanya'da 4 dolar, Güney Kore'de 3,5 dolarlar mertebesinde. Bu seviyeyi yakalayabilmek için mutlaka bu çalışmaları dalga dalga Anadolu'ya yaymamız gerekiyor." ifadesini kullandı. 2023'teki bir diğer hedefin de gayri safi yurt içi hasılayı kişi başı 25 bin dolara çıkarabilmek olduğunu belirten TİM Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Türkiye'deki asgari ücretin iş verene maliyeti 800 dolar. Gayri safi yurt içi hasıla da 10 bin dolar. 800 dolar maliyet, 10 bin doları 25 bin dolara çıkarsak, yaklaşık 2,5 kat artış olacak. Bu yaklaşık olarak asgari ücretin de 2023 yılında 2,5 kat artması demek. 2023 yılında işverene maliyeti 2 bin dolarlık bir asgari ücretle mal üretip uluslararası piyasalarla rekabet etmeye çalışacağız. Bunu iyi kavrayıp, ona göre plan, program yapmamız gerekli."

Antalya Valisi Sebahattin Öztürk ise Türkiye'nin uluslararası piyasalarla rekabet edebilmesinin yolunu şu sözlerle tarif etti: "Bizim gibi ülkelerin ürettiklerini üreten ülkeler var. Elimizdekileri koruyarak, yeni piyasalar aramamız, yeni üretim alanlarına girmemiz lazım."

Konuşmaların ardından ihracatta başarılı firmalara ödülleri dağıtıldı.

CİHAN

Yorumlar