İhracatçı: Kurda dalgalanma nedeni ile fiyat veremiyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kurda dalgalanma nedeni ile müşterilerine fiyat veremediklerinden yakındı.

Google Haberlere Abone ol
İhracatçı: Kurda dalgalanma nedeni ile fiyat veremiyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kurda dalgalanma nedeni ile müşterilerine fiyat veremediklerinden yakındı.


Mehmet Büyükekşi, aşırı kur artışının enflasyona da sirayet ettiğini vurguladı.

Büyükekşi, İhracatçı Eğilim Araştırması 2013 dördüncü çeyrek bulgularını basın toplantısı ile açıkladı. İhracatçının üretim, yatırım, istihdam ve kur yorumlarına yer verilen araştırmaya toplam 500 firma katıldı. Araştırmanın giyim, otomotiv, hububat, ağaç ve orman ürünleri sektöründen ilgi gördüğünü anlatan Büyükekşi’nin aktardığı verilere göre firmaların büyük bölümü girdi maliyetlerinin arttığından dertli. Bu firmaların oranı yüzde 69’a denk gelirken; ihracatları, üretimleri ile hammadde birim ithalat fiyatlarının arttığını beyan edenler yüzde 46,2, yüzde 42,7 ve yüzde 42,5 olarak sıralanıyor. Girdi maliyetlerinin artışı kur artışına, liranın kan kaybına bağlanıyor.


2013 dördüncü çeyrekte yeni bölgelere girebilen firma oranı yüzde 39,8. Faal oldukları bölgede yeni müşterilerden talep alanların oranı ise yüzde 54,4. Dış finansman talebinde bulunduğunu bildiren firmaların oranı da yüzde 41,2. İhracatçı, en büyük sorununu yüzde 51, 4 ile enerji maliyetleri olarak ilan ediyor. Onu yüzde 49 ile kur, yüzde 43,8 ile hammadde ve ara mal fiyatları, yüzde 42,2 ile finansman maliyetleri, yüzde 37,8 ile vergi maliyetleri takip ediyor.

İHRACATÇI 2014 İÇİN 470 BİN İSTİHDAM PLANLIYOR

2014 ilk çeyrekte İhracatçıların yüzde 5,7’si istihdamın artacağına, yüzde 11,7’si daralacağına ihtimal veriyor. 2014’ün tamamı için de ortalama 9 yeni eleman alımı planlanıyor. Bu sene toplamda 470 bin elemanın istihdama katılımı öngörülüyor.


İhracatçı Eğilim Araştırması’nı cevaplayanların yüzde 83,3’ü karayolu, yüzde 74’ü denizyolu, yüzde 38’i havayolundan yararlanıyor. Firmaların taşıma ile ilgili en büyük sorunlarını yüzde 54,2 ile sınır kapılarında beklemeler, yüzde 33,4 ile nakliyeci hataları teşkil ediyor.



Basın toplantısında trendlere değinen TİM Başkanı Büyükekşi, firmaların ilk çeyrek için ihracat, üretim ve kapasite kullanım oranlarından umutlu; girdi maliyetleri, hammadde birim fiyatları ve stok durumundan umutsuz olduğunu kaydetti.

Genel karlılığın yüzde 15, ihracat karlılığının yüzde 8 daralmasının öngörüldüğünü duyuran Büyükekşi, bu konuda ivedilikle önlem alınması talebinde bulundu.



Büyükekşi, toplantıda gazetecilerin sorularını da cevapladı.


“2014’te yapılacak seçimler ekonomiyi etkiler mi?” sorusuna Büyükekşi, şu karşılığı verdi:

“Seçimlerin ekonomiyi ve ihracatı olumsuz etkileyeceği görülüyor. Ekonomide ilk çeyrekte beklentilerin kötüleşmesinin nedeni seçimlerdir. Son olayların ardından ekonomide kurlarda artıştan dolayı ihracatçının memnun olmamasının nedeni volatilite. Kurda artışından ihracatçının memnun olmamasının nedeni volatilitedir. Hatırlarsanız 2013’ü yorumladığımız basın toplantısında dolar 2,30 lira idi. Orada ‘yarın doların 2,10 lira olmayacağı ne malum’ dedim. Şu an dolar 2,18 lira. Kimi kurumlar kurun 2,03 liraya gerileyeceğini ifade ediyor. Bu ihracatçı için en temenni etmediğimiz bir şey, o da volatilitenin oluşu, ihracatçının fiyat veremeyişi.”


Enflasyon tahminlerinde rol oynayan faktörler ile ilgili soruya mukabil Büyükekşi, “Enflasyon da kur ile ilgili. Aşırı kur artışı girdi maliyetlerini tırmandırıyor. Girdi maliyetleri enflasyon nedeni ile artıyor. Yani kur artışı enflasyona neden oluyor. Onun için enflasyon tahminleri yukarıda.” İfadelerini kullandı.


İHRACATÇI İÇİN İDEAL KUR 2,06

İhracatçının 2014 kur tahminleri şöyle:


Birim 2014 ilk çeyrek 2014 Sene sonu

Dolar             2,24            2,32
Euro             3,05 3,16
Euro/dolar        1,36 1,35
Enflasyon                     9,04
Politika Faizi                    8,13
Büyüme         2,9 4,2
İdeal dolar seviyesi                2,06
İdeal Euro seviyesi                2,80




CİHAN

Yorumlar