İhracat beklentisi arttı, ithalat beklentisi geriledi

Ekonomi Bakanlığı'nın hazırladığı Dış Ticaret Beklenti Anketi'nin 2014 yılı ikicni çeyrek beklentilerine ilişkin sonuçlar açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
İhracat beklentisi arttı, ithalat beklentisi geriledi

Ekonomi Bakanlığı'nın hazırladığı Dış Ticaret Beklenti Anketi'nin 2014 yılı ikicni çeyrek beklentilerine ilişkin sonuçlar açıklandı. Bu dönemde birinci çeyreğe göre ihracat beklenti endeksi 17,9 puan arttı. Yılın birinci çeyreğinde 98,8 olan endeks, ikinci çeyrekte 116,7 seviyesinde gerçekleşti. İthalat Beklenti Endeksi ise bir önceki yılın ynı döneminin 5,4 puan altına geriledi.

İhracat Beklenti Endeksine dahil edilen sorulardan gelecek 3 aydaki ihracat ve ihracat siparişi beklentileri ile şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin soruların endeksi artış yönünde etkilediği; son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine dair sorunun ise endeksi azalış yönünde etkilediği gözlendi.

Bununla birlikte endeksi oluşturan sorulardan gelecek 3 aya ilişkin ihracat ile ihracat siparişi beklentilerine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda iken; şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyi ile son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyretti. Bu etkilerin sonucunda, İhracat Beklenti Endeksi 2014 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneminin 5,4 puan altına geriledi.

İthalat Beklenti Endeksi, 2014 yılının ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre 5,3 puan azalarak 104,1 seviyesinde gerçekleşti. İkinci çeyrekte birinci çeyreğe nispeten İthalat Beklenti Endeksini oluşturan sorulardan gelecek 3 aydaki ithalat beklentisine ilişkin sorunun Endeksi artış yönünde etkilediği; birim ithalat fiyatı beklentisi, mevcut ithalat sipariş düzeyi ile son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise Endeksi azalış yönünde etkilediği gözlendi.

Öte yandan, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi, birim ithalat fiyatı beklentisi ve mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda iken; son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksi bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek bir puanda seyretti. Bu etkilerin sonucunda, İthalat Beklenti Endeksi 2014 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneminin 5,4 puan altına geriledi.
CİHAN

Yorumlar