HÜRSİAD'dan Brezilya'ya iş gezisi

Ankara'da bin 500 üyesi ile önemli faliyetlere imza atan Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD), Brezilya'nın ticaret merkezi olan Sao Paulo'ya iş gezisi düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
HÜRSİAD'dan Brezilya'ya iş gezisi

Ankara'da bin 500 üyesi ile önemli faliyetlere imza atan Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD), Brezilya'nın ticaret merkezi olan Sao Paulo'ya iş gezisi düzenledi. Çoğunluğunu inşaat sektöründe faliyet gösteren işadamlarının oluşturduğu heyet, 45 milyon nüfusu ile Brezilya'nın yüzde 40 oranında ticaretin döndüğü eyalette ticari görüşmeler yaptı.

İlk olarak Brezilya, Uruguay ve Şili'de onlarca şubesi olan Abyara emlak şirketi genel müdürüne konuk olan iş adamlarına Brezilya'da emlak fiyatları, arsalar ve imar durumları ile devletin bu işlere nasıl yaklaştığı anlatıldı. Geçtiğimiz yıl 12 milyar dolarlık satış yapan şirketin Genel Müdürü Walter Somen, iş adamlarına şehrin neresine ne yapılabileceğini anlatırken, devletin önce altyapı kurduğu ardından özel sektörün önünü açtığını anlattı. Şehrin kenar semtlerinde arsa rakamlarının 3 bin 152 dolar merkezde ise 10 bin doları geçtiği Sao Paulo'da emlak fiyatları Ankaralı iş adamlarını şaşırttı.

Şirket yetkilileri daha sonra binalardan örnek daireler gezdirirken, aşırı güvenlik sistemlerinin kurulması ve binaların hırsızlara karş elektrik telleri ile çevrili olması dikkatlerden kaçmadı. HÜRSİAD Başkanı Yusuf Sarıcı ve bir kaç iş adamı Sao Paulo'da aile şirketi olan Folha gazetesi sahibi Maria Cristina Frias ile görüştü. Heyetler iki ülke arasındaki ticari faliyetler ve iş imkanlarını karşılıklı olarak birbirlerine anlattı. Ziyaretin ikinci günüde Sao Paulo Sanayi ve Ticaret Odası tarafından düzenlenen iş formu inşaat sektörünün Brezilya'da iş imkanlarının hayli fazla olduğunu ortaya koydu. Sao Paulo Başkonsolosu Özgün Arman'da verdiği akşam yemeğinde iş adamlarına Brezilya'da ki tecrübelerini paylaştı.

GENİŞ KATILIMLI İŞ FORMU İLGİ ÇEKTİ

Ziyaret çerçevesinde Sao Paulo Sanayi ve Ticaret Odasında Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Antonio Bessa, İnşaat Bölüm Departmanı Genel Müdürü Manuel Rossitto ve Türkiye'nin Sao Paulo Başkonsolosu Özgün Arman'ın ev sahipliğinde iş formu düzenlendi. Heyetin yanısıra gazeteler, Brezilya'da iş yapan büyük inşaat şirketlerinin katıldığı formda Başkonsolos Özgün Arman Türk İnşaat sektör temsilcilerinin Brezilya'ya girmesini arzu ettiklerini anlattı. Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Antonio Bessa'da ülkede liman, alt yapı ve benim evim projesi gibi inşaat sektörünü ilgilendiren büyük işler olduğunu belirterek, “ Sizleri burada görmek büyük mutluluk.” dedi.

Türk-Brezilya İş adamları Ticaret odası olarak faaliyet gösteren kurumun başkanı Giray Sirkecioğlu, 8 yıldır Brezilya'da granit ve mermer ticareti yaptığını anlatırken, hangi alanlarla iş yapılabileceğini aktardı. Sirkecioğlu, Brezilya'da resmiyetini tamamlayan bir oda haline dönüştüklerini ifade ederken, 8 yıl önce 1,5 yılda açılan şirketlerin şimdi 30 günde faaliyete geçebildiğini söyledi. Odalarının 2,5 yıl önce kurulduğunu anlatan Başkan Sirkecioğlu, TUSKON ile birlikte iki defa Türkiye'de iş formu düzenlediklerini söyledi.

Sanayi ve ticaret odasının 131 sendika ve 150 bin şirketten oluştuğu bilgisini veren oda temsilcileri, sadece ticari faaliyetler değil, eğitim işleriyle de uğraştıklarını anlattı. Sanayide ara elaman ihtiyacını kendi kurdukları 164 teknik ve meslek liselerinde yetiştirildiğini kaydeden yetkililer, sistemin bu yönüyle Türkiye'ye de model olabileceğini belirtti. Çin yerine Türkiye ile ticaretin gelişmesini isteyen Antonio Bessa, enerji, altyapı ve inşaat konusunda işbirliği teklif etti.

HURSİAD Başkanı Yusuf Sarıcı da dernek olarak TUSKON Konfederasyonunu kuran yapı içerisinde bin 500 üye ile yer aldıklarını söyledi. Sarıcı, "Brezilya ile Türkiye ilişkilerinin geliştirecek alanlarda araştırma yapıyoruz. Derneğimiz Türkiye'nin dünya ile entegresinde önemli görevler yapan TUSKON'un kurucu dernekleri arasında yer alıyor. Hedefimiz ilişkilerimizi ticaretle geliştirerek gönül köprülerini sağlam temeller üzerine oturtmaktır." şeklinde konuştu.

GEZİLER DÜNYAYI TANIMAMIZI KOLAYLAŞTIRIYOR

5 gün süren iş gezisini değerlendiren iş adamlarından İlhan Akkılıç, ilk defa böyle bir geziye katıldığını söylerken, “Bizim insanımızın buralara gelmesi çok güzel. Dünyanın öbür ucunda Türklerin eğitim, ticaret faaliyetlerinde bulunduğunu görünce gururlandım. Dünya ticaret ve akılla idare ediliyor. Bunları takip etmek farkında olmak önemli." dedi. Cumhur Gözüm de Brezilya ile yapılacak çok iş olduğunun altını çizerken, “Çin'e konulan kota Türkiye'nin işine yarayabilir. Toplu konut işi uzun süre araştırma gerektiriyor. Granip alınıp mermer satılabilir. Yine kuyumculuk, hediyelik eşya ve züccaciye işleri yapılabilir. Buradaki Türklerden faydalanmak lazım." diye konuştu. Pro Yapı Genel Müdürü Murat Koru da “En önemli şey iş adamları grubu ile tanışmak. Brezilya'yı kimdir, ne yapar ne üretir, ticaret odası ile buluşmakta önemli idi. Buraya ilişkin tecrübeler edindik. Biz kimiz başkaları ne yapıyor. Bunları gördük.” ifadelerini kullandı.

Heyet, iş gezisinin son günü Rio de Janeiro'ya giderek, burada da incelemelerde bulundu.
CİHAN

Yorumlar