Hızla Yükselen Doların Maliyeti Türkiye'ye Ağır Oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı Başçı'yı 'faiz politikası' konusunda eleştirmeye başladığı ocak ortalarından bugüne dolar yüzde 11.5 değer kazandı.

Google Haberlere Abone ol
Hızla Yükselen Doların Maliyeti Türkiye'ye Ağır Oldu

16 Ocak'ta 2.3044 lira bulunan dolar sabah saat 10'da rekor kırmaya başlayıp üst üste rekor tazeleyerek dün 2.5710 liraya kadar arttı. Merkez Bankası geçtiğimiz cuma günü ilan ettiği biçimde 40 milyon dolarlık döviz satış ihalesini yüzde 50 arttırarak 60 milyon dolar sattı.

DOLARIN 48 GÜNDE DEĞERİ YÜZDE 11.5 ARTTI

Ama bundan sonra Türk Lirası bundan sırf 48 gün öncesine oranla yüzde 11.5 daha değersiz. Eğer sabit kur rejiminde olsaydık Türk Lirası yüzde 11.5 devalüasyona uğradı derdik fakat bundan sonra çağ değişti. Serbest kur rejiminde herşey sektör koşullarında belirleniyor ve Türk Lirası dolara karşı ya paha kaybediyor ve ya değerleniyor.

DEĞERİ KENDİ KENDİNE ARTIMIYOR

Ama sektör da doların değerini kendi kendine arttırmıyor. Hem ABD'deki nema artırımının dönemine ait spekülasyonlar hem de başta Cumhurbaşkanı olmak üzere nema eleştirileri bu seviyeyi değiştiriyor. Üstüne üstlük Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başçı'nın istifaları hakkında hala sektör netleşmiş değil.

106 MİLYAR LİRALIK EK MALİYET

Dolar, kim ne derse desin Türkiye'de vatandaştan reel sektöre, finans piyasalarından çarşı sektöre kadar hepimizin iktisat denildiğinde aklına gelen ilk gösterge. Eğer dolar düzeyi düşük ise ekonomide işler iyi, yüksek ise fena gitti algısı yüksek.

DOLAR POMPA FİYATLARNI UÇURDU

Şimdi ise dolarda durdurulamayan bir yükselişle karşı karşıyayız. Kur arttıkçe ilk evvela ithal mallardan başlayarak ki benzin ve motorinde yaşıyoruz zamlar geliyor ve enflasyon baskılanıyor.

İHRACATÇI SANAYİCİYİ VURDU

İhracatçının, sanayicinin fasıla mülkü ithalatı bundan sonra daha maliyetli. Bunu son şubat ayı dışsatım verilerinde gördük. Üretici ihracatçılar dolarla fasıla mülkü ithal edip Euro ile satış yapıyor olmaları da dışsatım düşüşünde tesirli oldu.

VATANDAŞA ETKİSİ BORÇ OLDU

Peki Türk Lirası'ndaki yüzde 11'lik paha kaybı asıl nereden vuruyor? Türkiye'de Merkez Bankası, hükümet, reel sektör, bankalar ve biz vatandaşa etkisini nasıl görürüz? Bunun için Merkez Bankası'nın Uluslararası Yatırım Pozisyonu Aralık 2014 verilerine bakmak gerekiyor. Buna oranla Türkiye'nin 230 milyar dolarlık varlığı varken, 661.3 milyar dolarlık da yükümlülüğü var. Yani en pratik haliyle hepimizin 230 milyar alacağımız, 661.3 milyar dolar borcumuz var.

ARTIK DAHA ÇOK PARA LAZIM

Bu nedenden net döviz açık pozisyonumuz 431 milyar dolar. Türk Lirası'ndaki paha kaybı dolar borcunun Türk Lirası karşılığının daha çok olmasına sebep oldu. 16 Ocak'ta bu açık konumu kapatmak için 993.1 milyar lira gerekirken bugün 1 trilyon 99 milyar lira gerekiyor. Yani açık konumu karşılamak için bundan sonra 106 milyar liraya daha ihtiyacımız var. Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Banka Asya'ya yönelik adımların politik riskleri finans sistemine yansıma potansiyeli olduğuna ait raporu da dün doların paha kazanmasında tesirli oldu. (Kaynak:Hürriyet)

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINGÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar