Hisarcıklıoğlu: Enerjimizi kardeş kavgasına verdik, ekonomide reformları unuttuk

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ekonomide reformu unuttuk.

Google Haberlere Abone ol
Hisarcıklıoğlu: Enerjimizi kardeş kavgasına verdik, ekonomide reformları unuttuk

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ekonomide reformu unuttuk. Kardeş kardeşle kavga etmeye başladık. Enerjimizi gereksiz siyasi meselelere vermemizden dolayı 10 bin dolarda kaldık. Oysa reformlara devam etmemiz gerekiyor. Ekonomide dün yaptığınız dünde kalıyor.” dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri 3. Ekonomi Sempozyumu’na konuşmacı olarak katıldı. Burada ekonomi ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya genelinde yaşanan ekonomik gelişmeler hakkında ticaret adamlarına bilgiler verdi. “TOBB olarak birçok iş dünyası örgütü de aynısını söylüyor. Küresel gelişmelere ayak uydurmayan gelişemez, zenginleşemez.” diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin son 16 yılda yaptıklarını şöyle anlattı:

“Bakın biz ülke olarak ne yaptık. 1998-2002 yılında fert başına gelirimiz 4 bin dolarda sabitlendi. Krizi gördük. Krizden ders çıkarttık, reformlara başladık. Gelirimizi fert başına düşen miktarı 10 bin dolara ulaştırdık. Reform sürecini, dünyadaki gidişatını bıraktık. Kendi içimizde birbirimizle kavga etmeye başladık. Enerjiyi oraya verdik. Kardeş kardeş birbirimizle kavgaya etmeye başladık, mücadele ettiğimiz zaman reformu bıraktık ve 10 bin dolara da sabit kaldık. Bunun adına da orta gelir tuzağı diyorlar.”

Hisarcıklıoğlu, yüksek gelir grubuna ulaşmak için ekonomide sürekli reform gerektiğini hatırlatarak, “Ekonomide dün yaptığınız dünde kalıyor. Bugün yaptığımız bugünde kalıyor. Yarın yeni şeyler yapmanız gerekiyor. Rakipleriniz böyle yarışıyor. Türkiye kurumlar vergisini yüzde 20’ye düşürdü. Bu sırada Slovekya heyeti bizi ziyaret etti. Bende Türkiye’nin reklamını yapıyorum. İşimiz bu. Dedim ki; “Kurumlar vergisi yüzde 20’ye indi” diye övünerek anlatıyorum. Adamlar biliyoruz dediler. Sizinkiler yüzde 20’ye indirince bizimkiler yüzde 19.2’ye indirdi dediler. Dünya birbirini böyle takip ediyor. Reform sürecini aksattık, kendi içimizde siyasi meseleler ve gereksiz noktalara enerjimizi verdiğimiz için 10 bin dolarda kaldık. Önümüzdeki dönem için bir şeyler yapmak istiyoruz. Dünyanın 10 büyük ekonomiye sahip ülkeler arasına girmek istiyoruz. Aslında hepimiz istiyoruz ve zengin olmak istiyoruz. Eğer girersek de herkes bugünkü durumundan 2,5 kat daha zengin olacak. Buda reformdan geçiyor. Reform sürecini devam ettirmek zorundayız. Günlük problemler çözümleri için bir şeyler yapılıyor. Ama Türkiye fert başına geliri 25 bin dolara çıkarmak istiyorsa bunu başarmak zorundadır.” şeklinde konuştu.

"ÖZEL SEKTÖRÜN HER BİR FERDİNE MADALYA VERİLSE YERİDİR"

Türkiye’de özel sektörün önemli işler başardığını aktaran TOBB Başkanı, Türk özel sektörünün her bir ferdine tek tek madalya verilse yeri olacağını söyledi. “Kriz döneminde Avrupa’da 5 milyon kişi işini kaybetti. Türkiye’de bu krizde idi ve 4,5 milyon kişi yeni iş gücüne katıldı” diyen Hisarcıklıoğlu, “Hem de sadece özel sektörde bu başarıldı. Ama hangi şartlara rağmen. Etrafımızda ekonomik kriz, siyasi krizler yaşayan ülkeler varken bunu başardık. Türk özel sektörü buna rağmen 4.5 milyon kişiyi yeni işe başlattı. Bu gurur duyacağımız tablodur.” dedi.

"TURGUT ÖZAL’I ÖLDÜKTEN SONRA ANLAYABİLDİK "

Rifat Hisarcıklıoğlu, krizi rağmen bunların olması, siyasi kriz, ülkelerin sistemlerinin değişiyor olduğu bir dönemde bunların olmasının önemine dikkat çekerken, şunları kaydetti:

“Şükürler olsun Allah bize girişimci ruh vermiş. Petrolümüz, doğalgazımız, kaya gazımız yok. Bunlar hikaye. Girişimcin yoksa hepsi ancak bu ülkelere baktığınızda devletler zengin, milletler fakir. Milletin, halkın zengin olması için girişimcisi olması gerekiyor. Allah rahmet eylesin. Rahmetli Özal bize bu cesareti verdi. Hepimiz o günlerde ben bile dahil anlayamadık. Kıymetini bilemedik. Rahmetli olduktan sonra anladık. Onun vizyonu bizim çok ötemizde imiş. Bizim girişimcilik ruhumuzu onun sayesinde keşfettik. Bugün özel sektör olarak yapamayacağımız hiçbir şey yok. Yeter ki; futbol oynayacağımız sahada şartlarımız aynı olsun. Rakiplerimizle eşit şartlarda olalım.”

Program sonunda Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, katılımından dolayı Başkan Hisarcıklıoğlu’na plaket verdi.
CİHAN

Yorumlar