Hisarcıklıoğlu: 230 Bin Karşılıksız Çek Dosyası Var

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, karşılıksız çeklerden dolayı Yargıtay'da tasdik edilmeyi bekleyen 230 bin dosya olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Hisarcıklıoğlu: 230 Bin Karşılıksız Çek Dosyası Var

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, parasız çeklerden ötürü Yargıtay'da onay edilmeyi bekleyen 230 bin dosya olduğunu, bu dosyaların onaylanması şeklinde ceza alacak bireylere Türkiye'deki cezaevlerinin yetmeyeceğini söyledi.

KARŞILIKSIZ ÇEKLERE VERİLEN HAPİS CEZASININ KALDIRILMASINA TEPKİ

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 'Amasya Ekonomisinin Yıldızları mükafat Töreni'ne katılmak için Amasya'ya geldi. Hisarcıklıoğlu, Amasya'ya gelirken girişimcilere sorunlarının ne olduğunu öğrenmek için anket yaptırdıklarını, ankete gelenların ise yüzde 76'sından iç piyasada tahsilat problemi çektikleri cevabını aldıklarını söyledi. Tahsilat sorunun sırf Amasya'nın değil tüm Türkiye'nin müşterek derdi olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, girişimcilerin parasız çeklerden ötürü verilen hapis cezasının kaldırılmasından yakındıklarını söyledi.

'İCAT ÇIKARMA KÜLTÜRÜNDEN GELİYORUZ'

Hisarcıklıoğlu, 'Herhalde dünya ekonomisine tek soktuğumuz ve tek uygulayan memleket vadeli çek. Dünyada iktisat literatüründe vadeli çek diye bir şey yok. Bizim icadımız. buluş çıkarma kültüründen geliyoruz ya. Bizim icadımız ve dünyada da uygulayan tek memleket biziz. Bu gerçekte bizim kocaman de önümüzü açtı. Olmayan nakit ile Türkiye'nin büyütülmesi sağlandı.' dedi.

'HAPİS CEZASIYLA KORKUTUYORDUK'

Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: 'Belki de ödeme vasıtası şekilde hapis cezasıyla korkutuyorduk. Hapis cezasının kaldırılması noktasında Adalet Bakanımız ile Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcımız bir toplantıya çağırdılar. Ben derhal itiraz ediyorum, hepinizin itiraz ettiği gibi. Çekten hapis cezası kalkar mı? En güvenli ödeme aracı, onu da kaldırırsanız sorun yaşarız diye. O süre bana 'Sen formül bul' dediler. Niye diye sordum, Türkiye'deki cezaevi kapasitesi 170 bin. Şu anda sırf Yargıtay'da parasız çeklerden ötürü onay edilmesi bekleyen dosya sayısı 230 bin. Yargıtay'a yalvarıyoruz 'Bunları tasdikleme' diye. Tasdiklese 230 bin şahıs hapis cezası alacak. 230 bin şahıs hapis cezası alsa kapasitenin üzerinde mahkum var. Dünyaya rezil olacaktık. Hapishaneye girmek için herhalde tarih verecek 'Bir yıl sora gel seni hapse alacağım' diye. Türkiye böyle tuhaf bir noktaya düşecekti. Dedik ki kaldırın lakin bize yeni bir mekanizma yapmamız lazım.'

'BİLGİ ÖĞRENME SİSTEMİNİ GİRİŞİMCİLERDE KULLANMALI'

Karşılıksız çekleri en üye indirmek için bankalarda uygulanan bilgi öğrenme sisteminin bir benzerini girişimcilerin hizmetine sunduklarını fakat bunun girişimciler vasıtası ile kullanılmadığını anlatım eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

'Dedik ki o tarihte 'Bankaya ben gittiğim süre nasıl benim öz geçmişimi görüyorsa, kredi kullanmaya gittiğim zaman, bilgisayarın ardında protesto senetlerimi, parasız çeklerimi, ödediklerimi ödemediklerimi, kredi kartı borcunu ödeyip ödemediğime kadar hepsini görüyor bankacı. Ben göremiyorum. Ben mal satıyorum o nakit satıyor. Ben göremiyorum o görüyor. Bize bunu göstermelerini söyledik. Maalesef siz bunu kullanamadınız. Siz kullanamayınca bunu Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcımız ile bir toplantı yaptık. Yine sorun ve algı da devam ediyor. Karşılıksız çekler de ödenmiyor, hapis cezası kalktı çek kullanılmıyor diye şikayetçiyiz.'

KARE KODLU ÇEK

Hisarcıkoğlu sözlerine şöyle devam etti:

'Şimdi yeni bir mekanizma devreye giriyor. Bu da kare kodlu çek. Piyasada 2 adet çek olacak. Bir normal çek, bir de kare kodlu çek. Ben senden mal almaya geldiğim zaman, benden kare kodlu çeki isteyip alırsan benim tüm özgeçmişimi göreceksin. Borcumu öder miyim, ödemez miyim? Sadık mıyım değil miyim? Hepsini göreceksin. İnşallah bu devreye girdiği zaman, hiç olmazsa karanlığa ateş etmeyeceksiniz. Hedefinizi bilerek, riskinizi bilerek risk alacaksınız. Karşı tarafın riskini bilerek inşallah mal satacaksın.'

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar