Halkbank'ın Dağıttığı Bedava Para 1 Günde Bitti

Halkbank ilginç bir kampanya yaptı. Kredi kartından 5 bin TL'ye kadar nakit çekene faizsiz 9 aya kadar taksit yaptı. 15 gün sürecek denilen kampanya bir günde bitirildi.

Google Haberlere Abone ol
Halkbank'ın Dağıttığı Bedava Para 1 Günde Bitti

Halkbank başlattığı kampanya ile 9 ay vadeye kadar, faizsiz komisyonsuz 5 bin lira dağıtacağını açıkladı. 15 gün süresi bulunan kampanya ya bir günde son verildi. Bankanın krediye saldırı olunca bir gün içerisinde 30 milyon lirayı aşkın para dağıttığı ve kampanyaya bunun için son verildiği iddia edildi.

YIĞILMA OLDU

Uygulamanın ilk günü geçtiğimiz salı günüydü. Parayı piyasa aldı. Dün sabah umumi müdürlükten şubelere yeni bir mail gitti ve uygulama iptal oldu. Şubelere gönderilen mailde 'O uygulamanın kaldırıldığı, alınacak para kredilere yüzde 1.49 oranında getiri uygulanacağı' emri iletildi.

ELLERİ BOŞ DÖNDÜLER

Dün banka şubelerine faizsiz komisyonsuz para çekmek için gidenler eli beyhude döndü. Para çekmek için gelenle hummalı bir biçimde iptal kararına itiraz ettiler.

BANKA ZARARA UĞRADI

Halk Bankası'nın halka arzının yapıldığını, yani hisselerinin takribî yarısının fazla aşırı sayıda yerli ve yabancı fonlar ve yatırımcılara ait. Başka deyişle banka yönetimi bu uygulama ile bankayı, yani Hazine ve sahibi bulunan halkı zarara uğrattığı gibi, pay sahiplerini de bununla beraber zarara uğratmış oldu.

PERSONEY NE DİYOR?

Halk Bankası'nın Ankara'daki bir şubesiyle konuştuğumda, faizsiz komisyonsuz para kredi uygulamasının bir gün uygulanıp, dün sabah umumi müdürlükten gelen maille kesildiğini söylediler. Salı günü faizsiz komisyonsuz para çekiminin yüklü olduğunu izah eden şube görevlisi, bundan sonra gelen talimatla bu kredilerde yüzde 1.49 oranında getiri uygulanacağını söyledi. Kaç bireyin bundan yararlandığını sorduğumda yekün sayıyı bilemediğini, bankanın kredi kartı Parafkart'taki insanların limitleri çerçevesinde 5 bin TL'ye kadar cazibe yapılabildiğini, hepimizin para cazibe avans miktarı ölçüsünde bundan yararlandığını söyledi.

Aynı şube yetkilisine 'Peki, izahatda 31 Mart'a kadar sürecek deniyordu, ben bugün çekemiyorum bu sizin garantiniz değil mi, benim hakkım olmuyor mu?' diye sorduğumda, izahatda 'Banka yönetiminin istediği vakit buna son verebileceği'nin yazılı olduğunu, hukuki şekilde gam olmayacağını söyledi.

HALKBANKA SORDUK

Bu kampanyadan yararlanan şahıs sayısı 7 bin 500 şahıs sularında idi. Bu parayı çekenlerin hepsinin para cazibe avans limitinin 5 bin TL olduğunu varsayarsak, dağıtılan paranın miktarı 37.5 milyon TL buluyordu.

Bu iddiaları Halkbank'ın basından mesul Daire Başkanı Yalçın Kaya ile konuştum. İlgili birimden bilgi aldıktan sonra verdiği yanıtta, 'Bu kampanyanın kartı hareketlendirmek için yapılan bir kampanya' olduğunu söyledi. 1-31 Mart tarihleri içerisinde geçerli bir kampanya olduğunu lakin yararlanan şahıs sayısının kendi belirledikleri kotayı aşması üzerine, dünden itibaren kampanyayı durdurduklarını söyledi. Parafkart yekün sayısının 3.4 milyon olduğunu, 1 Mart'tan 17 Mart akşamına kadar bu uygulamadan 7 bin bireyin faydalandığını söyledi. Kullandırılan yekün tutar için bir rakam veremeyeceklerini belirtirken, benim 'Kişi başına 5 bin TL hesabıyla 3.5 milyar TL yapıyor o zaman' biçiminde yaptığım kaba hesabı aktardığımda, onun benim yorumum olacağını söyledi.
Parafkart internet sayfasında da, lazım gördüğü takdirde kampanyayı, şartlarını banka yönetiminin değiştirebileceğinin yazıldığını hatırlatarak, hukuki şekilde problem bulunmadığını söyledi.
Yararlanan insanların önceden haber verilip da imtiyaz tanınmış bireyler olabildiği şüphesini ilettiğimde ise 'Bunun olanağı olmadığını zaten halka açık bir kampanya olduğunu, duyurulduğunu, hepimizin bu kampanyadan yararlanabildiğini' söyledi.
Yalçın Kaya, başka bankaların da kartlarını canlandırmak için bu çeşit kampanyalar yapabildiğini söyledi. Bunca maliyetine karşın hiç bir getiri komisyon yapılmaksızın böyle para dağıtılan bir kampanya görmediğimi belirterek, 'Bu bankacılığın esas ilkelerine marjinal değil mi' diye sorduğumda ise 'O sizin yorumunuza giriyor' dedi.

BANKA NEDEN BEDAVA PARA DAĞITTI

Halkbank'ın sebep parasız para dağıttığına ait ortaya pekçok senaryo atılabilir. Ben Daire Başkanı Yalçın Kaya'ya da ilettiğim lakin kabul etmediği tahminimi size aktarayım.

Aynı kampanya 2014 yılında da yapılmış. Ancak 9 ay vade için belirli bir getiri belirlenirken, bütün vadelerde çekilen paralar için yüzde 4.5 oranında para cazibe komisyonu uygulanacağı yazılmış.

Bence bu sene da aynı bir kampanya yapılmak istenmiş lakin teknik yanlış nedeni ile para cazibe komisyonu düzene konulmayıp, böyle lanse edildiği için ister istemez kocaman yığılma olmuş. Banka yönetimi yaptığı hatayı sonradan anlayıp, para çekimlerin ulaştığı rakamları görünce hatasını anlamış. Bunlar benim tahminlerim. Banka ise aktardığım benzeri 'düşünülen kota sayısı aşıldığı için bunu kestim' diyor…

BİZ DE ALACAKTIK, DURDURULDU

Halkbank Daire Başkanı Yalçın Kaya ile görüşmemin arkasından bir başka Ankara Halkbank şubesini aradım. evvel '5 bin TL mevduat yatırsam 9 ay sonunda ne alırım?' diye sordum. Aldığım cevap 'Net 265 TL getiri geliri alırsınız' oldu. Bunun üstüne 5 bin TL'lik para avans çekiminin sebep durduğunu sordum. Banka görevlisi 'Valla biz de bugün alacaktık umumi müdürlük iptal etti' dedi. Sorum üstüne 1 Mart'tan itibaren geçerli olmadığını yalnızca 17 Mart günü yalnızca bir gündelik bu uygulamanın yapıldığını söyledi. 'Sizce yanlış mı yaptılar' dediğimde ise 'Sanıyorum öyle. Yoksa böyle kredi verilmez' yanıtını da aldım.

Son şekilde kendisinden '5 bin TL kredi alsam 9 ay sonunda ne kadar getiri ödeyeceğimi' sorduğumda ise halk görevlileri için yüzde 1.10, öteki bireysel krediler için yüzde 1.35 oranında getiri uygulandığını, 5 bin TL kredi alsam 9 ay sonunda 350-400 TL getiri ödeyeceğimi söyledi. Gördüğünüz benzeri 1 Mart'tan geçerli değil 17 Mart'tan geçerli bir olanak sunulmuş, bir günde iptal olmuş. Onun için Halk Bankası'nın resmi şekilde sürdüğü 'kota sayısı doldu' argümanının geçerli olabileceğini sanmıyorum. Bir bankacı kaç bireyin yararlanacağını hesap etmeden, planlamadan dikkat çekici bir vakit için kampanya düzenlemez. Zaten herhangi bankacı yüzde 8-10 faizle mevduat toplarken, bunun mecbur karşılık benzeri yükleriyle maliyeti en az yüzde 12-13'e gelirken, bu yüksek maliyete sahip parayı, hiç bir getiri ve komisyon almadan kimseye veremez. (Kaynak:Hürriyet)

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar