Güney Sudan Dışişleri Bakanı Alor, Etiyopya'da

ADDİS ABABA (AA) - Güney Sudan Dışişleri Bakanı Deng Alor, Etiyopya sınırına petrol rafinerisi inşa etmeyi planladıklarını açıkladı. Etiyopya Televizyonu'nun...

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan Dışişleri Bakanı Alor, Etiyopya'da

ADDİS ABABA (AA) - Güney Sudan Dışişleri Bakanı Deng Alor, Etiyopya sınırına petrol rafinerisi inşa etmeyi planladıklarını açıkladı.

Etiyopya Televizyonu'nun haberine göre, Alor, Etiyopya'ya düzenlediği resmi ziyaret kapsamında, başkent Addis Ababa'da mevkidaşı Workneh Gebeyehu ile bir araya geldi. İkilinin görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi konuları ele alındı.

Etiyopya ile iyi ilişkiler içinde olduklarını belirten Alor, iki ülkenin ekonomik entegrasyon sürecini hızlandıracak bir adım olarak Etiyopya sınırında petrol rafinerisi inşa etmeyi planladıklarını kaydetti.

Gebeyehu da Alor ile Güney Sudan'daki barış anlaşması ve iki ülke arasında ticaret ve yatırımın artırılması konularını ele aldıklarını belirtti.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya uygun kurulan geçici ulusal hükümet, 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ülkedeki barış süreci, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramıştı.

Yorumlar