Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)

- "Çek Yasası'nda bazı düzenlemeler yapacağız. Bunları da kamuoyu görüşüne açtık. Dönüşler hep olumlu. Yakında iflas ertelemeye yönelik düzenlemeyle Meclise sevk edeceğiz. Adalet Bakanlığı ile iflas erteleme üzerine çalışıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çek Yasası'nda bazı düzenlemeler yapacaklarını belirterek, "Bunları da kamuoyu görüşüne açtık. Dönüşler hep olumlu. Yakında iflas ertelemeye yönelik düzenlemeyle Meclise sevk edeceğiz. Adalet Bakanlığı ile iflas erteleme üzerine çalışıyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Tüfenkci, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye ve İran arasındaki sınır kapılarındaki modernizasyon çalışmalarının ne zaman tamamlanacağı, sınır kapılarının faaliyete geçmesi ve İran’a uygulanan ambargonun kalkmasından bölge ticaretinin nasıl etkileneceği sorusu üzerine Tüfenkci, özellikle İran'a ambargonun kalkmasından sonra bu ülkeyle ticaret hacminin artacağını söyledi.

İran ile ticaret hacminin artırılması için ciddi çalışmalar yapıldığını belirten Tüfenkci, iki ülke arasında yapılan görüşmelerden çıkan neticelerin olumlu olduğunu ifade etti. Ambargolar kalktıktan sonra Gürbulak-Bazargan Gümrük Kapısı'nın öneminin artacağına dikkati çeken Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Oradaki ihracat işlemlerinin, tır çıkış sayılarının artacağını hesap ederek ziyarette bulunduk. Acil olarak yapacağımız düzenlemeleri gerçekleştirdik, ama ileriki dönem için de şu anda projesi yapılıyor, yeniden Gürbulak Sınır Kapısı'nı yıkıp, yapacağız. Van için de önemli olan ve İran ile bir başka kapımız olan Kapıköy-Razi Kapısının haziran sonu itibarıyla temellerini atıp, bir yıl içinde yapıp faaliyete geçirmiş olacağız. Esendere-Sero Kapımızı Yap-İşlet-Devret modeliyle bitirmiş durumdayız, ancak oradaki güvenlik operasyonlarının bitmesini bekliyoruz. Biter bitmez o kapımızın açılışını yapıp, işletmeye alacağız. Yaptığımız hazırlıklarla beraber artan ticaret hacmimizi kolaylaştırıcı bir şekilde ihracatçılarımızın önünü açan ve bölge sınır illerini de kalkındıracak şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."

- "Çek Yasası'nı yakında Meclise sevk edeceğiz"

Çek Yasası’nda yapılacak değişikliğe ilişkin soruyu yanıtlarken de Tüfenkci, özellikle yasadaki hapis cezasının kaldırılmasından sonra piyasada çeke olan güvenin azaldığını ifade etti. Tüfenkci, çeke olan güveni yeniden tesis etmek için Çek Yasası'nı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla yeniden çalışmaya başladıklarını söyledi. Yaptıkları düzenlemeyle çeke karekod sistemi getirdiklerini anlatan Tüfenkci, şu değerlendirmede bulundu:

"Bankaların gördüğü tüm riski, çekin verildiği kişi de görebilecek. Neyi görecek? Şirketin ne zaman kurulduğunu, şirketin ne kadar çek kullandığını, bu çeklerin daha önce ödenip ödemediğini, ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz olup olmadığını, iflas erteleme olup olmadığını veya bankalarda çek karnesi kullanıp kullanmadığınızı, bir çekinizi ödemediğinizde ne kadar süre sonra ödediğiniz gibi sizinle ilgili bütün verileri görecek. Malını ona göre verecek. Bir anlamda o riske, siz karar vereceksiniz, bu insan güvenilir mi, değil mi? İkinci önemli yaptırım, şirketiniz çek kesti ve siz o şirketin yönetim kurulunda dahi olsanız ayrılıp başka bir şirkete gittiğinizde o çek ödenene kadar siz o şirketin yönetim kurulunda yer alamıyorsunuz veya yeni bir çek kesemiyorsunuz. Şirketin müdürü ve yetkili şahıslar da o şirketten ayrılsalar dahi sorumlulukları sona ermiyor çek ödenene kadar. Çeki imzalarken eğer şahıs ise T.C. Kimlik Numarası, şirketse MERNİS numarasını oraya yazmış bulunacaklar. Bu önemli diye düşünüyoruz. Kamuoyu görüşüne açtık, dönüşler hep olumlu. Yakında Meclise sevk edeceğiz. Adalet Bakanlığı ile iflas erteleme üzerinde çalışıyoruz. Bu son yıllarda kötü niyetli kullanılan argümanlardan birisi."

Tüfenkci, iflas ertelemenin şirketlerin devamı açısından önemli olmasına ve doğru kullanıldığında ekonomik anlamda doğru sonuçlar vermesine rağmen, son zamanlarda kötü niyetli girişimlerin olduğunu belirtti.

ABD'den getirilen ve "hayalet" olarak adlandırılan ZBV Back Scatter sisteminin Habur Sınır Kapısı'nda faaliyete geçtiğini anımsatan Bülent Tüfenkci, "Bu sistem, biraz daha insanları rahatsız etmeden, insanların vaktini almadan araçlar geçerken veya araçlar durduğunda hızlı şekilde tarayan özellikle mühimmat ve bomba noktasında duyarlı aletlerden oluşuyor. Bununla ilgili Habur'da olumlu dönüşler aldık. Arkadaşlarımıza ihale talimatı vermiştik. Mayıs ayı içinde ihaleleri bitirip, riskli gördüğümüz diğer kapılarımıza da bu cihazlardan göndereceğiz" açıklamasında bulundu.

Gümrük işlemlerinin sadeleştirilmesi ve kolaylaştırılması kapsamında Tek Pencere Sistemi’nin yenilik ve hız getireceğini vurgulayan Tüfenkci, ihracatçılar ile ithalatçıların işlemlerini tek noktadan yapmalarını, tüm belgelere bu sistem üzerinden ulaşmalarını istediklerini söyledi. Tüfenkci, bu kapsamda bakanlıklarla ve kurumlarla bazı protokoller yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Son olarak bununla ilgili 5 Mayıs'ta tüm işlemleri almış olacağız. 64. Hükümetin 6 aylık eylem planında da taahhütleri içinde olan ve mayısta pilot olarak uygulanacak sistem, haziran başı itibarıyla da hayata geçmiş olacak. Söz konusu sistemin hayata geçmesiyle işlemlerin yüzde 60'ını kolaylaştırmış olacağız, yüzde 40'ı ise gümrük işlemlerinin laboratuvar boyutu. Yeni çalışmayla hedefimiz bu sistemi de ortak bir havuza alıp insanımızın işlerini kolaylaştırmak."

(Bitti)

Yorumlar