Galatasaray Adası'nın Sahibi Ortaya Çıktı Mülkünü Geri İstiyor

Galatasaray'ın mülkü olarak iddia ettiği İstanbul Boğazı'ndaki Kuruçeşme Adası'na, Hazine'nin kamulaştırmasız el koyduğu ortaya çıktı. Sahibi adayı geri istiyor.

Google Haberlere Abone ol
Galatasaray Adası'nın Sahibi Ortaya Çıktı Mülkünü Geri İstiyor

İstanbul'un kökünden ailelerinden Frankopolos Ailesi'ne mensup Elpida Frankopolos'a, anası Despina'dan, İstanbul Boğazı'nın tek adası bulunan ve Galatasaray Adası şekilde da isimlendirilen Kuruçeşme Adası'nın 3 parselden 2'sinin dörtte bir tanesi miras kaldı. Biri 8 bin 204, Öteki 8 bin 248 metrekare bulunan iki parselin dörtte biri, 1980 yılında mahkeme kararıyla Elpida Frankopolos hesabına 'balık tutma alanı' şekilde tescil edildi. Kararda, adanın işletilmesi, kiraya verilme hakkı ve taş volisi hakkı (balık tutulması) hissesi oranında süresiz şekilde Elpida Frankopolos'a verildi. İstanbul Barosu avukatı bulunan Elpida Frankopolos, yaşı ilerleyince Türkiye'den Yunanistan'a gitti.

HAZİNE'YE GEÇİRİLDİ

Frankopolos'ların 1980'e kadar balık avlama amaçlı liman şekilde kullandığı adanın tapu kaydı, 2003'te Frankopolos'un haberi yapılmaksızın yapılan tebligatlarla açılan davada silindi ve 16 bin 452 metrekarelik alanın dörtte bir tanesi Hazine'ye geçirildi. Ardından ada, Galatasaray Spor Kulübü'ne tahsis edildi ve sosyal tesisle yüzme havuzu şekilde kullanılmaya başlandı.

ADA İÇİN DAVA AÇTI

Frankopolos da adaya kamulaştırmasız el konulduğu gerekçesiyle avukatı Ali Elbeyoğlu kanalıyla İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Maliye Hazinesi'ne dava açıp, Galatasaray Kulübü'ne ihtarda bulundu. Avukat Elbeyoğlu, dava dilekçesinde tapulu taşınmazlar ile Dalyan yada Voli'lerin tapu ve intifa hakkı iptali ve fiilen el konulmasının tek yolunun, Anayasa ile meri mevzuatlar gereğince yapılan kamulaştırmalar olduğunu söyledi. Adaya kamulaştırmasız el konulduğunu kaydettiği dilekçesinde 'Kuruçeşme Adası'nın yekün 16 bin 452 metrekareyi bulan iki parselinin dörtte bir hissesine sahip bulunan Elpida Frankopolos'un kiralama ve yararlanma hakkına sahip bulunduğu halde, mülkiyet hakkını ortadan kaldıran ve adaya el koyan Maliye Hazinesi, zararlarını karşılamak zorunda' dedi. Taşınmazın değerinin aşırı altında metrekaresinin 20 bin TL olduğunun söylendiği dilekçede, adanın orta kısmındaki 2 bin 435 metrekarelik parselin sahibinin kendisine ilişkin yerin değerinin 300 milyon dolar olduğunu söylediği ileri sürüldü. Frankopolos'un dörtte bir hissesine azalma gösteren kısımdaki kullanım hakkı bedeline karşılık şimdilik 10 bin TL tazminat faiziyle ortak Maliye Hazinesi'nden istendi.

HANEDAN DA İSTEMİŞTİ

Sultan Abdülhamid'in torunları da dedelerinden miras kaldığını öne sürdükleri onlarca mülk ve arazi için yasa savaşı başlatmıştı. 2010'da 250 benlik bir vâris listesi oluşturulmuş, bu mülkleri almak için dava açmışlardı. Torunların istedikleri yerler içinde Kabataş Meydanı, Veliefendi ve Galatasaray Adası da vardı. Dava halen sürüyor.

Galatasaray Başkanı Duygun Yarsuvat ise mali kongrede Galatasaray Adası'nın bir takım bölgeleri için ecri misil davaları açıldığını söylemişti. 2005-2006 döneminden gelen davalar bulunduğunu belirten Yarsuvat, 'Bu davalarda 1 milyon 200 bin TL istek edilmektedir. Galatasaray Adası'nın yıllık kirası 380 bin dolar. Yani geceliği bin dolardır' demişti.

SERKİS KALFA'YA VERİLDİ

Kuruçeşme'de kıyıdan 165 m. açıkta birkaç iri kayadan oluşan ada, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz yönünden 1872'de Saray Başkmimarı Serkis Kalfa'ya armağan edildi. Serkis Kalfa, adanın üzerine üç katlı bir köşk inşa ederek buraya taşındı. Dünyaca meşhur ressam Ayvazovski, 1874'te Sultan Abdülaziz 'in davetlisi şekilde buraya gelmiş, Serkis Kalfa'nın konuğu olmuş ve Dolmabahçe Sarayı için sipariş edilen tabloları bu adada yapmıştı. (Kaynak:Habertürk)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar