GAİB Başkanı Çıkmaz: Irak ihracatındaki düşüş bizi ürkütüyor

Irak'ta yaşanan sorunun Türkiye ihracat rakamlarını etkilediğini dile getiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, “Irak ile ihracatımız yüzde 38'lere düştü. Bu bizi ürkütüyor, endişelendiriyor....

Google Haberlere Abone ol
GAİB Başkanı Çıkmaz: Irak ihracatındaki düşüş bizi ürkütüyor

Irak'ta yaşanan sorunun Türkiye ihracat rakamlarını etkilediğini dile getiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, “Irak ile ihracatımız yüzde 38'lere düştü. Bu bizi ürkütüyor, endişelendiriyor. Bankalar en ufak bir olumsuzlukta ihracatçıların üzerine gelmeye başlıyor. Mevcut kredilerini kullandırmamaya başlıyor.” dedi.

Irak'ta yaşanan çatışmaların Türkiye'ye etkilerini değerlendirmek üzere, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Hizmet Binası’nda bir toplantı yapıldı. Toplantıya Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Koordinatör Vali Veysal Dalmaz, GAİB Koordinatörü Abdülkadir Çıkmaz, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez ve Irak ile yapılan ticarette sorunlar yaşayan işadamları katıldı. İhracatçıların yaşadığı soruna değinen Abdülkadir Çıkmaz, “Irak ile ihracatımız yüzde 38'lere düştü. Bu bizi ürkütüyor, endişelendiriyor. Alternatif yollar arıyoruz. Güney'e Basra üzerinden konteynır taşımacılığı başladı. Bunu gemilerle desteklememiz lazım.” diye konuştu.

Irak'ta yaşanan sorundan dolayı bankaların ihracatçılara gerekli hassasiyeti göstermediğini açıklayan Çıkmaz, “Bankalar en ufak bir olumsuzlukta ihracatçıların üzerine gelmeye başlıyor. Mevcut kredilerini kullandırmamaya başlıyor. Bu sorunun giderilmesinde fayda var. Biz gerek İran üzerinden, gerek Basra üzerinden, gerek İsrail üzerinden, gerekse Ürdün üzerinden yaparız.” ifadelerine yer verdi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ise konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “IŞİD hadisesinin başladığı ilk günlerde Dışişleri Bakanlığı'nda bir toplantı yaptık. Olayın güvenlik boyutu, can ve mal güvenliği boyutu, finansman boyutu var ve lojistik boyutu var. Bu zorluklar aşılmaya çalışılıyor.”

Açıklamaların ardından oturum, basın mensuplarının dışarıya çıkarılmasıyla devam edildi. CİHAN

Yorumlar