'Firmaların kendi tüketici kredileri devreye girebilir'

Kredi kartına getiriler taksit sınırlamasının satışları bir hayli düşürmesinden endişe ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
'Firmaların kendi tüketici kredileri devreye girebilir'

Kredi kartına getiriler taksit sınırlamasının satışları bir hayli düşürmesinden endişe ediliyor. e-ticaret sektörünün ende gelen isimlerinden Doğuş Planet'in İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İzi Adato, sınırlamadan sektörlerinin de etkileneceğini ve bir miktar daralacağını söyledi. Adato, "Kararın ardından satıcı firmaların kendi tüketici kredileri devreye girebilir, ilave olarak kendi kredilendirme yöntemleri devreye girebilir. Bu kredi kartına dayalı olabilir de, olmayabilir de. Yani kredi kartı taksit sınırlaması ile bir miktar satışlarda daralma olur ama sektörün büyüdüğü de unutulmamalı." dedi.

Doğuş Grubu ile Güney Koreli SK Group'un ortaklığında e-ticaret yatırımı olarak kurulan ve Nisan 2013'te tüketiciler ile buluşan Doğuş Planet'in e-ticaret platformu n11.com'un yılsonu değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda sektörle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Adato, kredi kartı taksit sınırlamasının e-ticarete etkilerini de yorumladı. Sınırlama ile e-ticarette kısmi bir daralma olacağını belirten Adato, şunları kaydetti:

“Kararın ardından satıcı firmaların kendi tüketici kredileri devreye girebilir, ilave olarak kendi kredilendirme yöntemleri devreye girebilir. Bu kredi kartına dayalı olabilir de, olmayabilir de. Yeni metotlar belirebilir. Burada önemli olan bizim internetten yapılan bütün faaliyetlerin kayıtlı olması, ekonomiye katkı sunmasıdır. Yani kredi kartı taksit sınırlaması ile bir miktar satışlarda daralma olur ama sektörün büyüdüğü de unutulmamalı. Bütün satışların cep telefonundan geldiğini temel almak hakka hukuka uygun değil. Tekstil ve ev ürünleri sektörünü unutmamak gerekiyor. Tekstil ve ev ürünlerinde satışın artması ile sektör pekâlâ büyüyebilir.”

"BÜYÜME YÜZDE 30'U BULDU"

Şu aşamada e-ticaretin önemli merhale aldığına işaret eden Adato, “2012 rakamlarına göre sektörün büyüklüğü 14 milyar doları buldu. 2013 ile ilgili büyüme tahmini yüzde 25-30 idi. Büyüme oranı yüzde 30’u gördü. 2014’te yüzde 30 büyüme elde edilemeyebilir. Tabii bir de 14 milyar dolar içinde 4 milyar dolar payı olan e-perakende var. Ben bu alanın da yüzde 20-25 büyüyeceğine ihtimal veriyorum.” dedi.

n11.com’un 9 aydır faal olduğunu aktaran Doğuş Planet İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Adato, şöyle devam etti:

“Bu dilimde satışlarımız 240 milyon liraya dayandı. Hakikaten n11.com iyi bir tablo ortaya koydu, sektörde boşluğu doldurdu. Şu an 7 bini aşan şubemiz, 6 milyonu aşan ürünümüz, 1 milyonu aşan üye adedimiz var. Umut ediyor ve diliyorum 2014 büyümemiz yüzde 100’ü geçecektir. Büyüme satışların yanında şubelerin, üyelerin adedine de sirayet edecektir.”

İzi Adato, Ar-Ge’ye ayırdıkları payın 4,4 milyon lira olduğunu, bu rakamın artacağını dile getirdi.

Toplamda 2,8 milyon ürün satan ürün satan n11.com'un 100 milyon dolar yatırım planı var.

CİHAN

Yorumlar