Fed Guvernörü Powell'dan Libor uyarısı

NEW YORK (AA) - ABD Merkez Bankası (Fed) Guvernörü Jerome Powell, Londra bankalar arası faiz oranı (Libor) üzerindeki risklerin kurun kullanılmasını tamamen...

Google Haberlere Abone ol
Fed Guvernörü Powell'dan Libor uyarısı

NEW YORK (AA) - ABD Merkez Bankası (Fed) Guvernörü Jerome Powell, Londra bankalar arası faiz oranı (Libor) üzerindeki risklerin kurun kullanılmasını tamamen durdurabileceği ve bunun piyasalara zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Powell, yaptığı açıklamada, devam eden düzenleyici reformların ve değişen piyasa koşullarının Libor'un gelecekte daha nadir kullanılmasıyla ilgili soruları gündeme getirdiğine işaret ederek, bu durumun gerçekleşmesi halinde alım satım işlemlerinin yavaşlayacağına ve bankaların ABD doları bazlı Libor'a katkıda bulunma isteklerinin azalacağına dikkati çekti.

Piyasa aktörlerinin bu tür ihtimalleri düşünmeye genellikle alışık olmadığını belirten Powell, "Libor gibi ciddi ölçüde kullanılan bir benchmarkın aniden kullanılmasının durması çok önemli sistemik riskleri beraberinde getirir. Bu durumda da piyasada önemli belirsizlik, büyük kayıplar ve Libor'a bağımlı olan aktörlerinin ödemelerinde aksamalar yaşanabilir" dedi.

Powell, ABD doları bazlı Libor'a herhangi bir alternatifin bulunamaması durumunda piyasa aktörlerinin hızlı hareket edemeyeceğini ve söz konusu olumsuz durumların daha da kötüleşebileceğini vurguladı.

Yaklaşık 300 trilyon doların Libor'a ait sözleşmelere bağlı olduğunu hatırlatan Powell, Libor'un yüksek likiditesi nedeniyle piyasadaki en hakim referans kur olduğunun altını çizerek alternatif bir kura geçmenin kolay olmayacağını sözlerine ekledi.

ABD'de bir temyiz mahkemesi, 23 Mayıs'ta, aralarında ABD'li kuruluşların da bulunduğu toplam 16 uluslararası bankanın Libor'da hile yaptığı iddialarına karşı yaptığı itirazı geri çevirmişti.

Libor'la ilgili yatırımlar varlık değişimi, teminatlı borç yükümlülüğü (CDO) ve vadeli faiz oranı anlaşması gibi işlemleri kapsarken, 16 bankanın birçoğu bugüne kadar Libor'da hile iddiasıyla yaklaşık 9 milyar dolar ceza ödedi.

Yorumlar