"Faiz indirimi kararı döviz üzerinde yukarı doğru bir baskı oluşturur"

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Ekonomi Uzmanı Yard.

Google Haberlere Abone ol
"Faiz indirimi kararı döviz üzerinde yukarı doğru bir baskı oluşturur"

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Ekonomi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Abdulkadir Nağaç, “Hükümetten bağımsız bir kurum olan Merkez Bankası'nın kısa vadede faizlerde bir düşüşe gideceğini düşünmüyorum. Alınacak bir faiz indirimi kararı döviz üzerinde yukarı doğru bir baskı oluşturacaktır ki bu enflasyon hedefini tutturmada büyük bir risktir.” dedi.

Piyasalardaki gelişmeleri değerlendiren Uluslararası Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Nağaç, “Seçim haftasında tüm dünyada gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı başladı. Bunun yanında ABD’den gelen istihdam verileri beklentilerin altında kalınca Türkiye ile birlikte diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kazandı. Dolayısıyla piyasalardaki rahatlama siyasi istikrar algısının güçlenmesinin yanı sıra global gelişmelerin de sonucudur.” diye konuştu. Doların 2.10’lara kadar düşmesi ve BIST’in 7000 seviyesini geçmesinin faiz indirimini gündeme getirdiğini belirten Nağaç, faiz oranlarının düşmesinin zor olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi: “Hükümetten bağımsız bir kurum olan Merkez Bankası’nın kısa vadede faizlerde bir düşüşe gideceğini düşünmüyorum. Bunun birkaç nedeni var. Birincisi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası piyasalardaki mevcut iyileşmenin kalıcı olup olmadığını izleyip ona göre karar verecektir. İkincisi, alınacak bir faiz indirimi kararı döviz üzerinde yukarı doğru bir baskı oluşturacaktır ki bu enflasyon hedefini tutturmada büyük bir risktir. Son olarak, FED parasal genişleme hızını yavaşlatmaya devam ediyor. Gelecek yıl itibariyle FED’in parasal genişlemeyi durduracağı ve hatta faiz artırımına gideceğini zaten bilinen bir konu. Dolayısıyla böyle bir ortamda faizleri indirme kararı zaten belli oranda Türkiye’den çıkan küresel sermayenin yönünü tamamen yurtdışına çevirecektir.”

Faiz indiriminin gündeme gelmesinin en önemli nedeninin 2014 yılı için ekonomik büyüme konusunda duyulan endişe olduğunu ifade eden Nağaç, “IMF ve Dünya Bankası Türkiye’nin 2014 yılı ekonomik büyümesini yüzde 2.3 olarak revize ettiler. Birçok ekonomiste göre Türkiye’nin büyüme oranı yüzde 3’ün altında olacağı yönünde. Bunda ekonomi yönetiminin kullanılan kredi miktarını azaltmaya yönelik tedbirleriyle birlikte artan faizlerin etkisi büyük.” ifadelerine yer verdi.

Altınını ve doların son durumu değerlendiren Nağaç, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Altının TL bazındaki düşüşü büyük ölçüde doların TL karşısında değer kaybetmesinden kaynaklanıyor. Bunun yanında gelişmiş ülke ekonomilerindeki iyileşmenin devam etmesi ve bir müddet sonra faizleri artırmaları altının fiyatını daha da geriletebilir. Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru döviz kurunda tekrar bir hareketlilik yaşanabilir. O zamana kadar, Merkez Bankası sürpriz bir faiz artırım kararı almazsa, doların 2.10 ile 2.20 arasında dalgalanacağını düşünüyorum.” CİHAN

Yorumlar