ETİK Başkanı İşler: Turizme 45 bin yeni yatak teşviği

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ETİK Exclusive Yönetim Raporları'nın 10. sayısı yayımlandı. Raporda, yerli ve yabancı turist talebini karşılamak için yapılan çalışmalar...

Google Haberlere Abone ol
ETİK Başkanı İşler: Turizme 45 bin yeni yatak teşviği

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ETİK Exclusive Yönetim Raporları'nın 10. sayısı yayımlandı. Raporda, yerli ve yabancı turist talebini karşılamak için yapılan çalışmalar doğrultusunda sektöre 45 bin yeni yatak teşviği verileceği belirtildi.

148 PROJE, 2,5 MİLYAR LİRALIK TEŞVİK

Raporda, yılın ilk beş aylık dönemini kapsayan uygulamada 148 proje için 2,5 milyar liralık yatırım teşviği bütçesinin oluşturulduğu, ayrıca bu uygulamanın yaklaşık 45 bin adet yeni yatağı içinde barındırdığı kaydedildi. Yeni yatırımlar için toplam bütçe, istihdam, oda ve yatak sayısıyla ilgili olarak veriler ortaya koyulan raporda, İstanbul ve Antalya’nın alacağı payın yüzde 52 olacağı açıklandı.

İZMİR’E VERİLEN PAY YÜZDE 3,5

Raporda dikkat çekici diğer bir gelişme ise İzmir’de yaşandı. İzmir teşvikli yatırımlardan yüzde 3,5 pay alırken bu payın yüzde 1,7’sinin Türkiye’deki projeler bütçesi ve sağlanacak istihdamdan, yüzde 1,5’inin ise oda ve yatak kapasitesi için aldığı pay olduğu gözlendi.

ANA HEDEF 900 BİN YOLCU

ETİK tarafından hazırlanan raporda ayrıca Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında hazırlanan Kruvaziyer Raporu verilerine de değinildi. Konuyla ilgili konuşan ETİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, 24 liman için 24 iş planı çıkarıldığını belirterek, genel bir strateji belirlendiğini söyledi. İşler, "Kruvaziyer Raporu’na baktığımızda ana hedeflerden birinin, önemli kruvaziyer limanlarında Akdeniz limanları ortalaması olan 900 bin yolcuyu yakalamak olduğunu görüyoruz. Ayrıca genel olarak potansiyelin ortaya çıkarılması için gerekli iki önemli unsur var. Birincisi, kruvaziyer turistinin çok ilgi duyduğu dinî ve tarihî öneme sahip turistik potansiyelin tanıtımı. İkincisi ise kruvaziyer liman ulaşım altyapısı eksikliği. Dinî ve tarihî öneme sahip turistik potansiyeli iyi bir tanıtımla dikkat çekici bir hale getirdiğimizde ve kruvaziyer liman ulaşımı altyapı sorununu hallettiğimizde, ana hedef olan 900 bin yolcuyu yakalayabiliriz." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar