ESBAŞ CEO’su Güler, WFZC’nun Doğu Akdeniz ve Ortadoğu büyükelçisi oldu

Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) CEO’su Dr. Faruk Güler, Dünya Serbest Bölgeler Konvansiyonu (WFZC) Doğu Akdeniz ve Ortadoğu Büyükelçiliğine atandı.

Google Haberlere Abone ol
ESBAŞ CEO’su Güler, WFZC’nun Doğu Akdeniz ve Ortadoğu büyükelçisi oldu

Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) CEO’su Dr. Faruk Güler, Dünya Serbest Bölgeler Konvansiyonu (WFZC) Doğu Akdeniz ve Ortadoğu Büyükelçiliğine atandı. WFZC, dünya genelinde 3 bin civarında serbest bölge, serbest ticaret bölgesi, özel ekonomik bölge gibi isimler altında faaliyette bulunan ve ülkelerin dış ticaretinin yaklaşık yüzde 25’inin yapıldığı uluslararası üretim ve ticaret bölgelerinin en üst kuruluşu olarak biliniyor. WFZC büyükelçileri, sorumlu oldukları bölgelerde hükümetler, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve basın nezdinde, konvansiyon adına dünyadaki serbest bölge uygulamaları hakkında tanıtım yapmaya, bölgelerin hak ve çıkarlarını savunmaya, gerektiğinde ulusal ve uluslararası arenada konvansiyonun temsiline liyakat sahibi ve ehil kişiler arasından üç yıllığına seçiliyor.

Çin ve Hindistan, Arap Yarımadası ile Akdeniz’in doğu şeridinde yer alan ülkelerin serbest bölgeleri, uluslararası ticaret trafiğinin en yoğun olduğu yerlerin başında geliyor. Dünyada sayıları 3 bine ulaşan serbest bölgeler arasında Türkiye, 19 bölgeyle yer alıyor. Her yıl bu serbest bölgeler üzerinden toplam 24 milyar dolar civarında ticaret yapılıyor. Bu bölgelerde 52 bin kişi istihdam ediliyor. ESBAŞ, 5 milyar dolara yakın ticaret ve 21 bin civarındaki istihdam hacmiyle ilk sırada. Yaklaşık 200 firmanın üretim ve ticaret faaliyetinde bulunduğu ESBAŞ, Türkiye’nin en önemli ihracat üslerinden birisi. Ağırlıklı olarak yükte hafif ve pahada ağır, katma değeri yüksek, ileri teknolojiye dayalı üretimin yapıldığı ESBAŞ, bu yönüyle de Türkiye’de teknolojinin yoğun kullanıldığı önde gelen merkezlerden biri konumunda. CİHAN

Yorumlar