Erdoğan'dan Babacan ve Başçı'ya: Kendinize Çeki Düzen Verin

Umre ziyaretinde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sert eleştiriler yönelttiği Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın görüşme talebi olduğunu belirterek, 'Çağırıp konuşacağız tabii' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Babacan ve Başçı'ya: Kendinize Çeki Düzen Verin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katı şekilde eleştirdiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın kendisiyle görüşme talebi olduğunu belirterek, 'Çağırıp konuşacağız. Ama onun bağlı bulunduğu Bakan'la (Ali Babacan) bunu konuştuk. Ama bakıyorum ki tıpkı durumdalar. Artık biraz kendilerine çeki konsept vermeliler' dedi.

Geçtiğimiz cuma günü, 'Yüksek getiri yurt hainliğidir' diyerek merkez bankası Başkanı Erdem Başçı'ya yönelik eleştirilerinin dozunu artıran C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Suudi Suudi Arabistan'a giderken uçakta da gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Erdoğan, getiri tyükselişmalarında katı şekilde yüklendiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın geçirdiği rahatsızlık sorusuna ise 'Gecikmeli şekilde Başçı'ya 'Geçmiş olsun' dilelerim' cevabını verdi. Erdoğan, ekonomiye ait sorulan sorulara şunları söyledi:

PARALEL YAPI YOKTUR

* Faiz tyükselişması sürüyor, Merkez Bankası'nda sizce enlem bina bağlantısı mı var?

Merkez Bankası'ndaki arkadaşlarımızın enlem yapıyla ilişkili olduklarına doğrusu ihtimal vermiyorum. Alt takımlarda bu tip bireyler mevcut mıdır, yoktur mudur? Bunların incelemesini yaptık, yapıyoruz. Fakat üst makamda, karar alma mekanizmasındaki arkadaşlar için böyle bir şey söylemem. Böyle bir şey buraların bağımsızlık noktasındaki ilkeleriyle de çelişir. Ben Cumhurbaşkanı şekilde eleştirimi yaparım, yapabilirim. Buna kimsenin de müdahale etme yetkisi yok. Ortada bir gerçek var, faizler düşmezse yatırıma şiddetle gereksinimi bulunan Türkiye, kazanç yapamaz. Nitekim bakın şu anda hususi piyasanın kazanç noktasında önemli bir kazanç zaafı var. Yatırım yarışı yok, bir duraklama içindeyiz. Bizim burada hızlanmamız gerekiyor. Ekonomik krizin dünyada bulunduğu bir çağda biz bir şeye aşırı dikkat ettik. Neydi o? Yatırımları hiç kesmedik, tenkit de aldı fakat biz hiç sürat kesmedik. Faizler düşerse bu yatırımlar devam eder.

BU DA BENİM TEZİM

*Merkez Bankası Başkanı ile çağırıp konuşmak yerine kamuoyu önünde tyükselişmasanız diye bir görüş var. Ne dersiniz bu eleştirilere?

Bu arkadaşı çağırıp konuşmadığımı kim söylüyor? Bugünlerde gene bir talebi var, çağırıp konuşacağız tabii. Ama onun bağlı bulunduğu Sayın Bakan'la (Ali Babacan) bunu konuştuk. Ama bakıyorum ki tıpkı durumdalar. Şimdi burada bu uyarılar yapıldığı vaziyette bundan sonra biraz kendine çeki konsept ver. Bakın aşırı ilginçtir Başçı ne dedi, 'Ayın 4'ünde Para Kurulu'nu toplayıp faizin düşüşünü gözden geçireceğiz.' Ne oldu, bir gün kala vazgeçti. Neymiş, enflasyonda beklenen azalış olmamış. Birileri çıkıp ayrıcalıklı şeyler söylüyor. Ben de ayrıcalıklı şeyler söylüyorum. Ben zorunlu muyum birilerinin söylediğini söylemeye? Ben diyorum ki getiri sebeptir enflasyon da neticedir. Bu da benim tezim. O ise enflasyon sebeptir, getiri neticedir diyor. Nereye bağlıyor, enflasyona bağlıyor. Eğer enflasyon düşerse faizi düşürecekmiş. Bu demek senin kusur yolda olduğunun alametidir... Bu milletle, girişimciyle, yatırımcıyla dalga geçmenin manası yok.


LAF YETİŞTİRECEĞİNE KUR İÇİN TEDBİR ALSIN

'Merkez Bankası sırf benim görevim enflasyon ve fiyat istikrarı derse, bir defa kendi vazifesini anlayamamış demektir' diye konuşan Erdoğan, Merkez Bankası'nın istikrar, gelişme ve kur hareketlerini takip etmek zorunda olduğunu söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: 'Ama sen yıl içerisinde 3-4 defa enflasyonu revize etmeye kalkarsan burada bir yerde su kaçağı mevcut demektir. Ama sen ne yapıyorsun, Cumhurbaşkanı'na ve aleyhte konuşanlara laf yetiştiriyorsun. Yarın kur gene sıçradı diyecekler, tamam da tedbiri al. Bu konu hakkında Merkez içli ve tedbirli olmak zorundadır. Bu işi Batılı güçlerin verdiği kararlara oranla devinim etmekle sürdüremez, getiri lobisinin verdiği talimatlarla devinim edemez. Faiz lobisi alkışlıyor diye bir karar alamazsınız. Amerika'nın Japonya'nın Avrupa'nın getiri oranları ortadadır. Bütün bunlar ortadayken bize ne oluyor, bu kadar yüksek faiz? Eğer komisyonları falan katarsak, 14-15'lerin dahi üstüne tırmanıyor.

GECİKMELİ GEÇMİŞ OLSUN

* Merkez Bankası Başkanı bir rahatsızlık geçirdi, aradınız mı veya geçmiş olsun demeyi düşünür müsünüz?
Rahatsız olduğunu duymadım. Böyle bir rahatsızlık geçirdiyse şimdiden gecikmeli de olsa 'geçmiş olsun' derim. Onu oraya getiren, onayını sağlayan benim, iri umutlarla oraya getirdik. Ama bu benim kendi görüşlerimi söylemeyeceğim anlamına gelmez.

'MERKEZ'DE DEĞİŞİM İÇİN ÇALIŞMAK İSTERİM

* Dünyadaki başka merkez bankaları ne yapıyor? Enflasyonla savaş ederler mi mesela?

Dünyadaki başka merkez bankaları enflasyonla savaş verir. Ama enflasyonla mücadelede, gelişme noktasında, kur düzeni meselesinde gövdesini ortaya koyar. Ama bizdeki kaçıyor.

* Merkez Bankası hakkında mevzuat değişebilir mi?

Şimdi o bundan sonra hükümetle ilgili bir konu. Hükümet bir adım atarsa ki biz de kimi şeyler söyleriz. Ben de birikimimle birlikte bir emek içerisinde olmak isterim. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar