Ekonomist Atan: 30 Mart sonrası zam yağmuru olabilir

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.

Google Haberlere Abone ol
Ekonomist Atan: 30 Mart sonrası zam yağmuru olabilir

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Atan, 30 Mart sonrası yaşanacak olası senaryolara göre zamların ard arda gelebileceğini savundu. Başta petrol ürünleri olmak üzere, otomotiv, konut ve gıda sektöründe ciddi zamların yapılabileceğine işaret eden Atan, “Şu an otomotiv sektöründe ciddi bir zam beklentisi var. Ama yapmıyorlar, dayanmaya çalışıyorlar. Bu yılın kurak geçmesi sebebiyle bazı gıdasal ürünlerde olması gerektiğinden daha çok fiyat artışı yaşanacak.” dedi.

Seçim dolayısıyla şu ana kadar zam yapılmadığını vurgulayan Atan, “Şu an döviz yükselmediği için petrol ve türevlerinde büyük bir zam yok gibi görünüyor. Ama seçim sonrası AK Parti için bir sıkıntı olursa zamları ilk hissedeceğimiz yer muhakkak enerji sektörüne bağlı tüm sektörler olacaktır.” diye konuştu. Murat Atan seçimler dolayısıyla ekonomide yaşanabilecek en kötü senaryoyu şöyle anlattı:

“En kötü senaryolardan bir tanesi şu; AK Parti'nin seçimden büyük bir sıkıntıyla çıkması ki bu sıkıntı dedikleri yüzde 40’ın altına düşmesi, yüzde 50 oy oranlarından yüzde 38’lere gelir ise buna tepki olarak cari anlamda döviz çıkışı olacak. Yani dövizde bir yükselme olacak ve bu yükselmeyle enerjiye bağlı tüm sektörlerde zam beklentisi var. Şu anda teknik olarak yüksek faizlerde var bu faizlerden dolayı konut maliyetleri arttı. Talepte bir daralma oldu her şey seçime endeksli gidiyor. Eğer en büyük artış AK Parti kötü giderse döviz kurunda bir artış olursa enerji girdisi olarak yansıyacak.”
CİHAN

Yorumlar