Ekonomi habercilerinden THY’nin basın ambargosuna tepki

Türk Hava Yolları’nın (THY), Zaman, Today’s Zaman ve Bugün ile Orta Doğu gazetelerinin dağıtımı konusunda uyguladığı ambargoya ekonomi habercilerinden de tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi habercilerinden THY’nin basın ambargosuna tepki

Türk Hava Yolları’nın (THY), Zaman, Today’s Zaman ve Bugün ile Orta Doğu gazetelerinin dağıtımı konusunda uyguladığı ambargoya ekonomi habercilerinden de tepki geldi. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak ve Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Turgay Türker, karar ile halkın haber alma hakkının ihlal edildiğini vurguladı. İki isim de THY’yi uçaklarda bütün gazeteleri ve dergileri yolcuların tercihine sunmaya davet etti.

Aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi de olan Celal Toprak, THY'nin bir şirket olarak müşterilerinin taleplerine cevap vermsi, mutluluğu için elinden geleni yapması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Şunu da unutmamalı; hem Zaman hem Today’s Zaman tiraj olarak iyi yerde. THY müşterileri de bunları okuyor. Şirket müşterilerine ilgili ve duyarlı olmalı, siyaseti ticarete karıştırmamalı. Ben olsam müşteri yerinde bu durumu şikâyet forumlarında belirtirim. Tabii konuya bir de halkın haber alma hakkı bakımından ele alınmalı. Bu anlamda dünyaya uygun davranmak, uluslararası standarda uygun davranmak ticari şirketlerin ve kamu kurumların görevi olmalı.”

EMD Başkanı Turgay Türker de uygulanan ambargonun yanlışlığına dikkat çekti. Türker, “Bir gazetenin tenkitlerinden çekinilmemeli. Muhalif fikir ya da yazılarına bakılarak bir gazeteyi dağıtmama kararı doğru değil. Gazetelerin yolcuların tercihine göre sunulması en yerinde tavırdır. Zaman ve Today’s Zaman’ın karşı karşıya kaldığı muameleye daha evvel de Sözcü ve Cumhuriyet karşı karşıya kaldı. Böyle olmaz.” ifadelerini kullandı. Kimsenin haber alma hakkının çiğneyemeyeceğini dile getiren Türker, şöyle konuştu:

“THY halka açık bir şirket, her kesimin malı. Bu anlamda şirket yönetimi çifte standart uygulamamalı. Herkes gazetesini dağıtır, kimse ambargo koyamaz. Yani uygulanan yöntem doğru değildir. Haber alma hakkı birine bir gazeteyi sunup diğerini sunmama ile çiğnenir. Ambargo, birine bir gazeteyi sunup diğerini sunmama ile başlar. Yahu bırakın, haberi her yerden okusun adam; yorumu kendi yapsın! Okuru manipüle etmek kimsenin hakkı değildir.”
CİHAN

Yorumlar