Ekonomi Bakanı Zeybekci:

- "İhracatımızın dünya ticaretinden aldığı pay geçtiğimiz sene yüzde 0,87’ye çıkarak rekor kırmıştı. Görüyoruz ki 2016 yılında da bu oranı daha yukarı seviyelere taşıyarak yeni bir rekora imza atacağız" - "İhracatımızı artırmak ve 2023 ihracat hedeflerimize ulaşmak için Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde dünyayı karış karış dolaşıyoruz" - "2015 sonunda yüzde 4,5 seviyesinde olan cari açık/GSYH oranını bu sene yüzde 4’lerin altına düşürerek cari açığı ülkemiz için bir sorun olmaktan çıkarıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi Bakanı Zeybekci:

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İhracatımızın dünya ticaretinden aldığı pay geçtiğimiz sene yüzde 0,87’ye çıkarak rekor kırmıştı. Görüyoruz ki, 2016 yılında da bu oranı daha yukarı seviyelere taşıyarak yeni bir rekora imza atacağız." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uganda ve Kenya seyahatlerine katılan Ekonomi Bakanı Zeybekci, mayıs ayı geçici dış ticaret rakamlarına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Şubat ve mart aylarında artan, nisan ayında azalan ihracatın mayıs ayında yeniden artışa geçtiğini belirten Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının verilerine göre Mayıs 2016 ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 12,1 milyar dolar, ocak-mayıs döneminde ise ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 gerileyerek 58,8 milyar dolar olduğunu hatırlattı. İthalatın düşmeye devam ettiğini ifade eden Zeybekci, geçen ay yüzde 3,8'lik gerilemeyle birlikte ithalatın yılın ilk 5 ayında yüzde 9,5 daraldığını aktardı.

Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Dış ticaret açığımız da daha öncesinde belirttiğimiz gibi düşmeye devam ediyor. Ocak-mayıs döneminde dış ticaret açığımız yüzde 21,2 geriledi. Bu da yaklaşık 6 milyar dolarlık bir iyileşmeye tekabül ediyor. Benzer şekilde ihracatın ithalatı karşılama oranında da önemli bir iyileşme kaydettik. Geçen yılın ocak-mayıs döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 69,4 iken, 2016’nın ilk 5 ayında bu oran 4 puanlık artışla yüzde 73,4'e yükseldi. Bu verilere Serbest Bölgeler net ihracatı ve bavul ticareti verilerini de eklediğimizde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 80’lere ulaştığını görüyoruz. İnanıyoruz ki önümüzdeki dönemde dış ticaret açığımızdaki gerilemenin devam etmesiyle birlikte bu oran, yüzde 90’lara hatta başa baş seviyesine yaklaşacaktır. Böylelikle 2015 sonunda yüzde 4,5 seviyesinde olan cari açık/GSYH oranını bu sene yüzde 4’lerin altına düşürerek cari açığı ülkemiz için bir sorun olmaktan çıkarıyoruz."

- "İhracattaki gerilemenin temel sebebi fiyatlarda gerileme"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ihracatın değer bazında gerilerken, miktar bazında artışını sürdürdüğüne işaret ederek, ocak-mayıs döneminde ihracatın miktar bazında yüzde 5,3 artış gösterdiğine, ihracattaki gerilemenin temel sebebinin ihracat fiyatlarında yaşanan gerileme olduğuna dikkat çekti.

Bu gerilemenin arkasındaki ana sebebin emtia fiyatlarında görülen düşüş olduğunu bildiren Zeybekci, dünya ticaretinin de bu gelişmelerin etkisiyle gerilemeye devam ettiğini, geçen yıl yüzde 13,5 gerileyen dünya ticaretinin, güncel verilere göre bu sene de ilk çeyrekte yüzde 7,5 daralmaya devam ettiğini belirtti.

Dünya ülkelerinin ihracat düşüşlerinin çok daha yüksek seviyelerde olduğunu ifade eden Zeybekci, son açıklanan verilere göre Rusya’nın ihracatının yüzde 33, Norveç'in yüzde 26, Endonezya'nın yüzde 13,6, Güney Kore'nin yüzde 12,8, İsviçre'nin yüzde 8,8, Çin'in yüzde 7,6, ABD’nin yüzde 7 gerileme kaydettiğini aktardı. Dolayısıyla ihracattaki gerilemenin birçok ülkeye kıyasla daha sınırlı olduğunu vurgulayan Zeybekci, açıklamasında şu değerlendirmelere yer verdi:

"İhracatımızın dünya ticaretinden aldığı pay geçtiğimiz sene yüzde 0,87’ye çıkarak rekor kırmıştı. Görüyoruz ki 2016 yılında da bu oranı daha yukarı seviyelere taşıyarak yeni bir rekora imza atacağız. İhracatımızı artırmak ve 2023 ihracat hedeflerimize ulaşmak için Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde dünyayı karış karış dolaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte, Doğu Afrika'ya ihracatçılarımızla, iş adamlarımızla birlikte çıkarma yaptık. Amacımız, Türkiye olarak önem verdiğimiz ve gelecekte büyük potansiyel gördüğümüz Afrika ülkeleriyle olan ticari işbirliğimizi geliştirmek ve karşılıklı ticaretimizi ve yatırımlarımızı üst seviyelere taşımak. 2003 yılında ortaya koyduğumuz Afrika Stratejisi ile birlikte Afrika’ya ihracatımızı yaklaşık 3,5 katına çıkardık. İnanıyoruz ki bu yoğun temaslarımız neticesinde Afrika ülkeleriyle ikili ticaretimizde yakaladığımız ivme çok daha yukarılara çıkacaktır."

Yorumlar