Ekonomi Bakanı Zeybekci: (1)

- "İstanbul'daki hain saldırıyı şiddetle kınıyorum" - "(Rusya ile ilişkiler) Her iki ülke için sürdürülemez olan şu andaki durumun devamının pek mümkün olduğunu zannetmiyorum. Bir şekilde akılla bunun üstesinden geleceğiz"

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi Bakanı Zeybekci: (1)

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadığını söyledi.

Zeybekci, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci ve yönetim kurulu üyelerini, Bakanlık Toplantı Salonu'nda kabul etti.

Buradaki konuşmasında İstanbul'daki terör saldırısına değinen Zeybekci, "İstanbul'daki hain saldırıyı şiddetle kınıyorum. Şehit olan gerek polislerimizi, gerek hayatını kaybeden insanları rahmetle minnetle anıyorum, mekanları cennet olsun inşallah." dedi.

Türkiye'nin çok önemli bir noktada olduğunu, ülkenin üzerine yüklenen çok önemli görev ve misyonlar bulunduğunu dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti:

"Kültür coğrafyasının, ecdadımızın bize emaneti olan bu coğrafyanın yeniden dizayn edildiği, haritaların yeniden çizildiği bu süreçte istiyorlar ki Türkiye olarak, 'biz burada operasyonlar yaparken, bu haritaları yeniden çizerken, siz başınızın belasından kurtulamayın, kendi problemlerinizle uğraşın, biz de burada operasyonumuzu yapalım, yeni haritalar çizelim.' Kavga bu. Kavganın altında yatan diğer şeyler de 'Türkiye'nin gerek ekonomik gerek siyasi sürekli edilgen bir şekilde sömürülmeye devam edilmesi.' Biz şunu çok iyi biliyoruz, bu topraklarda edilgen bir yapı ile 'aman kimseye etliye sütlüye karışmayalım' noktasında olursak, bizi bu topraklarda barındırmazlar. Biz etken bir ülke olmak zorundayız. Anadolu'yu, Türkiye'yi güvence altında, müreffeh bir ülke halinde tutmak istiyorsak, etrafımız da refah içinde olmalı, özgür olmalı. Bunları da sağlamak zorundayız. Biz bu şekilde gayretlerimize devam edeceğiz, ama diğer taraftan bunu yaparken diyalogla yapacağız."

Zeybekci, ülkenin etrafındaki ateş çemberlerine bakıldığında ne kadar zor gözükse de Türkiye olarak akıllı bir diplomasi yürüteceklerini söyledi.

- Türkiye-Rusya ilişkileri

Bakan Zeybekci, Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirirken de şu anda yaşanan sorunların her iki ülke için de sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Mevcut durumdan Türkiye'den daha fazla Rusya'nın zarar gördüğüne dikkati çeken Zeybekci, "Rusya gerek ekonomisinin dengeleri itibariyle gerekse içerideki fiyat artışları itibarıyla, gerekse pazarlarını veya alternatif tedarik merkezlerini minimize ederek rekabet ortamını oluşturamamadan kaynaklı zarar görüyor. Ama şundan emin olun ki her iki ülke için sürdürülemez olan şu andaki mevcut statünün de devamının pek mümkün olduğunu ben zannetmiyorum. Bu yönde inşallah gayret göstereceğiz hep beraber. Bir şekilde akılla, bunun üstesinden geleceğiz." diye konuştu.

- "Vizenin bizim birinci önceliğimiz olmaması gerekiyordu"

Avrupa Birliği ile bu dönemdeki göçmen krizi sebebiyle ortaya çıkan geri kabul anlaşması ve vize serbestisi konularına da değinen Zeybekci, "Ekonomi Bakanı olarak söylüyorum, vize bizim için birinci önceliğimiz olmaması gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusu üzerine çok hızlı bir şekilde gideceklerini anlatan Zeybekci, Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile Bakanlar Kurulu toplantılarında Başbakan Binali Yıldırım'ın Gümrük Birliği'nin revize edilmesi başlığı konusunda çok yoğun ve konsantre çalışma yönünde talimatı bulunduğunu söyledi. Zeybekci, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi meselesinin AB ile elle tutulur bir noktaya gelmesini istiyoruz, 2017 gibi başarmış olmayı tahmin ediyoruz." dedi.

(Devam edecek)

Yorumlar