Ekonomi Bakanı, Merkez Bankası'ndan 'cesur bir şekilde' faiz indirimi bekliyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Merkez Bankamızın önümüzdeki dönemde cesur bir şekilde faizleri aşağı yönde yol göstermesini hala bekliyoruz." dedi. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) 20. toplantısı başladı....

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi Bakanı, Merkez Bankası'ndan 'cesur bir şekilde' faiz indirimi bekliyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Merkez Bankamızın önümüzdeki dönemde cesur bir şekilde faizleri aşağı yönde yol göstermesini hala bekliyoruz." dedi.

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) 20. toplantısı başladı. TOBB, TİM, TÜSİAD ve YASED ile MÜSİAD yönetimlerinin de katıldığı toplantıda konuşan Zeybekci, daha sonra gazetecilerin sorularını da cevapladı. Ekonomi Bakanı, Haziran ayının enflasyon rakamlarının beklentinin üzerinde geldiğini ve bunun Merkez Bankası’nın işini zorlaştırıp zorlaştırmayacağı sorusu üzerine, enflasyonun beklentiler doğrultusunda geldiğini ileri sürdü. Tahminlerinde bu noktada olduğunu belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

"Yüzde 0 ve 0’a yakın bir artış bekleniyordu. Gördüğüm kadarıyla da ortalama olarak 0,31 seviyesinde bir artış bende sizlerle beraber aynı anda alıyorum sonuçları. Haziran ayı itibariyle enflasyonun aşağı yönünü çevirmesini bekliyorduk ve bu da beklentilerimiz doğrultusunda yani bugüne kadar geçen ay ki rakamımız 9,66’ydı yani çift haneli rakama çıkmasına dair endişeler vardı. Şimdi gördük ki 9,16 ile artık enflasyon aşağı yönlü bir izleme takip ediyor. Beklentilerimiz yıl sonu itibariyle 7,5’lar seviyesinde enflasyon dolayısıyla faizle ilgili görüşlerimizi beyan ederken maalesef bazı istatistiki rakamlar ayrı birde gerçekleşen faiz oranları ayrı. Türkiye’de beklenti enflasyonu yüzde 7,5 seviyesindeyken ticaret dünyasının sanayi dünyasının ihracat dünyasının kullanmış olduğu faizler bankalardaki reel faiz yüzde 14-15 seviyelerinde bu kabul edilebilir bir şey değildir. Yani bu yatırım ortamı anlamında yatırımı teşvik edici bir faiz oranı değildir. Bu faizlerle hiç kimse kalkıp ta yatırım yapmaya hiç kimse zorunlu kalmadıkça bu faizlerle üretim kapasitesine arttırmaya yönelik bir adım atmaz. Onun için biz Merkez Bankamıza cesur olmasını söylerken beklenti enflasyonunu dikkate alarak yani yüzde 7,5’luk yıl sonu enflasyonunu dikkate alarak söyledik. Enflasyon yıl sonu itibariyle yüzde 7,5’luk beklenti enflasyonu vardı ama alınan faizler kullanılan faizler bir yıl vadelidir yani 6 ay daha geçerek bir yıl sonrasını ait faizlerdir. Önümüzdeki dönemle ilgilide enflasyon beklentileri yüzde 7,5’in de altındadır. Yani önümüzdeki yıl 2015 yılı altıncı ayı itibariyle baktığımız zamanda Türkiye’de enflasyon beklentileri yüzde 7,5’inde altındadır. Onun için biz Merkez Bankasına faiz kararları ile ilgili piyasayı arkadan takip etmek değil piyasanın önüne düşerek ilerdeki beklentiler seviyesinde faizlerin aşağı yönünü hareket etmesini sağlamasını bekliyoruz.’’

Zeybekci, sözlerini, "Türkiye’de cazip faiz olduğu zaman faizlerin dünya ortalamasındaki reel faiz anlamında baktığımız zaman bu kadar yüksek olduğu ortamlarda Türkiye’ye aşırı sıcak para girişinin TL’ nin de yine bizim endişelerimiz doğrultusunda aşırı değerlenmesi aşırı değerlenen TL’ nin de ihracata teşvik edici fonksiyonunu kaybederek ithalata teşvik etmeye başlamasıyla istediğimizin tam tersine bir hareketlenme sağlanacağı endişesini de taşıyoruz. Onun için biz Merkez Bankamızın önümüzdeki dönemde cesur bir şekilde faizleri aşağı yönde yol göstermesini de hala bekliyoruz.’’ şeklinde tamamladı.

CİHAN

Yorumlar