Edirne’de domuzun yaklaşamadığı buğday türü geliştirildi

Edirne’de bulunan Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nde domuzun zarar veremeyeceği bir buğday türü geliştirildi. Türkiye’nin özellikle ormanlık bölgelerinde bulunan çiftçilerin talebi üzerine çalışmalar yapan enstitü 'Saban'...

Google Haberlere Abone ol
Edirne’de domuzun yaklaşamadığı buğday türü geliştirildi

Edirne’de bulunan Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nde domuzun zarar veremeyeceği bir buğday türü geliştirildi. Türkiye’nin özellikle ormanlık bölgelerinde bulunan çiftçilerin talebi üzerine çalışmalar yapan enstitü 'Saban' adı verdiği bir buğday tohumu geliştirdi. Tescil edilen buğdayın deneme üretimi gerçekleştirildi. Deneme ekiminde başarılı sonuç elde edildi. Bu buğday türü, kılçıklı, orta boyda, eğilmeye karşı dayanıklı ve ormanlık alanlarda yüksek verim elde edebilecek özellik taşıyor. Saban buğdayının kılçıklı olması, ormanlık alanlarda domuzların bitkiye zarar vermesini engelliyor.

Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, geliştirdiği buğday, arpa ve yulaf türlerini 'Tarla Günleri' etkinliği adı altında bölge çiftçisine tanıttı. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve İstanbul illerinde 10 ayrı lokasyonda yapılacak tanıtımın ilki Edirne’de yapıldı. Meriç Nehri kıyısında bulunan Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Lokasyonunda yapılan etkinliğe çok sayıda çiftçi katıldı.

Enstitüde ıslahçı olarak görev yapan Dr. İrfan Öztürk tarafından, yeni geliştirilen buğday, arpa ve yulaf türleri hakkında bilgi aktarıldı. Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Tülek, tarla bitkileri üzerine şu ana kadar birçok çalışma yaptıklarını söyledi. Bu ürün gruplarından bir tanesinin buğday olduğunu ifade eden Tülek, “Türkiye’de sertifikalı olarak üretilen buğday tohumunun yüzde 17’si enstitümüz tarafından geliştirildi. Bu oldukça yüksek bir değer. Bizim çeşitlerimiz bugün sadece Trakya bölgesinde değil aynı zamanda Orta Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ekiliyor. Yani çeşitlerimizin geniş bir adaptasyon kabiliyeti var.” dedi.

Nisan ayında biri buğday, bir tane arpa ve iki tane yulaf çeşidinin tescillendiğini vurgulayan Tülek, “Bunların her biri oldukça ümitvar çeşitler. Amacımız, yeni çeşitleri çiftçilerimize tanıtmak, tabii görsel olarak üretici her zaman görmek ister çeşitleri. Öyle tahmin ediyorum ki bu yeni çeşitlerimiz önümüzdeki iki üç yıl içerisinde geniş alanlara yayılacak.” diye konuştu.

Yeni geliştirdikleri ve tescillenen Saban cinsi buğday hakkında bilgi veren Tülek, “Gelibolu ve Tekirdağ isimli buğdaylar hariç, diğerleri hep kılçıksız türler. Bu geliştirdiğimiz Saban isimli buğday, kılçıklı bir çeşit. Özellikle orman bölgelerde böyle bir talep vardı çiftçiden. Domuz zararı olan bölgede kılçıklı ekim önemli. Bir tercih meselesidir. Domuz, bu şekilde olan buğdaya zarar vermiyor. Kaliteli bir buğday. Piyasada oldukça önemli bir yer tutacağını düşünüyoruz. Arpa çeşidimizin ismi Hasat. Bundan sonra tescil olan arpamızın adı da Harman’dı. Hasat, Harman tamamlandı diyebiliriz. Kahraman ve Kırklar ismiyle iki yulaf cinsimiz tescil edildi. Bu çeşitlerimize özel firmalar talip. Bu önemli. Geçmişte yurt dışından ithal ederek ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. Fakat bundan sonra umut ediyorum ki bizim çeşitlerimizle geliştirilen bisküviler piyasada kullanılacak.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar