EBSO Başkanı Yorgancılar: Sanayi ihracatla büyüyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2014 yılında ekonominin çekici gücünün, ihracata dayalı sanayi üretimi olacağını belirterek, “Bunun sürdürülebilir olması için uygun koşullarda finansman ve Eximbank kredilerine bü.

Google Haberlere Abone ol
EBSO Başkanı Yorgancılar: Sanayi ihracatla büyüyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2014 yılında ekonominin çekici gücünün, ihracata dayalı sanayi üretimi olacağını belirterek, “Bunun sürdürülebilir olması için uygun koşullarda finansman ve Eximbank kredilerine büyük rol düşüyor.” dedi.

Yorgancılar, son bir hafta içinde açıklanan dış ticaret, sanayi üretim endeksi ve ödemeler bilançosuna ilişkin ocak ayı verilerini değerlendirdi. Verilerin ortak noktasını dış talepli üretim artışının oluşturduğunu belirten Yorgancılar, “İmalat sanayisi üretimi, geçen yılın ocak ayına göre bu yılın ocak ayında yüzde 7,7 oranında artarken aynı dönemde ihracatın da yüzde 9,3 oranında artması bu görüşü destekliyor. Bu gelişmenin arkasında ise döviz kurlarında yaşanan artış bulunuyor. Ekonomik ve siyasi nedenlerle iç talep yavaşlarken sanayicimizin dış pazarlara yönelmesinden başka şansı yoktu. Böylesi bir iklimde kurların yüksek olması, ihracatçıya nefes aldırdı.” diye konuştu. Sanayici ve ihracatçının, uzun süre düşük reel kurlarla mücadele ettiğini ve çok büyük oranda haksız rekabete uğradığını söyledi.

7YERLİ ARA MALI ÜRETİCİLERİ İÇİN UYGUN ORTAM'

EBSO Başkanı Yorgancılar, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2014 Ocak ayı verilerine göre sanayi sektörü üretiminin toplamda 2013 Ocak ayına göre yüzde 7,2, 2013 Aralık ayına göre ise mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 1,1 arttığına dikkat çekti. Yorgancılar, şunları söyledi: "Sanayi sektörünün temel bileşeni olan imalat sanayinde ise ocak ayında üretim bir yıl öncesine göre yüzde 7,7, aralık ayına göre yüzde 1,3 oranında arttı. Burada çok önemli bir gelişme ise ara malları imalatının geçen yıla göre yüzde 9,3 oranında artmasıdır. Ocak ayında ara malları ithalatının yüzde 3,2, ihracatının yüzde 6,7 oranında artması da kur artışlarının yerli ara malı üreticileri için uygun bir ortam yarattığını ortaya koyuyor. Böylece yüksek faiz, düşük kur tercihinin yapıldığı dönemlerin ekonomiye verdiği zarar çok daha net ortaya çıkıyor.”

Ocak ayı ödemeler bilançosu verilerinin, sıcak para denizinin şimdilik de olsa bittiğine işaret ettiğini vurgulayan Ender Yorgancılar, "Ocak ayında yurtdışından net bir sermaye girişi değil, 3,1 milyar dolarlık çıkış olurken 4,8 milyar dolarlık cari açık gerçekleşmiştir. Sıcak paraya olan bağımlılığın daha fazla artmaması için ekonomik ve siyasi istikrarın bir an önce sağlanması, siyasetin dilinin yumuşaması gerekiyor. Ayrıca bu koşullardan fırsat çıkarmak için Türkiye'nin yeniden sanayileşmeye odaklanması, sanayi yatırımlarına uygun kredi, arazi, enerji sağlanması, reel kurların gerilememesi gerekmektedir. İnşaat değil, inovatif üretim yapan bir ülke olmanın yolu buradan geçmektedir." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Yorumlar