Durak: Don olmazsa fındıkta tehlike yok

Fındık üretiminde olumsuz bur durum olmadığını belirten Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, her şeyin istenildiği gibi gittiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Durak: Don olmazsa fındıkta tehlike yok

Fındık üretiminde olumsuz bur durum olmadığını belirten Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, her şeyin istenildiği gibi gittiğini söyledi. Durak, "Mahsul biraz vatandaşlara göre erken yaprak açtı deniyor. Buradaki tek sıkıntı, tek tehlike bundan sonra don olursa, don fındık için en büyük tehlikedir ama kuraklıkta randıman düşer, kalitesi düşer ama bir fındık olur. Don çok önemli, hangi bölgede don olursa o bölgede fındığın tamamı gidiyor. Onu da cenabı Allah en iyisini bilir. Onun için don olmazsa bir tehlikesi yok.” dedi.

Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, fındık için genel değerlendirmelerde bulundu. Durak, fındığın hafta sonu kapanışını 6 TL, 20 kuruş ile 50 randıman, bürüt fiyattan yaptığını ifade etti. Önümüzdeki fındık fiyatı için şimdilik rakam söylemenin doğru olmayacağını ifade eden Durak, “Görünümler ve izlenimlerin çok iyi olduğu söyleniyor. Bu ana kadar pozisyon olarak da kötü bir pozisyon yok. Yani 2008 yılı gibi gidiyor deniliyor, 2008 yılında da iyi bir rekolte olmuştu. Yani 2008 yılına benzer bir yıl olacağı gözleniyor, bana da doğru geliyor. 2008’de de bir kuraklık sıkıntısı vardı. Bu sene de kuraklık problemi olabilir gibi cümleler dolaşıyor. O yüzden tahmin ediyorum 2008 yılına benzer bir yıl olacak gibi görünüyor, o da rekoltenin olduğu bir yıldı.” diye konuştu.

Durak, aralık sonu itibarı ile borsadan geçen fındık miktarının Ünye için 31 bin ton olduğunu belirtti. Ünye’de aralık sonu itibari ile tahmini 45 bin ton civarında fındık olmasını beklediklerini söyleyen Durak, "Ocak geçti, şubat bitmek üzere. Onun için gerideki 15 bin tonluk fındığın birazı daha gelmiştir. Tahmin ediyorum en fazla yüzde 20 civarında yoktur ama 10 ila 20 arasında fındık üreticide vardır. Bu üretim fazlası verebilecek bir miktar değil, yani genel olarak Türkiye genelinde bir 600 milyon kilo fındık olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu miktarın da üretime yetebilecek miktarda olduğunu, üretim fazlasının olmayacağını tahmin ediyoruz. Bu, tabi elde kalıp kalmaması fiyatlara bağlı, daldaki mahsule bağlı. Bunları toparladığım zaman, elimizde bu sene fındık devri olmayacak diye tahmin ediyorum. Üreticilerin pazara indirdiklerinde indirmediklerinde tabi ki devir olacak.” diye ifade etti.
CİHAN

Yorumlar