Dünyaca Ünlü Kredi Derecelendirme Kuruluşundan Türkiye'ye Kriz Uyarısı

Fitch Türkiye analisti Rawkins, yatırımcıların Türkiye'deki siyasi riskler konusunda endişeli olduğuna dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Dünyaca Ünlü Kredi Derecelendirme Kuruluşundan Türkiye'ye Kriz Uyarısı

Kre­di de­re­ce­len­dir­me ku­ru­lu­şu Fitc­h'­in Tür­ki­ye ana­lis­ti Pa­ul Raw­kins Fi­nan­ci­al Ti­me­s'­a konuştu. Raw­kins kri­tik açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.

'DOLAR SİYASİ RİSKTEN YÜKSELİYOR'

Raw­kins, , Türk Li­ra­sı­'n­da ya­şa­nan de­ğer kay­bı­nın ar­tan si­ya­si risk­le­re bağ­lı ol­du­ğu­nu ifa­de edi­yor. 'Çok sa­yı­da ya­tı­rım­cı si­ya­si risk­ler ko­nu­sun­da en­di­şe­li' di­yen Raw­kins, en­di­şe kay­na­ğı­nın 7 Ha­zi­ra­n'­da­ki ge­nel se­çim­ler de­ğil, se­çim­le­rin ar­dın­dan olu­şa­cak si­ya­si tab­lo­ya da­ir ol­du­ğu­nu vur­gu­ladı.

BAŞ­KAN­LIK SİS­TE­Mİ KOR­KUTUYOR

Raw­kins, 'Si­ya­si sis­tem baş­kan­lık mo­de­li­ne mi dö­nü­şe­cek? Po­li­ti­ka­lar da­ha ön­gö­rü­le­mez mi ola­cak? Mer­kez Ban­ka­sı da­ha faz­la bas­kı al­tın­da ka­lır mı? gi­bi so­ru­lar so­ru­lu­yor' de­di. 'Baş­kan­lık sis­te­mi­ne ge­çiş olur­sa ge­liş­ti­ri­len po­li­ti­ka­la­rın gü­ve­ni­lir­li­ği ko­nu­sun­da risk­ler ar­ta­bi­lir.

'HUKUK ZEDELENDİ'

Hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü il­ke­si­nin za­rar gör­me­si risk­le­ri de faz­la­la­şır. Ku­rum­lar üze­rin­de de da­ha faz­la risk olu­şur' di­yen Raw­kins, yi­ne de Tür­ki­ye­'nin eko­no­mik gö­rü­nü­mü­nün Rus­ya ve ya Bre­zil­ya gi­bi bü­yük ge­li­şen ül­ke­ler­den da­ha iyi ol­du­ğu­nun da al­tı­nı çiz­di. Fitch Tür­ki­ye­'yi, ya­tı­rım ya­pı­la­bi­lir se­vi­ye­nin bir ba­sa­mak üze­rin­de, BBB- se­vi­ye­sin­de not­lu­yor ve not gö­rü­nü­mü­nü de du­ra­ğan ola­rak ko­ru­yor.

'ESKİ KÖTÜ GÜNLERE DÖNÜLÜRSE KRİZ OLUR'

Fi­nan­ci­al Ti­me­s'­a ko­nu­şan Ca­pi­tal Eco­no­mic­s'­ten eko­no­mist Wil­li­am Jack­son ise, 'Tür­ki­ye 2000'li yıl­lar­da bü­yük bir ba­şa­rı hi­ka­ye­siy­di. Bu ba­şa­rı­nın te­mel ne­de­ni si­ya­se­tin ya­pı­sal re­form­la­ra yap­tı­ğı vur­guy­du. Eğer es­ki kö­tü yıl­la­ra ge­ri dö­nü­lür­se, bu­nun so­nu­cu bir di­zi eko­no­mik kriz olur'­de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar