"Dünya ve Türkiye için 2017 daha iyi bir yıl olacak"

- KPMG Türkiye raporundan: - "Zorlu geçen 2016'nın ardından hem dünya hem Türkiye ekonomisi için 2017 daha iyi bir yıl olacak" - "İhracat fiyatlarındaki gerilemelerin sona ermesi, turizmdeki kayıpların telafi edilmesi, Rusya ile yaşanan siyasi krizin bitmesi gibi sebeplerle Türkiye'nin 2017'de daha yüksek büyüme kaydedeceği tahmin ediliyor" - "Petrol fiyatlarının yükselişe geçmesiyle petrol ihracatçısı ülkelerin ekonomilerindeki sarsıntı da sona eriyor. Bu tabloda, 2017'de hem küresel ekonomide büyümenin hem de küresel ticaretin artması bekleniyor"

Google Haberlere Abone ol
"Dünya ve Türkiye için 2017 daha iyi bir yıl olacak"

İSTANBUL (AA) - KPMG Türkiye tarafından yayımlanan Bakış Raporu'nda, zorlu geçen 2016'nın ardından 2017'nin hem dünya hem Türkiye ekonomisi için daha iyi bir yıl olacağı belirtildi.

KPMG Türkiye'nin, Türkiye ve dünya ekonomisinde 3 aylık makro gelişmelerin değerlendirildiği Bakış Raporu yayımlandı. Gelecek yıl için beklentilerin daha iyimser olduğu ifade edilen raporda, yeni yılda küresel ekonominin 2016'ya kıyasla daha iyi performans göstereceği öngörüsüne yer verildi.

Raporda, 2017'nin Türkiye'de kayıpların telafi edileceği ve hükümetin reform adımlarıyla güçlü büyümenin yaşanacağı bir yıl olacağı sinyalini verdiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Petrol ve emtia fiyatlarındaki baz etkisi 2016'nın son çeyreğinde sona erdi. Yani küresel ticaretin gerilemesindeki başlıca sebep ortadan kalktı. Petrol fiyatlarının yükselişe geçmesiyle petrol ihracatçısı ülkelerin ekonomilerindeki sarsıntı da sona eriyor. Bu tabloda, 2017'de hem küresel ekonomide büyümenin hem de küresel ticaretin artması bekleniyor. İyimser beklentiler doğrultusunda Türkiye ekonomisinin de 2017'de, 2016'ya kıyasla daha güçlü bir performans göstereceği öngörülüyor. İhracat fiyatlarındaki gerilemelerin sona ermesi, turizmdeki kayıpların telafi edilmesi, Rusya ile yaşanan siyasi krizin bitmesi gibi sebeplerle Türkiye'nin 2017'de net ihracatın güçlü katkısıyla daha yüksek oranda büyüme kaydedeceği tahmin ediliyor. Zorlu geçen 2016'nın ardından hem dünya hem Türkiye ekonomisi için 2017 daha iyi bir yıl olacak."

Küresel ekonominin bu yılın ilk yarısında 2015'in etkilerinin devamını yaşadığı ifade edilen raporda, petrol ve emtia fiyatlarının düşük seyrinin, ekonomisi buna dayalı ülkelerde küçülmeyi körüklediği vurgulandı.

Raporda, yılın ikinci yarısında ise bu etkinin ortadan kalktığı, bu sayede AB ve ABD'de enflasyonun artışa geçtiği kaydedildi.


- "Küresel ticaretin 2017'de tekrar canlanması bekleniyor"


KPMG Türkiye'nin raporunda, 2016'da beklenen faiz artırımının gelmemesiyle gerileyen doların yükselişte olduğu belirtilerek, "Tahminler, yıl sonuna kadar doların değer kazanmaya devam edeceği yönünde." denildi.

Avro Bölgesi'nde gündemin, tahvil alımlarının azaltılması (tapering) olduğu belirtilen raporda, yüzde 2'lik enflasyon hedefine yaklaşan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) taperinge geçmesinin, avronun yeni bir değerlenme sürecine girmesine yol açacağı vurgulandı.

Çin ekonomisinin ise büyümede ivme kaybetmeyi sürdürdüğü kaydedilen raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Çin'in bu yılı yüzde 6,6'lık büyümeyle kapatması bekleniyor. 2017'de ise tahminler Çin'in büyüme performansının düşerek yüzde 6,2 civarında olacağı yönünde. Hem Çin ekonomisindeki yavaşlama hem düşük emtia fiyatları nedeniyle küresel ticaret bu yılın son çeyreğinde zayıflamaya devam ediyor. Rusya için ise 2015 ve 2016 küçülerek geçti. Petrol fiyatlarındaki ılımlı seyirle 2017'de Rus ekonomisinin büyümeye geçeceği öngörülüyor. Öte yandan Hindistan, BRIC ülkeleri arasında en iyi performansı gösteren ülke. Hindistan'ın 2017’de yaklaşık yüzde 7,6 büyümesi bekleniyor.

Küresel ekonominin zayıf seyri nedeniyle küresel ticaret 2016'da son yılların en zayıf performansını gerçekleştirdi. Dünya Ticaret Örgütü, 2016 dünya ticareti için büyüme beklentisini yüzde 2,8'den yüzde 1,7'ye düşürdü. Bu oran, küresel kriz hariç son 15 yılın en düşük büyüme oranı olacak. Geçen yılı 16,5 trilyon dolarla kapatan dünya ticaretinin, 2016 sonunda yaklaşık 16 trilyon doları bulacağı hesaplanıyor ancak 2017'de petrol ve emtia fiyatlarındaki toparlanmanın etkisiyle küresel ticaretin de tekrar canlanması bekleniyor."

Yorumlar