‘Dünya petrol ve gaz fiyatlarında önemli bir gerileme olmayacak’

TÜSİAD, Sabancı Üniversitesi ve Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) tarafından ortaya koyulan ‘World Energy Outlook 2013’ raporunda gelecek senelerde petrolün varil fiyatında büyük bir gerileme olmayacağına işaret ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
‘Dünya petrol ve gaz fiyatlarında önemli bir gerileme olmayacak’

TÜSİAD, Sabancı Üniversitesi ve Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) tarafından ortaya koyulan ‘World Energy Outlook 2013’ raporunda gelecek senelerde petrolün varil fiyatında büyük bir gerileme olmayacağına işaret ediliyor. Aynı durumun doğalgaz için de geçerli olacağı belirtiliyor.


Raporda, petrol ve doğalgazın 30 sene daha önemli ve belirleyici kaynaklar olacağı ifade ediliyor.


‘World Energy Outlook 2013’, UEA Baş Ekonomisti Fatih Birol tarafından tanıtıldı. Sabancı Center’da yapılan tanıtım toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, TÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı ve Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da katıldı.


Fatih Birol, rapor ile ilgili yaptığı açıklamada “Dünyada enerji gruplarının ve ülkelerin rolleri yeniden belirleniyor. Örneğin ABD enerjide önemli bir ithalatçı idi, şu an önemli bir ihracatçı olmaya aday. Yine Kanada büyük miktarda petrol ve gaz üretiyor. Derdi bunu ABD’ye satmak. Ama ABD kendi kaynaklarını üretir konumda olduğu için Kanada yönünü tamamen Asya’ya döndü.” ifadelerini kullandı.

Birol, petrol ve doğalgazın payının yüzde 82 olduğunu, 30 sene sonra yüzde 75’e ineceğini vurguladı. Bu kaynakların önemli ve belirleyici rolünün devam edeceğini dile getirdi.


Birol’un detaylarını aktardığı World Energy Outlook’a göre petrolün varil fiyatı 110 dolar olup yakın vadede önemli oranda gerilemeyecek. Aynı durum doğalgaz için de geçerli.

Birol, doğalgaz fiyatlarının ülkelerin adımları ile inebileceğine temas etti; “Örneğin Türkiye, Irak ile bir anlaşma yaparak fiyatlar adına rahatlama yaratabilir.” dedi.




Türkiye’nin enerji ithalatına uyumlu olarak cari açığının arttığına değinen Birol, şöyle devam etti:



“Cari açık Türkiye’nin en önemli ekonomik sorunlarından. Cari açığı enerji faturaları tetikliyor. Enerji ithalatı şu an 60 milyar dolar. 2020’de gerek ekonomik büyüme gerek petrol bedellerine uyumlu fiyatlar şişer. İthalat 80 milyar doları bulur. Şu an baş ağrısı olan gaz ve petrol fiyatları migren haline gelir. Bundan böyle yeni kaynaklar aramalıyız. Bunlar içinde en mühimi nükleer enerji. Nükleerden çok faydalanmamız mümkün. Enerjiyi verimli kullanır, yenilenebilir kaynaklar senerjiyi verimli kullanmalı, yenilenebilir enerji kaynaklarından hidrolik su ve rüzgârdan yararlanmamız mümkün. “

Türkiye’nin dört bir yanında petrol bulunduğundan söz eden UEA Başkanı Birol, “Türkiye’nin önemli imkânları var. Ülke, 5 sene içinde dünyanın en önemli enerji kavşağı olabilir. Dünyanın en önemli enerji kavşağı olabilir. Burada 3 bileşen var. İlki Azerbaycan’dan gelen gaz ve petrol kaynakları; diğeri Irak ile yapılan enerji anlaşmalarının tamamlanmasıdır. Bir diğeri de İsrail’den gaz alımıdır. Bu 3 bileşen önemle ele alınmalı, anlaşmalar yapılmalı ve hayata geçirilmeli.” tavsiyelerinde bulundu.
CİHAN

Yorumlar