'Dövizdeki yangını söndürmek için doğru politikalar kullanıldı'

Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bölüm Başkanı Doçent Doktor Selin Sayek Böke, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yükselen döviz kurula müdahale etmek için faiz silahını çekmesini, “Yangını, söndürmek için doğru politik.

Google Haberlere Abone ol
'Dövizdeki yangını söndürmek için doğru politikalar kullanıldı'

Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bölüm Başkanı Doçent Doktor Selin Sayek Böke, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yükselen döviz kurula müdahale etmek için faiz silahını çekmesini, “Yangını, söndürmek için doğru politikalar kullanıldı.” şeklinde değerlendirdi.

Türkiye’nin temel sorunun esasında bu fiyat değişikliklerine yol açan yapısal sorunlar olduğunun altını çizen Böke, konuyla ilgili olarak Cihan'a yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası’nın elinde ise daha ziyade yangını söndürecek araçlar bulunduğunu vurguladı. Yaşananları, sıcak paranın çıkması ile birlikte etkilerin görülmeye başlaması olarak özetlerken, bu para çıkışı devam etmesi halinde dövizde düzeltme, faizde artış gerekeceğini, dolayısıyla reel sektörde yavaşlama yaşanacağını ifade etti ve “Bunun devam etmemesi için yapısal değişiklikler yapılması gerekiyor. Türkiye eğer hep dış borçla büyüme modelinden devam ederse o zaman 5 sene sonra yine aynı şeyi konuşuyor oluruz.” dedi.

Yüksek faizin bir kısmının Türkiye’nin risk pirimi olduğuna işaret eden Böke, "Gelinen noktada gelişmekte olan piyasaların yaşadığının bir kısmı Amerika Merkez Bankası FED’in kararından kaynaklı fiyat düzenlemeleri, bir kısmı da Türkiye’deki siyasi gerginlikten." dedi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun aldığı faiz artırım kararını 'doğru' bulan Böke, ancak biraz gecikme yaşandığını söyledi. Bu gecikmenin maliyetinin olması gerekenden daha yüksek bir faiz artışını neden olduğunu kaydetti. Böke, "Türkiye’nin dış borçluluğu göz önüne alındığında, dövizdeki bu derece yüksek oynaklığın reel sektöre maliyetlerinin çok yüksek olduğunu biliyoruz. Bu maliyete engel olmak adına MB’nin hamlesinin doğru olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar