Dolar Uzmanlara Göre Daha da Yükselecek

Fed baskısı ile dolarda baş döndüren hareketlilik sürerken, yurtiçinde de piyasaları 3 ayda yoğun bir dönem bekliyor. İşte dolar için kritik virajlar…

Google Haberlere Abone ol
Dolar Uzmanlara Göre Daha da Yükselecek

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) nema artırım sürecini öne çekeceği beklentisi dolarda kafa döndüren hareketlerin yaşanmasına sebep olurken, vatan içi ve vatan dışı kaynaklı izahat ve veriler volatiliteyi (oynaklık) artırıyor.

FIRSAT MI RİSK Mİ?

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başkanı Erdem Başçı arasındaki görüşmenin peşinden 2.58'e kadar gerileyen dolar, bugün Çin nakit ünitesi yuanda gündelik muamele bandının yüzde 2'den yüzde 3'e çıkartılabileceğine ait söylentilerle rekor seviyeye tekrar yaklaşırken, dolar maratonunda Türkiye'yi önümüzdeki 3 maaş süreçte epey bir sıkı bir devir bekliyor.

Bu ayki Fed toplantısının önemine dikkat çeken uzmanlar, kredi derecelendirme kuruluşlarından istikbal izahatların ve vatan arasında açıklanacak veri ve PPK toplantılarının da önemle takip edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Uzmanlar bu sürecin fırsatlar kadar riskler de barındırdığına dikkat çekiyor.

YÖN VERECEK ANA UNSURLAR NELER?

Konuya ait UZMANPARA'ya değerlendirmede bulunan ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Rıdvan Baştürk, 'Gerek Fed toplantıları ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not değerlendirmeleri benzeri yurtdışı etkenler gerekse PPK toplantısı ve umumi seçimler benzeri iç etkenler Türkiye ekonomisine kısa vadede cihet verecekler. Bu süreçte karşımıza çıkacak en ciddi hadise 18 Mart'taki Fed toplantısı olacak' dedi.

Bu toplantıda dikkat edilmesi gereken en ciddi noktanın 'sabırlı' ifadesinin kaldırılıp kaldırılmayacağı olacağını vurgulayan Baştürk, sözlerine şöyle devam etti.

FED O İFADEYİ KADIRMAZSA…

'Fed Başkanı Yellen yaptığı son izahatda sabırlı ifadesinin kaldırılmasından en az iki toplantı sonrasında nema artırımına dair bir sinyal vermişti. Bu halde da gözler Haziran ve Temmuz ayındaki Fed toplantılarına çevrilecek. Diğer yandan Fed'in sabırlı ifadesini kaldırmaması ve bu kapsamda Haziran ve Temmuz aylarında nema artırımı yapmaması zorunda gözler Eylül ayındaki Fed toplantısına çevrilecek. Bu süreçte ise piyasalar sorunsuzca bir soluk alabilir.'

SIFIRCI HOCALARIN ETKİSİ…

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch ve Moody's'in yapacağı manzara ve not değerlendirmesi ise yurtiçi piyasalarında dalgalanmaya yol açabilir. Özellikle manzara yahut kredi notunda yapılabilecek bir aşağı yönlü indirim Borsa İstanbul ve Türk Lirası'nda kayıplara sebebiyet verebilir. Bu firmaların manzara ve kredi notunda beklenmedik bir biçimde yapacağı pozitif yönde bir revize tam tersine yurtiçinde müspet bir hava yaratabilir.

GÖZLER ENFLASYONDA OLACAK

Yurtiçinde açıklanacak bulunan enflasyon rakamlarının ise gene her zamanki benzeri ciddi olacağının altını çizen Baştürk, şöyle konuştu:

'Önceki zamanlarda Merkez Bankası'nın enflasyonda aşağı yönlü trend görülmesi zorunda nema indirimi yapmaya devam edeceklerini belirtmesi bu verinin önümüzdeki devirde önemini bir kat daha artırıyor. Nisan, Mayıs ve Haziran ayında temel etkisiyle enflasyonda gerilemeler görülmesi beklenebilir. Bu sebepten dolayı bu aylarda açıklanacak bulunan enflasyon verileri ciddi olacaktır.

SEÇİM NASIL ETKİLER?

mühim ekonomik veriler ise gene önümüzdeki zamanlarda dikkatle takip edilecektir. Yurtiçinde ve ABD'de açıklanacak bulunan gelişme verileri, gene ABD'den açıklanacak bulunan ziraat dışı istihdam verileri piyasalarda katı hareketlere yol açabilir. Aynı sürede bu süreç bünyesinde yapılacak bulunan Avrupa Merkez Bankası toplantıları ve Draghi konuşmaları da piyasalar üstünde dalgalanmalara yol açabilir. Son devirde Euro'nun dolar karşısındaki yaşadığı kayıplar dolar endeksini 2003 yılından sonraki en yüksek seviyelere çıkarırken, bu da büyümekte bulunan vatan nakit birimleri üstünde baskı yaratmaktadır. Önümüzdeki süreçte dolar endeksinde görülebilecek daha yukarı seviyeler bu baskının devam etmesini ve Türk Lirası'nın kıymet kaybetme eğilimini devam ettirmesini sağlayabilir.

Yurtiçinde 7 Haziran'da yapılacak seçimlerin öncesinde ve sonrasında o anki konjonktüre bağlı şekilde olumsuz yahut pozitif bir seyir görülebilir. Siyasi açıdan istikrarın devam etmesinin pozitif açıdan bir tesir yaratmasını bekleyebiliriz.

İŞTE DOLARIN KRİTİK VİRAJLARI:

17 Mart 2015 – PPK toplantısı ve Faiz Oranı Kararı

18 Mart 2015 – Fed Toplantısı

20 Mart 2015 – Fitch Türkiye Değerlendirmesi

27 Mart 2015 – ABD 4Q GSYH Verisi

31 Mart 2015 – Türkiye 4Q GSYH Verisi

3 Nisan 2015 – Türkiye TÜFE Verisi

3 Nisan 2015 ABD ziraat Dışı İstihdam

10 Nisan 2015 – Moody's Türkiye Değerlendirmesi

15 Nisan 2015 – AMB Toplantısı

22 Nisan 2015 – PPK Toplantısı ve Faiz Oranı Kararı

29 Nisan 2015 – Fed Toplantısı

29 Nisan 2015 – ABD 1Q GSYH Verisi

4 Mayıs 2015 – Türkiye TÜFE

8 Mayıs 2015 ABD Tarım Dışı İstihdam

20 Mayıs 2015 – PPK toplantısı ve Faiz Oranı Kararı

29 Mayıs 2015 – ABD 1Q GSYH Verisi

3 Haziran 2015 - Türkiye TÜFE

3 Haziran 2015 – AMB Toplantısı

7 Haziran 2015 – Genel Seçimler

17 Haziran 2015 – Fed toplantısı

23 Haziran 2015 – PPK Toplantısı (Kaynak:Uzmanpara)

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar