Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım çağrısına iş dünyasından destek (2)

- GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz: - "Bu desteklerin hayata geçmesi bölge ekonomisi açısından çok iyi olur. Satın alma garantisi olduğu için devletin de işine yarayacak ve daha çok insanın çalışabileceği yatırımların desteklenmesi daha olumlu bir gelişme olacaktır" - ASO Başkanı Özdebir: -"Navlun dolayısıyla oluşacak maliyetlerin sübvanse edilmesi bölgeye yatırımı daha da cazip hale getirecektir" - İTO Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar: - "Doğu ve Güneydoğu geliştikçe İstanbul gelişecek, İstanbul geliştikçe ülkemiz kalkınacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım çağrısına iş dünyasından destek (2)

ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL/ ALİ ATAR - Başbakan Binali Yıldırım'ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yatırım çağrısını memnuniyetle karşılayan iş dünyası örgütleri, özel sektörün yapacağı yatırımlara sağlanacak teşvik ve destekleri de heyecanla bekliyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın bölgeye yapılacak yatırımlarda devletin satın alma garantisi vereceği ve sabit maliyetleri karşılayacağı yönündeki açıklamalarını çok olumlu karşıladıklarını ifade etti.

Çıkmaz, verilecek teşviklerin özellikle bölge iş adamlarının kendi memleketlerine yatırımını etkileyeceğini belirterek, "Bu desteklerin hayata geçmesi bölge ekonomisi açısından çok iyi olur. Satın alma garantisi olduğu için devletin de işine yarayacak ve daha çok insanın çalışabileceği süt ürünleri, hayvancılık gibi düşük maliyetli yatırımların desteklenmesi daha olumlu bir gelişme olacaktır." şeklinde konuştu.

Hükümetin teşvik verilecek yatırımlarla ilgili süreci takip etmesinin önemine işaret eden Çıkmaz, "Bu tür teşvikler özellikle bölge iş adamları açısından daha olumlu gelişmelere neden olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.


- "Navlun sübvanse edilirse yatırımlar daha da artar"


Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da istihdamın artırılması gerektiğini söyledi. Devletin satın alma garantisi vermesi ve sabit maliyetleri karşılayacak olmasının önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Özdebir, bölgeye yapılacak yatırımların fizibıl olabilmesi için bu tür desteklerin önemini dile getirdi.

Özdebir, Doğu ve Güneydoğu'da yapılacak yatırımların ham maddesinin genellikle Batı illerinden karşılandığını ve pazarlamasının da yine Batı illerinde gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu açıdan bakıldığında navlun dolayısıyla oluşacak maliyetlerin sübvanse edilmesi bölgeye yönelik yatırımları daha da cazip hale getirecektir. Tabii ki bölgedeki yerel kaynakların ham madde olarak kullanılacağı yatırımlar için böyle bir desteğe gerek yok." diye konuştu.

Yapılacak yatırımların milli gelire katkısıyla 5-10 yıl sonra devletin desteğine de gerek duyulmayabileceğini anlatan Özdebir, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından ortaya çıkan milli birlik ve beraberlik duygusunun bölgede terörü bitirmek için de ortaya konulması halinde buralarda yatırımların artacağını kaydetti.


- "Bütün İTO üyelerini Doğu ve Güneydoğu’ya yatırıma davet ediyorum"


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ise İTO'nun 400 bin üyesinden birçoğunun, şirket merkezinin İstanbul'da olsa dahi bayileri, temsilcileri, iş ortakları ya da üretim tesislerinin ülke geneline yayıldığını belirterek, "İstanbullu tüccarımız aslında tüm yurtta faaliyet göstermektedir." dedi.

Çağlar, Başbakan Yıldırım'ın Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapılması yönündeki çağrısının yerinde ve son derece anlamlı olduğunu ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:

"Hükümetimizin sağladığı avantajlarla ülkemizin doğusunda devlet-özel sektör, hayırlı bir ortaklığa imza atacaktır. Zaten pek çok iş adamımız bölgede yatırım yapmak istiyor ama altyapı ve güvenlik konularından dolayı çekiniyor. Başbakanımızın müjdesinde de görüyoruz ki devletin güvencesi, özel sektörle ortak bir şekilde bu işe girmesi ve daha da önemlisi bu noktada bir alım garantisi vermesi ekonomimizde büyük bir ivme oluşturacaktır. Sağlanan avantajlar sadece bir bölgemizi değil, Türkiye’yi topyekun kalkındıracak nitelikte. Ben de bütün üyelerimizi Doğu ve Güneydoğu’ya yatırıma davet ediyorum. Biliyoruz ki Doğu ve Güneydoğu geliştikçe İstanbul gelişecek, İstanbul geliştikçe ülkemiz kalkınacaktır."

(Bitti)

Yorumlar