Denizli'de Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü kutlandı

Denizli’de Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü törenlerle kutlandı.

Google Haberlere Abone ol
Denizli'de Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü kutlandı

Denizli’de Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü törenlerle kutlandı. Belediye önündeki kutlamalara Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, AK Parti milletvekilleri Nurcan Dalbudak ve Mehmet Yüksel, Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Odası(DTO) Başkanı Necdet Özer, DETGİS Başkanı İsa Dal, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk ve protokol üyeleri bornoz giyerek katıldı.

Törenden önce gazetecilerin sorularını cevaplandıran DETGİS Başkanı Dal, dünyada Türk havlu ve bornozunun çok tanınmış bir emtia olduğunu belirterek, buna dair ellerinde 400 yıllık bulgular olduğunu söyledi. Dal, “Bu bulgular neticesinde Osmanlı medeniyetinin, batı medeniyetine hamam kültürü sayesinde havlu ve bornozu tanıttığı anlaşılıyor. Biz bunu tekrar ortaya çıkarmak için ve canlandırmak anlamında bu günü, Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü olarak kutluyoruz. En temel amacımız, yurtdışında özellikle ihracat anlamında bu günü daha fazla tanıtıp dünyadan alıcıları çekebilmek. Satın almacıları, dünyadaki önemli büyük firmaların alıcılarını Türkiye’ye çekmek hedefimiz.” dedi. DTO Başkanı Özer de 174 ülkeye havlu ve bornoz ihraç ettiklerini belirterek, “Fakat aldığımız bu işin hakikaten katma değerli olan o hakkını artık bu tür organizasyonlarla daha tanıtır hale gelebileceğimize inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Salsa gösterisinin ardından konuşan Bakan Zeybekci ise dünyada Türk havlusu diye bir marka olduğunu ifade etti: “Bugün Amerika’nın veya İngiltere’nin veya dünyanın herhangi bir yerine gittiğinizde eğer havlu ve bornozun kalitesinden övgüyle bahsedilecekse, havlu ve bornozla oraya gelen müşteriye bunun öneminin altı çizilecekse, 'Bu Türkiye’de üretilen bir havludur, bu Türkiye’de üretilen bir bornozdur' diye tanıtımları konuşulur. Bugün Amerika’nın en lüks otellerinde, üzerinde yazılıdır, 'Türk bornozudur, Türkiye’de üretilmiştir' diye çünkü ana vatanı Türkiye’dir.” dedi. Konuşmaların ardından Zeybekci'ye, Sultan 4. Murat'ın hamam gömleği hediye edildi. Protokol üyeleri, Denizli horozu heykelinin önünde bornozlarla fotoğraf çektirmelerinin ardından belediye bandosu eşliğinde valiliğe kadar kortej yürüyüşü yaptı. Ayrıca DETGİS tarafından, vatandaşlara 5 bin adet havlu dağıtıldı. CİHAN

Yorumlar