Denizli'de 10. Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı açıldı

Denizli'de 10. Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı (AEGEANAGRI 2014) törenle açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Denizli'de 10. Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı açıldı

Denizli'de 10. Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı (AEGEANAGRI 2014) törenle açıldı. EGS Park Fuar Alanı'ndaki açılışa Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan katıldı.

Törende konuşan Tan, 10 yıldır aralıksız devam eden fuarın bölgeye hitap ettiğini belirterek, “Ege’nin parlayan yıldızı Denizli’de düzenlediğimiz fuar, her yıl büyük merakla bekleniyor. Bu yılki fuarımızda traktör ve ekipmanları, sulama sistemleri, fidanlar, tohumlar, süt sağma makineleri, zirai aletler ve ilaçlar sergileniyor.” dedi.

'TARIMDA EMEĞİN KARŞILIĞI ALINAMIYOR'

DTO Başkanı Özer ise Denizli’nin bugünden yarına seracılık üssü olma hedefini önüne koyduğunu ve bu konuda hızla ilerlediğini dile getirdi. Jeotermal seracılıkla yıl boyunca üretim yapılabileceğini belirten Özer, tarımda çok çalışmanın, emeğin karşılığının alınamadığını söyledi: “Konya büyüklüğündeki Hollanda, tarım ve hayvancılık ürünü ihracatından 50 milyar dolar para kazanıyor. Peki Hollanda’nın 19 katı büyüklüğündeki, bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin kazancı ne? 12 milyar dolar. Yani Allah bize toprağı, suyu vermiş, ‘Al kullan’ demiş, buna rağmen çok çalışıyoruz ama az kazanıyoruz. Burada bir yanlışlık var. Günümüzde tarım eskisi gibi bir geçim kaynağı değil, en büyük kazanç kapısı haline gelmiştir. Bugün insanlar petrolsüz yaşayabilir ama gıdasız yaşayamazlar. Şu an dünya öyle bir noktaya geldi ki gıda, en stratejik sektör durumundadır. İşte bugün açılışını gerçekleştireceğimiz fuar, bu yüzden çok önemlidir. Tarım ve hayvancılık teknolojilerini takip etmek, yeni ürünler ve pazarlama yöntemleri hakkında vizyon sahibi olmak için çok önemli bir fırsat.”

Vali Demir de son yıllarda özellikle Denizli’de tarım sektörüyle ilgili çok önemli çalışmalar başlatıldığını ifade ederek, “Özellikle Denizli kekik üretiminde Türkiye’de birinci sıraya oturdu. Hayvancılık ve süt üretiminde de ilimiz, isminden söz ettirmeye başladı. Toprağın bereketi kadar, toprağın altının da zengin olduğu bir bölgedeyiz. Türkiye jeotermalinin yüzde 90’ı Ege Bölgesi’nde bulunuyor. Denizlimiz de bundan nasibini alıyor. Türkiye’nin ilk jeotermal sera bölgesine, 2014 yılında 20 milyon liralık bir ödeme daha geliyor. Yıl sonuna kadar bu para, orada yatırım yapanlara ve yatırım yapmak isteyenlere dağıtılacak.” şeklinde konuştu.

Ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek fuar açıldı. CİHAN

Yorumlar